Of je nu een baby hebt die niet rechtstreeks aan de borst kan drinken, of omdat je een avondje uit gaat en even geen borstvoeding kan geven, door kolven profiteert je kleintje toch van de voordelen van moedermelk. En zo gaat de kostbare moedermelk niet verloren. Een mooie oplossing dus!
Er zijn verschillende redenen om gebruikt te maken van een borstkolf. Dit kan bijv. zijn:
Elke moeder heeft inderdaad haar eigen, individuele behoefte. De borstkolf moet daar dus op zijn afgestemd, want de moeder wil ontspannen voldoende moedermelk kunnen afkolven voor haar kindje. Een combinatie van een kwalitatief goed product en kracht en snelheid is belangrijk.
Bij de meeste elektrische borstkolven zijn er vacuüm en cycli instellingen mogelijk, deze zijn echter aan elkaar vast gekoppeld. Er zijn ook kolven waarbij je de instellingen vrij kan instellen. Dus de vacuümkracht op 3 zetten en de cycli op 1 houden kan, maar de vacüumkracht op 2 zetten en de cycli op 6 kan ook. Dit geeft moeders een grote vrijheid.
Naast de elektrische borstkolven heb je ook de handkolven. Als je een keuze moet maken tussen een handkolf of een elektrische borstkolf is het verstandig om te kijken hoeveel dagen je van huis gaat als je weer gaat werken. Een handkolf is compact en handig om mee te nemen, bijvoorbeeld in je eigen tas.
Kijk bij een handkolf of elektrische borstkolf goed naar de kwaliteitsverschillen. En waar men vaak niet bij stil staat is om na te gaan of de elektrische borstkolf ook gekeurd is door een erkend keurings-instituut. Bijvoorbeeld DEKRA, DNV of TÜV. Ook is het prettig als een borstkolf niet te veel lawaai maakt.
Naast een goede kwaliteit is het ook belangrijk dat de borstschilden, of ook wel schelp, van de borstkolf de juiste maten hebben voor jouw borst/tepel. Sommige borstkolven verkopen slechts 1 of 2 maten bij een borstkolf en past je die maat niet, ben je genoodzaakt een gehele nieuwe borstkolf aan te schaffen. Vrouwen hebben verschillende maten tepels. Soms is de zelfs de ene tepel kleiner dan de ander. Je hebt de juiste maat borstschild, als:
De borstschild kan ook te groot of te klein zijn. Als je tepel onaangenaam tegen de binnenkant van de trechter wrijft, gebruik je een grotere borstschelp/borstschelp inzetstuk. Wordt ook de tepelhof in de trechter gezogen, gebruik je een kleinere borstschelp.
Bewaar de melk bij voorkeur in porties van 50 – 120 ml. Verse moedermelk blijft langer goed dan koemelk door de actieve ziektekiembestrijdende elementen die erin zitten. Daarom kan moedermelk 5-10 uur op kamertemperatuur (20°C) bewaard worden.
Bewaar moedermelk altijd in gesteriliseerde flessen achter in de koelkast i.v.m. temperatuurverschillen bij het open en dichtdoen. Je kunt de melk tot 8 dagen bewaren, je ruikt het vanzelf als het bedorven is. Ook in de koelkast kan een etiketje met datum handig zijn.
Je kunt moedermelk ook invriezen, doe dit binnen 24 uur nadat je het hebt afgekolfd. In een kleine vriezer die vaak open en dicht gaat, kun je het tot 4 maanden bewaren. In een vriesvakje van de koelkast tot 2 weken. Geef een ingevroren fles altijd een kolfdatum mee d.m.v. een etiket.