Zwanger Verzorging

Voetverzorging tijdens de zwangerschap

dinsdag, 18 augustus 2020

Zonder dat je er erg in hebt, zeul je tijdens je zwangerschap heel wat extra kilo's mee. Een middagje winkelen is ineens een hele opgave. Een oplossing? Geef je voeten wat extra liefde.

Waarom extra aandacht voor je voeten als je zwanger bent?

Jouw zwangerschap heeft invloed op de bloedcirculatie. Er wordt zo’n 20% meer bloed door je lichaam gepompt! Zware en vermoeide benen kunnen het gevolg zijn. Zeker in combinatie met het toenemende gewicht, wat nu eenmaal hoort bij zwanger zijn, de veranderde hormoonhuishouding en verslapte banden en spieren, krijgen je voeten het best zwaar te verduren. Zorg voor een goede voetverzorging als je zwanger bent. Je wilt immers niet met opgezette voeten vol vocht je zwangerschap door, toch? Vocht is nodig om de transport van zuurstof en voedingsmiddelen naar je kindje te vervoeren maar helaas zakt het vocht door de zwaartekracht tijdens de zwangerschap dikwijls naar je voeten.

Voetverzorging tijdens de zwangerschap, een paar tips!

  1. Denk eens aan een voetmassage (je partner?) of voetreflexologie tijdens je zwangerschap. Het bevordert de doorbloeding en daarmee de vochtafvoer! En zeg zelf: het is toch ook gewoon heerlijk ontspannen?
  2. Drink bij opgezwollen voeten (oedeem) veel water en let op wat je eet, niet te zout.
  3. Blijf lekker in beweging!
  4. Neem wisselbaden om de bloedsomloop te stimuleren.
  5. Bezoek eens een pedicure om je voeten te laten verzorgen. Door de verlegging van het zwaartepunt worden de voetbogen anders belast en dat kan overtollog eelt, likdoorns en andere kwaaltjes veroorzaken. Weg ermee!
  6. Smeer je voeten in met een verzorgende crème en biedt ze zo extra ondersteuning om het overtollige vocht af te voeren.
  7. Sterk transpirerende voeten creëren een goede voedingsbodem voor voetschimmels als je zwanger bent. Verzorg je voeten dus goed!

Wat zeggen experts, merkdeskundigen en andere ouders?