Zwanger

Wat je moet weten over muggenbeten en zwanger zijn

maandag, 22 juli 2019

Zomerergernis nummer één: muggen! En laat nou vooral zwangere vrouwen extra de pineut zijn bij deze zoemende steekbeestjes. Maar waarom zijn zwangere vrouwen vatbaarder voor muggenbeten?

Zwangere vrouwen moeten niet raar opkijken als ze ‘s morgens onder de muggenbulten wakker worden terwijl de wederhelft, in dezelfde kamer verblijvend, zich nog een keertje rustig omdraait. De reden hiervan is meer dan logisch, helaas. Als je zwanger bent word je nou eenmaal eerder geprikt. Dit heeft te maken met een hogere lichaamstemperatuur (ook al scheelt het niet veel). Een zwangere transpireert bovendien meer en ook de lichaamsgeur verandert. Daarnaast versnelt je ademhaling als je in verwachting bent waardoor je meer kooldioxide uitstoot. Deze factoren maken je een aantrekkelijk doelwit voor muggen.

Is er dan niets aan te doen?

Het voorkomen van een muggenbeet is erg lastig. Om te voorkomen dat je gestoken wordt kan je er voor zorgen dat muggen je huis niet binnen komen. Een simpele hor of klamboe kan al heel wat schelen. Ook zijn muggen niet gek op de geur van citroen. Het branden van een kaars met citronella kan helpen om muggen op afstand te houden.

Je kan je vrije tijd besteden door met een vliegenmepper het huis en de slaapkamer door te gaan en hopen dat je er eentje te pakken krijgt. Maar er zijn meer maatregelen te treffen. Dit is geen garantie voor een muggenvrije nacht, maar je vergroot de kans dat je zó wel de nacht doorkomt zonder geprikt te worden.

Tips tegen muggen (ook voor overdag)

* Draag losse kleding waar muggen niet doorheen kunnen prikken. Ook lichtgekleurde kleding kan helpen.

* Zorg voor een ventilator op je slaapkamer.

* Vermijd gebieden met water. Bij vijvers en meren zijn meestal veel muggen te vinden.

* Muggen houden van producten die sterk geuren, zoals deo en eau de toilette.

Arghhh, ze hebben me toch te pakken!

Als je nou toch gestoken bent is het goed om de muggenbult te verzorgen door te koelen en er daarna vanaf te blijven. Het krabben aan een muggenbeet heeft namelijk een averechts effect. Door te krabben zwelt de muggenbult op en wordt de jeuk nog erger.

TIP! VSM Prrrikweg bevat natuurlijke bestanddelen en wordt gebruikt voor de verzorging van de rode en geprikkelde huid. Voor de kleintjes tot 6 jaar is er VSM Kind Prrrikweg spray