Zwanger

Dit zijn de leukste gender reveal ideeën

zaterdag, 28 mei 2022

Gefeliciteerd! Er is een kleintje op komst, maar wat gaat het worden? Een jongen of toch een meisje? Hoewel het natuurlijk het belangrijkste is dat je baby gezond geboren wordt en blijft, is het voor velen toch ook leuk om te weten of het een jongetje of een meisje wordt. Een gender reveal is een speciaal moment voor beide ouders, daarom hebben we de leukste gender reveal ideeën op een rijtje gezet!

Om te zorgen dat het gender van jullie kindje ook écht een verrassing blijft tot het moment suprème, vraagt de verloskundige of ze het geslacht op een briefje kan schrijven en vervolgens in een envelop kan doen. Niet spieken! Geef deze vervolgens aan degene die de voorbereidingen voor de gender reveal gaat treffen.

Als je niet zeker weet of je het voor elkaar krijgt om niet te spieken, kun je de verloskundige ook vragen het geslacht naar de juiste persoon te sturen via de mail of WhatsApp.

Waarom zou ik überhaupt een gender reveal doen?

Als je het geslacht wilt vertellen, waarom zou je daar dan geen leuk feestje van maken? Zo licht je je vrienden & familie op een extra gezellige manier in. Gender reveals zijn typisch iets uit de jaren '00, overgewaaid uit de Verenigde Staten en ze worden steeds populairder. Een van de allereerste gender reveals vond pas plaats in 2008. Vroeger was hier dus eigenlijk helemaal geen sprake van en sommige mensen zullen het misschien ook wel gedoe of overdreven vinden. Het is ook wel even wat geregel.

Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf bedenken of hij of zij een gender reveal party wil organiseren en belangrijker nog: of je zelf van te voren het geslacht wil weten! Als het antwoord op de eerste vraag een volmondig ‘ja!’ is, hebben wij een paar tips voor je. Van ‘hoe regel ik een gender reveal party?’ tot de leukste manieren om het geslacht bekend te maken. Lees je mee?

Hoe regel ik een gender reveal party?

Allereerst: bij een feestje horen natuurlijk uitnodigingen. Dit kan een simpel appje zijn naar vrienden en familie, maar ook van een uitnodiging kun je een feestje maken! Als je ze maar op tijd verstuurd. Verder zijn de themakleuren van een gender reveal party traditioneel gezien nog altijd blauw en roze. Je kunt deze kleuren terug laten komen in decoratie en versiering, maar ook in het eten! Van snacks tot taart, roze & blauw doen het altijd goed. Mocht je voor een regenboog-gender gaan, omdat je het nu eenmaal leuk vindt om overal een feestje voor te organiseren, dan kan dat natuurlijk ook. The floor is yours!

Jouw dierbaren hebben vast gedachten en speculaties over de aankomende familie- over vriendengroep-uitbreiding. Het is dan ook een leuk idee om ze deze ideeën op te laten schrijven. Dit kan variëren van speculaties over het geslacht van de baby en datum en tijdstip van geboorte tot ‘op wie gaat de baby het meeste lijken?’. Al deze bijdragen kun je verzamelen en bewaren in een boek voor later. Worden er foto’s gemaakt tijdens de gender reveal party? Voeg die naderhand toe aan het boek, zodat je terug kunt kijken op de complete ervaring. Genieten!

Nu je dit hebt geregeld, komt het neer op de volgende vraag: hóe ga je in hemelsnaam het geslacht van je kindje bekendmaken? We geven je elf leuke opties.

1. De verrassingstaart

Laat een gender reveal taart maken bij de bakker. De buitenkant is gender neutraal, maar zodra je de taart samen opensnijdt, volgt er een kleurenbom als verrassing. Deze kleurenverrassing kan bestaan uit bijvoorbeeld blauwe of roze M&M’s of gekleurde botercrème – het kan niet gek genoeg!

Waar je ook voor kiest en welke kleur het ook is, een gender reveal taart is sowieso weer een goed excuus om taart te eten!

Gender reveal - verrassingstaart

2. Zeg het met rooksignalen

Rook geeft een fantastisch effect, vooral als er een klein beetje wind staat. Met een rookpoederkanon of een rookbom kleurt de hele lucht in no-time prachtig blauw of roze.

Ook leuk: een kleurpoedergevecht met behulp van ‘rookbommetjes’. Een soort Holi-festival idee! Dit werkt extra goed wanneer iedereen witte kleding draagt, natuurlijk.

Gender reveal - rooksignaal

3. Confetti kanonnen knallen

Het geeft wat troep en je moet daarna gegarandeerd stofzuigen, maar confetti kanonnen zorgen wel voor een heel leuk effect. Laat de persoon die het geslacht al weet in de winkel of online gender reveal kanonnen kopen en draai deze samen open. 3.. 2.. 1.. overal roze of blauwe confetti in de lucht!

Gender reveal - confetti

4. Verrassing in een gender reveal doos

In een gender reveal doos zitten roze of blauwe heliumballonnen. Je kunt deze dozen in verschillende maten online bestellen. Wanneer je de doos samen opmaakt, komen de ballonnen vanzelf omhoog in een kleurrijk geheel voor het ultieme verrassingselement.

Heb je al kinderen? Voor hen is het alsof ze een cadeautje uitpakken, zo zou je een klein broertje of zusje erbij natuurlijk ook kunnen ervaren.

Gender reveal - verrassingsdoos

5. Ballonnetje prik

Een andere variant met ballonnen: koop grote gender reveal ballonnen, gevuld (of vul ze zelf) met de juiste kleur confetti en prik deze lek! Nét iets anders dan ezeltje prik, dus…

Ook een leuk idee: hang de ballon op en maak er een dartspel van. Hoe lang zal het duren tot iemand raak gooit en het geslacht bekend wordt gemaakt?

Gender reveal ballon prikken

6. Sla je slag op een gender reveal piñata

Koop een gender reveal piñata en sla er geblindeerd op los! Stiekem toch ook best fijn met al die razende hormonen. Of laat de toekomstige grote broer of zus een poging wagen. Vaak kost het best even wat meppen, maar dan is het uiteindelijk extra feest als de confetti naar beneden fladdert.

Gender reveal - pinata

7. Gender reveal post: gevulde cakejes of koekjes

Een beetje hetzelfde idee als de verrassingstaart, maar net iets anders. Laat gevulde cakejes of koekjes maken met in de binnenkant ‘de kleur’ en bezorg deze vervolgens bij je vrienden. Spreek een tijdstip af voor een videochat en laat iedereen tegelijkertijd een hap nemen. Tip! Neem de videochat op zodat je ieders verraste gezicht nog eens stuk voor stuk kan terugzien.

Gender reveal - koekjes

8. Watergevecht met het gezin

Trek allemaal witte kleding aan en laat iemand die het geslacht weet de waterpistolen vullen met roze of blauw water. Zorg er wel voor dat je het water niet door het waterpistool kan zien, dan is de verrassing natuurlijk weg...

Schiet daarna op elkaar en zie elkaars kleding vanzelf roze of blauw worden!

Dit werkt natuurlijk net zo goed met waterballonnen – helemaal leuk voor een zomerse reveal.

Gender reveal - waterballon

9. Kraskaarten krassen

Het geslacht van jullie kindje bekendmaken met een gender reveal feestje op afstand kan ook met leuke kraskaarten. Deze vind je bij verschillende webwinkels. Stuur de kraskaarten, inclusief persoonlijke boodschap, naar al je dierbaren en kras ze tegelijkertijd open tijdens een videochat.

Ook leuk: laat ze hun eigen reactie filmen en maak er één mooie film van! Helemaal gezellig om later terug te kijken.

Gender reveal - kaartje krassen

10. Gender reveal kauwgomballen

Dit is, wat ons betreft, wel een héél originele manier om het geslacht van je kindje bekend te maken. Kauw allebei op een witte kauwgombal en probeer er vervolgens een bel mee te blazen. Is de kauwgombel blauw of roze?

Gender reveal - kauwgombal

11. Ballen met gekleurd poeder

Voor sportieve families: je kunt golf-, voet- of hockeyballen laten vullen met blauw of roze poeder en er zo een leuk spelletje van maken. Als je hard tegen de bal trapt of slaat, stuift het poeder alle kanten op en kom je er snel genoeg achter wat het geslacht van de baby zal zijn.

Gender reveal - kleurenbal

Extra tip van ons!

Eigenlijk zijn alle bovenstaande gender reveals erg goed te filmen. Stuur het eindresultaat op naar je dierbaren voor ultiem nagenieten. Leuk voor later, maar ook voor als bepaalde mensen niet bij het feestelijke moment konden zijn.

Wist je dat...

…‘Sex reveal’ eigenlijk de juiste naam is? ‘Seks’ betekent in het Engels namelijk sekse of je biologisch bepaalde geslacht (te zien aan geslachtsorganen), terwijl gender voor je sociaal bepaalde geslacht staat (hoe je je voelt).

…Een roze taart vroeger betekende dat er een jongetje op komst was, en blauwe confetti dat je een dochtertje kreeg? De kleuren en hun betekenis zijn na 1940 verwisseld. Waarom weet niemand.

…In 2020 een gender reveal feestje uitmondde in een gigantische bosbrand die nu bekend staat als ‘The El Dorado fire’? Een stuk vuurwerk leidde tot onverwachte gevolgen…

Lees ook:

Dit is waarom baby's met armen omhoog slapen
Leuke manieren om je zwangerschap bekend te maken
Deze effecten kan je zwangerschap op je relatie hebben