Help! Ik ga weer aan het werk

maandag, 5 maart 2018

Ga je weer werken na je bevalling? Natuurlijk vind je het erg fijn om samen met je kindje te zijn, maar je werk roept. Misschien blijf je eigenlijk liever nog even thuis, of ben je er juist aan toe om weer aan de slag te gaan. Je verheugt je erop om weer te gaan werken, maar het kan ook dat de gedachte om gescheiden te zijn van je kleintje je juist onrustig maakt. Hoe dan ook, wanneer je ervoor kiest om te werken na je bevalling komt je eerste werkdag al snel in zicht.

Afhankelijk van hoe lang je voorafgaand aan je bevalling verlof hebt genomen, ga je 10 tot 12 weken na de geboorte van je baby weer aan het werk. In overleg met je werkgever is het wellicht ook mogelijk om daar nog vakantiedagen aan vast te plakken of ouderschapsverlof op te nemen. Kies je ervoor om minder te gaan werken of neem je tijdelijk een dag per week ouderschapsverlof op? Hoe je je werktijden ook invult, er komt een dag dat je baby naar het kinderdagverblijf gaat. En dat brengt heel wat veranderingen met zich mee.

Slapen

Tijdens je verlof kun je samen dutten met je baby als je een gebroken nacht hebt gehad, maar op je werk moet je uitgerust verschijnen. Wil je fris en energiek aan je werk beginnen, dan kun je een slaapschema opstellen met je partner. Wie gaat op welke dag ’s nachts eruit? Zo heb je tenminste enkele dagen in de week een goede nachtrust. Plan je in het weekend niet teveel dan heb je tijd om bij te tanken.

Ochtendspits

Waar je voor je bevalling nog wegkwam met gauw onder de douche springen, aankleden en ontbijt on-the-go, is dat nu een heel ander verhaal. Je hebt de zorg voor je baby erbij. Dat betekent niet alleen wassen, aankleden en een flesje geven, maar ook spulletjes inpakken en voldoende tijd reserveren om je baby naar het kinderdagverblijf te brengen. Bovendien zal je niet de eerste ouder zijn die een poepluier ontdekt wanneer je net de deur uit wilt, of een mooie melkvlek op je schone shirt.

Het kinderdagverblijf

Het zal zeker in het begin wennen zijn om je kindje naar het kinderdagverblijf te brengen. Zowel voor jou als je baby verandert er veel wanneer jullie plots een werkdag gescheiden zijn. Je kunt jezelf en je kleintje hierop voorbereiden door tijdens je verlof alvast een paar keer te oefenen bij het kinderdagverblijf. Het aantal uren kun je opbouwen, zodat de overgang naar hele dagen voor jullie allebei soepel verloopt.

Borstvoeding

Ga je weer aan het werk en geef je borstvoeding? Dan mag je, tot je baby 9 maanden oud is, is een kwart van je werktijd hieraan besteden. Je werkgever is verplicht om een geschikte ruimte beschikbaar te stellen voor voeden en kolven, of je de gelegenheid te bieden naar het kinderdagverblijf te gaan om je kindje te voeden.

Wennen op je werk

Het is niet alleen wennen om een hele werkdag zonder je kindje door te brengen, ook op je werk zal het even aanpassen zijn. Je bent 16 weken weggeweest en in die tijd zijn er ongetwijfeld dingen veranderd. Wie weet heb je een nieuwe collega of wordt je takenpakket aangepast, omdat je bijvoorbeeld parttime gaat werken. Als nieuwe moeder ben je zelf ook veranderd. Daarnaast ben je misschien eerder moe of voel je je onzeker in het begin. Of je bent niet meer gewend aan zoveel prikkels. Neem de tijd om je werk rustig weer op te pakken en overleg met je leidinggevende, dat geeft ademruimte.

Vertrouwen

In de tijd dat je met verlof bent gegaan is er veel gebeurd met je leven: je bent bevallen, je bent moeder geworden, je heb nu een totaal ander ritme. Het is belangrijk om je te realiseren dat het moederschap hoort bij wie je nu bent. Ben je bang dat je je kleintje erg gaat missen? Dat is normaal en hoort bij je nieuwe rol. Het kan misschien even duren voordat je gewend bent, maar heb er vertrouwen in dat je je weg wel vindt naar een mooi evenwicht tussen moederschap en werk.