Zwanger

7 op de 10 zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken! Jij ook?

donderdag, 30 augustus 2018

Angel scratches, tiger stripes, zebrahuidje. Klinkt best gezellig, toch? Maar als ik zeg dat ik het over ‘striae’ heb, wordt het al snel minder leuk.

Help! Striae

Ruim 70% van de zwangere vrouwen krijgt ergens op haar lichaam striae. Over het algemeen in de BBB+B zone: buik, billen, benen + borsten. Elk jaar tijdens de Negenmaandenbeurs krijg ik van tientallen vrouwen de vraag wat ze moeten doen met striae. Binnen de geneeskunde zeggen we vaak ‘voorkomen is beter dan genezen’ maar is dat ook mogelijk bij striae? Wat zijn striae eigenlijk? En helpen bepaalde crèmes?

Dokter Leenarts

Ik ben Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum te Beverwijk. Daarnaast heb ik het huidverzorgingsmerk Drs Leenarts opgericht. Via mijn website, nieuwsbrief, social media en youtube kanaal informeer ik je over allerlei huidkwalen bij jong en oud; van luieruitslag tot pigmentvlekken, van eczeem tot zonneallergie. Mijn doel is om de feiten van fabels te onderscheiden en je te behoeden voor oneerlijke marketing claims van cosmetica bedrijven. Ik wil dat de waarheid over de huid verspreid wordt!

Je bent niet de enige!

Helaas kan ik over striae kort en duidelijk zijn: striae zijn niet te voorkomen. De onderhuidse littekens ontstaan door het snelle uitrekken van de huid tijdens de zwangerschap. Onderzoek laat zien dat je een verhoogde kans op striae hebt als je op jongere leeftijd in verwachting raakt (onder de 30). Daarnaast lijken rokers en mensen met een donkere huidskleur meer kans te hebben. Een genetisch verband is ook duidelijk aangetoond. Behalve de factor ‘roken’, geldt voor alle andere oorzaken dus vooral dat je gewoon pech hebt als je het krijgt. En met ruim 70% van de zwangeren, weet je dus ook dat je niet de enige bent!

Wat kun je doen?

Er bestaan enorm veel striae-crèmes, maar ook daar kan ik kort over zijn: er is geen enkel wetenschappelijk bewezen ingrediënt dat striae voorkomt. Geef dus vooral geen geld uit aan al die mooie claims op de verpakking.

Heb ik dan helemaal geen goed nieuws? Jawel; het lijkt alsof het soepel houden en zacht masseren van de huid een klein positief effect kan hebben. Hier kun je dan elke willekeurige crème of olie voor gebruiken - zonder parfum en andere allergenen natuurlijk. Maar… verwacht geen magic!

Wat dan als je eenmaal striae hebt? Zoals bij vrijwel alle littekens worden ook striae met de tijd minder zichtbaar. Aanvankelijk zijn striae erg rood en paars, maar dit wordt vanzelf minder. Na een tijdje zijn striae vaak licht gekleurd.

Er zijn vele laserbehandelingen en peelings op de markt, die kunnen soms in het beginstadium de striae wat sneller minder rood maken, maar zoals ik al uitlegde, dit gebeurt op een gegeven moment ook vanzelf.

Trots!

Tegenwoordig zie ik steeds vaker grote beautymerken werken met modellen met striae die niet weggepoetst worden. Ik vind dit een hele positieve ontwikkeling want waarom zouden we niet gewoon onze oneffenheden mogen omarmen? Ze tonen dat we een kind gedragen hebben en dat is iets waar we trots op mogen zijn!

Negenmaandenbeurs

Ik realiseer me dat dit stuk je wellicht niet de tips gegeven heeft waar je naar je op zoek was. Ook ik zou liever roepen dat je product X moet smeren en dat je daarmee wonderen verricht. Maar dat is niet de waarheid en dát is nou juist waar het mij om gaat. Hopelijk zie je het dus als iets positiefs want door dit te lezen, bespaar je een heleboel nutteloos uitgegeven geld waar je véél leukere dingen mee kunt doen! Koop bijvoorbeeld een kaartje voor de Negenmaandenbeurs en kom gezellig langs bij mij in de stand in hal 8 - kun je meteen al je verdere huidvragen stellen!

groet,

Marjolein Leenarts