7 tips voor een fijn slaapritme van je baby
Slapen

7 tips voor een fijn slaapritme van je baby

Slaap is erg belangrijk voor je baby, overdag en ‘s nachts. Je kindje heeft veel slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Een regelmaat in de slaapjes helpt daarbij. Deze 7 tips helpen je op weg naar een fijn slaapritme.

Waarom een slaapritme?

Gemiddeld slaapt je baby in het eerste jaar ongeveer 12 tot 16 uur per dag. De eerste maanden heeft je baby nog geen duidelijk dag-nachtritme. Een prettig slaapritme kan je baby helpen om dit te ontwikkelen. Het maakt de dagen voor jou en je baby voorspelbaar. Zo zorgt het voor meer rust en regelmaat. Het duurt even voordat er een vast slaapritme ontwikkeld is. Bij de ene baby gaat dat sneller dan bij de andere. Ook verandert het nog veel in het eerste jaar.

Wat kan je zelf doen om een fijn slaapritme te bereiken voor je baby? Deze tips kunnen het verschil maken.

1. Start de dag altijd rond hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier

Dit zorgt voor regelmaat tijdens de rest van de dag. Ook kan dit je baby helpen om het verschil te leren tussen dag en nacht. Doe bijvoorbeeld elke ochtend samen de gordijnen open om de dag te beginnen. Hallo wereld!

2. Zorg voor een donkere kamer

Licht kan ervoor zorgen dat je baby minder makkelijk in slaap valt. Een donkere kamer zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Dit hormoon helpt je baby om in slaap te vallen. Vind je kindje het niet fijn als het helemaal donker is? Gebruik dan een klein nachtlampje.

3. Maak duidelijk verschil tussen dag en nacht

Zo leert je baby het verschil kennen tussen wakker zijn en slapen. Wordt je baby s ’nachts wakker? Laat de kamer zo donker mogelijk en praat zachtjes. Zo leert je baby dat het nog nacht is. Overdag zorg je juist voor meer en uitgebreider contact.

4. Gebruik een vaste slaaproutine

Een slaaproutine is een vast ritueel voor het slapengaan dat je elke dag gebruikt. Een voorbeeld kan zijn: voeden, verschonen, slaapzak aan, voorlezen, een liedje zingen en knuffelen. Als je dit elke dag herhaalt , herkent je baby al snel dat het tijd is om te gaan slapen. Neem de tijd voor de routine en geniet van jullie moment samen.

5. Kijk goed naar de gemiddelde wakkertijd

Wakkertijden zijn de gemiddelde tijden dat je baby maximaal wakker kan zijn. Hoe ouder je baby wordt, hoe langer de wakkertijd wordt. Te vroeg of te laag op bed leggen kan negatief werken voor de slaap. Het is daarom handig om naar de wakkertijden te kijken, Zo zorg je ervoor dat je baby op tijd in bed ligt.

6. Let op slaapsignalen

Naast de wakkertijden zijn de slaapsignalen een duidelijke aanwijzing dat het bedtijd is voor je baby. Gapen, jengelen, in de oogjes wrijven en wegkijken zijn voorbeelden van signalen dat je baby moe is. Laat je baby een van deze signalen zien? Dan is het waarschijnlijk bedtijd.

7. Zorg voor genoeg slaap overdag

Je baby heeft meer slaap nodig dan jij. Vooral pasgeboren baby’s slapen nog erg veel. Hoe ouder je baby wordt, hoe minder slaap er nodig is. Het is goed om te kijken naar de gemiddelde hoeveelheid slaap die nodig is per leeftijd. Zo kan je beter inschatten hoeveel je baby overdag moet slapen. Zorg ervoor dat dit genoeg is. Bij te weinig slaap overdag, raakt je baby oververmoeid. Het ’s nachts in slaap vallen kan dan een uitdaging worden.

Meer weten over slaap?

Wil je meer weten over het slaapritme van je baby? 24Baby.nl geeft je graag meer informatie. Lees hun artikel over slaapritmes per leeftijd of download gratis de app van 24Baby >>

Lees ook: