Een baby slaapzak is een populair alternatief op een deken of laken. De slaapzakken zijn ontwikkeld om je baby iedere nacht comfortabel en veilig te laten slapen, mits je het juiste model en maat kiest. Maar welke verschillende slaapzakken zijn er? En welke maat heb je nodig? Je leest het hier!
Een slaapzak geeft je kleintje door de beperkte en zachte ruimte een prettig gevoel, waardoor hij of zij gemakkelijker in slaap valt. Tijdens de eerste twee jaren is het slapen in een slaapzak het meest veilig, omdat je kindje door een slaapzak niet onder de lakens terecht kan komen. Daarnaast kan je kindje moeilijker omrollen van rug naar buik en kan hij of zij minder makkelijk uit bed klimmen.
Er zijn verschillende soorten slaapzakken te koop voor je baby. Welke slaapzak je bij je kindje aantrekt, hangt af van het seizoen en het slaapgedrag van je baby.
In de winter wil je ervoor zorgen dat je kleintje het lekker warm heeft in bed. Een winterslaapzak heeft lange mouwen en is gewatteerd of gevoerd, waardoor het lekker warm blijft tijdens de koude dagen en nachten. Sommige winterslaapzakken hebben lange mouwen die er afgeritst kunnen worden, zodat je de winterslaapzak ook kunt gebruiken voor de minder koude dagen. Andere winterslaapzakken hebben ook wantjes aan de mouwen die je over de handjes van je kleintje kunt doen. Door de wantjes blijft je kindje lekker warm en kan hij of zij diens gezichtje niet openkrabben.
In de zomermaanden wil je ervoor zorgen dat je kleintje het niet te warm krijgt. Speciaal voor de warmere maanden kun je kiezen voor een zomerslaapzak. Een zomerslaapzak heeft meestal korte mouwen en is niet gewatteerd of gevoerd. De meeste zomerslaapzakken hebben korte mouwen of zijn mouwloos. Daarnaast zijn er ook varianten waarbij je de mouwtjes eraf kunt ritsen als je kindje het te warm krijgt.
Een vierseizoenenslaapzak kan aangepast worden aan de temperatuur van dat moment. In de koudere maanden kies je voor de variant met voering, lange mouwen en eventueel wantjes. In de lente en herfst kun je de mouwtjes van de slaapzak afritsen zodat je kindje het niet te warm heeft, maar wel goed warm blijft. In de zomermaanden kun je je baby alleen in de voering van de slaapzak laten slapen en de mouwen eraf ritsen.
De inbakerslaapzak geeft een zacht en warm gevoel, waardoor het lijkt alsof je baby veilig in de buik van mama zit. De inbakerslaapzak is een fijne uitkomst als je kindje een erg onrustige slaper is, omdat de armen als het ware worden opgesloten en je kleintje zichzelf niet wakker kan slaan of wapperen. Inbakerslaapzakken maken de overgang van inbakeren naar een gewone slaapzak gemakkelijker.
De inbakerslaapzak mag je gebruiken tot de leeftijd van drie maanden. Daarna gaat je kleintje proberen om op zijn of haar buik te rollen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat je baby zich moeilijk terug kan rollen als zijn of haar armpjes ingepakt zijn.
Het is belangrijk dat je de goede maat slaapzak kiest, omdat je baby in een te grote slaapzak kan wegzakken of erin vast kan komen te zitten. Ook moet de slaapzak niet te klein zijn, omdat het niet lekker ligt als de armpjes en beentjes van je baby te weinig ruimte hebben. De meeste baby slaapzakken hebben een combinatiemaat of een leeftijdsgebonden maat. Je baby groeit hierdoor minder snel uit een slaapzak dan uit zijn kleertjes.
De maten van verschillende merken vallen soms anders en niet ieder kind is even groot, daarom is het belangrijk om altijd te controleren of de slaapzak goed past.
In onderstaande maattabel kun je precies zien welke maat slaapzak er bij welke leeftijd hoort.