Geschreven door lactatiekundige Teddy Roorda
Over borstvoeding doen veel verhalen de ronde. Zo zou je er hangborsten van krijgen, er van afvallen en zou het ook nog eens werken als anticonceptie. Maar wat is nou waar en niet waar? Lactatiekundige Teddy Roorda bespreekt in dit artikel 10 veelvoorkomende feiten en fabels over borstvoeding.
FABEL/FEIT. Je borsten worden slapper onder invloed van zwangerschapshormonen en door veranderingen van het klierweefsel. De zwangerschap is vooral verantwoordelijk voor de verandering in je borsten, maar het geven van borstvoeding heeft wel een klein aandeel in.
Goed om te weten: als je stop met borstvoeding voelen je borsten even leeg (en dus kunnen gaan hangen), maar dit herstelt mettertijd.
FABEL. Moedermelk bevat altijd de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en is helemaal afgestemd op de behoefte van je baby. Maar wat is er dan wel een aan de hand als een baby onvoldoende groeit bijvoorbeeld, of heel snel ontevreden is? Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals ondiepe aanhap, voeden op schema of maar een borst per keer geven.
FEIT. De meeste vrouwen zijn na de bevalling nog iets zwaarder als voor hun zwangerschap. Onderzoekers hebben aangetoond dat je sneller terug ben op je oude gewicht wanneer je borstvoeding geeft. Dit komt doordat je tijdens het voeden hormonen aanmaakt die er voor zorgen dat je baarmoeder sneller krimpt. Natuurlijk blijft het alsnog persoonsafhankelijk hoe snel dit is.
Wist je dat je gemiddeld 500kCal verbruikt voor het voeden van je baby?
FABEL. Borstvoeding geven zou geen pijn moeten doen. Het is mogelijk dat je borsten en je tepels er wel even aan moeten wennen, maar pijn is wel een teken dat er iets niet goed gaat. Vraag hulp bij borstvoeding in de volgende situaties:
FEIT. Bij het voeden van je baby komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt o.a. voor het toeschieten van je melk. Maar oxytocine doet meer dan je melk vrijgeven. Oxytocine wordt ook wel 'het liefdeshormoon' genoemd. Het maakt dat je verliefd wordt, niet alleen op je baby, maar ook op je partner. Geef je geen borstvoeding? Maak dan van het voeden van je baby een contact moment en knuffel zoveel mogelijk.
FEIT. Doordat je baby met borstvoeding elke voeding een andere smaakbeleving heeft, zal je baby makkelijker de smaken van vaste voeding accepteren.
FEIT. Je mag geen alcohol drinken als je borstvoeding geeft. De schadelijke stoffen uit alcohol komen namelijk via de borstvoeding bij je kindje terecht. Er gaan verschillende verhalen rond dat je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden als je borstvoeding geeft. Zou zouden knoflook en uien zorgen voor krampjes. Dit is een fabel. Krampen ontstaan vaak door een overvloed aan melk en niet door wat jij eet.
FABEL. Kleine borsten kunnen ook heel veel melk geven en soms geven grote borsten juist minder melk. De hoeveelheid melk die je maakt is deels afhankelijk van de hoeveelheid klierweefsel. De grootte van je borst wordt bepaald door de hoeveelheid vetweefsel.
FABEL. De lactatie-amenorroemethode (LAM Methode) is een methode waarbij ‘volledige borstvoeding’ wordt gebruikt als anticonceptie. Je moet hierbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen zoals geen bijvoeding, voeden op verzoek, geen fopspeen, niet inbakeren en het werkt niet meer voldoende als de baby ’s nachts doorslaapt. Deze methode biedt geen 100% betrouwbaarheid.
FABEL. Veel vrouwen merken dat ze dorst krijgen als ze borstvoeding geven of melk afkolven, maar je hoeft niet tegen je zin extra water te drinken. Het advies: drink naar behoefte. Je maakt geen extra melk aan als je veel water drinkt.
Meer weten over borstvoeding? Op de Negenmaandenbeurs geeft Teddy de masterclass 'Borstvoeding feiten en fabels' waarbij ze verschillende feiten en fabels over borstvoeding toelicht.
Soorten flesvoeding
Overgaan op vaste voeding