Zwanger

Zwanger en naar een festival: hoe bereid jij je het best voor?

woensdag, 31 mei 2023
Stel je voor, je bent zwanger en de zomer nadert. Overal hoor je de opwindende klanken van muziekfestivals, en je begint je af te vragen: kan ik als zwangere vrouw nog steeds genieten van zo'n festival? Het antwoord is ja, maar er zijn belangrijke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de veiligheid en het welzijn van zowel jezelf als jouw ongeboren kindje te waarborgen. 

Laat je adviseren 

Voordat je besluit om een festival zwanger te bezoeken, is het een goed idee om het met jouw huisarts of verloskundige te bespreken. Elke zwangerschap is uniek, en je arts kan je specifieke risico's en overwegingen beoordelen op basis van jouw medische geschiedenis en de fase van je zwangerschap. De kans is groot dat het geen probleem is, maar vertrouw op hun expertise en volg hun advies op.

Waar let je op bij de keuze voor je festival?  

Je bent helemaal in de juiste stemming en je gaat ervoor! Let nog even op onderstaande tips bij het kiezen voor jouw festival.

Geluid 

Onderzoek heeft aangetoond dat harde geluiden tijdens de zwangerschap gehoorbeschadiging bij de ongeboren baby kunnen veroorzaken. Vooral bij langere blootstelling, denk aan 8 uur achter elkaar. Volgens een artikel gepubliceerd in EOS Wetenschap, kunnen geluiden boven 80 decibel, zoals die vaak voorkomen op muziekfestivals, schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het gehoor van de baby in de baarmoeder.

Kies dus een festival waarbij je de mogelijkheid hebt om rustigere plekken op te zoeken of ga naar een ander type festival. Er zijn bijvoorbeeld verschillen tussen een techno-weekender of een dag naar een kleinschaliger festival. Je kunt ook de keuze maken voor een foodfestival of een kunst- en cultuurfestival. Hier is vaak minder luide muziek en deze bieden meer mogelijkheden om rustig te genieten van de dag met vrienden en familie.  

Kleding

Kies voor losse en luchtige jurken of tunieken gemaakt van ademende stoffen zoals katoen of linnen, die je bewegingsvrijheid bieden en je koel houden op warme festivals. Combineer ze met comfortabele platte schoenen of sandalen om vermoeide voeten te voorkomen.

Als je de voorkeur geeft aan broeken, ga dan voor elastische taillebanden of zwangerschapsleggings die zich aanpassen aan je veranderende lichaamsvorm. Denk ook aan het dragen van laagjes, zoals lichte vesten of kimono's, zodat je je gemakkelijk kunt aanpassen aan veranderende temperaturen.

Èn vergeet niet om jezelf te laten stralen met accessoires zoals hoeden, zonnebrillen en comfortabele tassen waarin je essentiële spullen kunt meenemen. Kies kledingstukken die je zelfverzekerd en comfortabel laten voelen, zodat je ten volle kunt genieten van het festival terwijl je zwanger bent. 

Drinken

Hydratatie is ook van groot belang. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, vooral als je je in de warmte bevindt. Jouw mede festivalgangers zullen veelal aan het genieten zijn van een biertje of wijntje, tegenwoordig biedt elk festival deze ook aan in 0.0 variant. Of kies voor een lekkere alcoholvrije cocktail!  

Bereid je voor

Voordat je naar een festival gaat tijdens je zwangerschap, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Neem de tijd om de festivallocatie te bekijken en informatie te verzamelen over de faciliteiten en voorzieningen die beschikbaar zijn. Controleer of er voldoende rust- en zitplekken zijn waar je kunt ontspannen en pauzeren wanneer dat nodig is. Ook is het handig om te weten waar de toiletten en eetgelegenheden zich bevinden.

 

Daarnaast is het verstandig om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden van vervoer naar het festivalterrein. Denk na over de meest comfortabele en praktische manier om er te komen. Als het mogelijk is, kies dan voor openbaar vervoer of regel een rit met iemand anders, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van een parkeerplaats en lange wandelingen.


Luister naar je lichaam 


Bovenal is het cruciaal om naar je eigen lichaam te luisteren. Als je je moe voelt, neem dan de tijd om te rusten en je energie op peil te houden. Zoek indien nodig een plek met schaduw waar je even kunt ontspannen. 

 

Onthoud dat de veiligheid en het welzijn van zowel jou als je ongeboren kind altijd voorop staan. Met deze tips kun je als zwangere vrouw nog steeds genieten van een (muziek)festival en een geweldige dag hebben!