Zwanger

Zwanger tijdens een hittegolf: zó houd je het vol

donderdag, 11 augustus 2022

Een hittegolf en zwanger zijn, betekent behoorlijk afzien. Je kunt bijvoorbeeld extra last krijgen van typische zwangerschapskwalen zoals gezwollen voeten en enkels en de brandende zon kan het risico op een zwangerschapsmasker geven. Hoe kun je het toch een beetje volhouden tijdens deze warmte?

Nederland gaat gebukt onder een hittegolf en als je zwanger bent, kan dat misschien extra zwaar zijn. Hoe kun je het voor jezelf dan zo comfortabel mogelijk maken?

Gezwollen voeten en enkels

Als je zwanger bent, houd je iets meer vocht vast in je lichaam. Dat kan bijvoorbeeld voor gezwollen voeten, enkels, en soms ook voor opgezwollen handen en gezicht zorgen. Als de temperatuur stijgt, kun je er net iets meer last van krijgen. Hoe kun je dat voorkomen of de kwaal verlichten?

  • Om gezwollen voeten en enkels te voorkomen, kun je beter niet al te lang staan.
  • Drink veel, want dan is je lichaam beter in staat om vocht af te voeren. Houd het vooral bij water en thee, en matig met fruit- en frisdranken. Maak je water more spicy door er bijvoorbeeld schijfjes komkommer, citroen of plakjes aardbei in te doen
  • Dompel je voeten onder in wisselbaden: koud en warm water stimuleren je bloedsomloop.
  • Als je zit/even uitrust, doe je voeten dan omhoog.
  • Als je handen, voeten en gezicht plotseling opzwellen, kun je beter even contact opnemen met je huisarts of je verloskundige.

Een zwangerschapsmasker

De zon doet rare dingen met je huid en als je zwanger bent kan daar nog eens iets bijkomen: een zwangerschapsmasker. Wat kun je doen om dat te voorkomen?

  • Smeer je huid heel goed in, liefst met factor 30 of 50, en smeer je regelmatig in.
  • Ga zo veel mogelijk in de schaduw zitten.
  • Zorg voor een mooie zonnehoed, waarbij je gezicht goed uit de zon wordt gehouden.

Verkoeling in het water

Een fijne manier om de hittegolf te doorstaan is een duik in het zwembad. Het werkt niet alleen verkoelend, maar laat je weer even zo licht als een veertje voelen. Ook fijn om zo je spieren en gewrichten wat te ontlasten.

Lees ook: