Voeding

Wat je moet weten over kolven

woensdag, 19 augustus 2020

Of je nu een baby hebt die niet rechtstreeks aan de borst kan drinken, of omdat je een avondje uit gaat en even geen borstvoeding kan geven, door kolven profiteert je kleintje toch van de voordelen van moedermelk. En zo gaat de kostbare moedermelk niet verloren. Een mooie oplossing dus!

Waarom kolven?

Er zijn verschillende redenen om gebruikt te maken van een borstkolf. Dit kan bijv. zijn:

  • Borstvoeding op gang te brengen, bijvoorbeeld als je baby moeite heeft met drinken van de borst
  • Melkproductie op gang te houden of extra te stimuleren. Door vaker te voeden en/of kolven stimuleer je de melkproductie. Dit kan ook helpen als de productie moeilijk op gang komt.
  • Avondje uit wilt. Je partner of de oppas kan dan de fles geven met jouw gekolfde melk.
  • Weer aan het werk en niet op de voedmomenten van je kleintje aanwezig bent. Lees ook over kolven op het werk.
  • Pijnlijke borsten verminderen. Door stuwing kan je last hebben van pijn en druk door gezwollen borsten. Kolven helpt hierbij.
  • Rust. Door te kolven kan je partner bijvoorbeeld je kindje ook voeden en hoef jij niet steeds klaar te staan. Een melkvoorraad aanleggen kan hierbij dus helpen.

Hoe kies je de juiste borstkolf?

Elke moeder heeft inderdaad haar eigen, individuele behoefte. De borstkolf moet daar dus op zijn afgestemd, want de moeder wil ontspannen voldoende moedermelk kunnen afkolven voor haar kindje. Een combinatie van een kwalitatief goed product en kracht en snelheid is belangrijk.

Elektrische borstkolf

Bij de meeste elektrische borstkolven zijn er vacuüm en cycli instellingen mogelijk, deze zijn echter aan elkaar vast gekoppeld. Er zijn ook kolven waarbij je de instellingen vrij kan instellen. Dus de vacuümkracht op 3 zetten en de cycli op 1 houden kan, maar de vacüumkracht op 2 zetten en de cycli op 6 kan ook. Dit geeft moeders een grote vrijheid.

Handkolf

Naast de elektrische borstkolven heb je ook de handkolven. Als je een keuze moet maken tussen een handkolf of een elektrische borstkolf is het verstandig om te kijken hoeveel dagen je van huis gaat als je weer gaat werken. Een handkolf is compact en handig om mee te nemen, bijvoorbeeld in je eigen tas.

Kwaliteit

Kijk bij een handkolf of elektrische borstkolf goed naar de kwaliteitsverschillen. En waar men vaak niet bij stil staat is om na te gaan of de elektrische borstkolf ook gekeurd is door een erkend keurings-instituut. Bijvoorbeeld DEKRA, DNV of TÜV. Ook is het prettig als een borstkolf niet te veel lawaai maakt.

Juiste maat borstschild

Naast een goede kwaliteit is het ook belangrijk dat de borstschilden, of ook wel schelp, van de borstkolf de juiste maten hebben voor jouw borst/tepel. Sommige borstkolven verkopen slechts 1 of 2 maten bij een borstkolf en past je die maat niet, ben je genoodzaakt een gehele nieuwe borstkolf aan te schaffen. Vrouwen hebben verschillende maten tepels. Soms is de zelfs de ene tepel kleiner dan de ander. Je hebt de juiste maat borstschild, als:

  • de tepel zich vrij in de trechter beweegt en de bewegingen van de kolf kan volgen.
  • zich geen of weinig weefsel van de tepelhof in de trechter bevindt.
  • de melk stroomt en de borst na het afkolven zacht aanvoelt.

De borstschild kan ook te groot of te klein zijn. Als je tepel onaangenaam tegen de binnenkant van de trechter wrijft, gebruik je een grotere borstschelp/borstschelp inzetstuk. Wordt ook de tepelhof in de trechter gezogen, gebruik je een kleinere borstschelp.

Hoe en hoelang kan ik afgekolfde melk bewaren?

Bewaar de melk bij voorkeur in porties van 50 – 120 ml. Verse moedermelk blijft langer goed dan koemelk door de actieve ziektekiembestrijdende elementen die erin zitten. Daarom kan moedermelk 5-10 uur op kamertemperatuur (20°C) bewaard worden.

In de koelkast

Bewaar moedermelk altijd in gesteriliseerde flessen achter in de koelkast i.v.m. temperatuurverschillen bij het open en dichtdoen. Je kunt de melk tot 8 dagen bewaren, je ruikt het vanzelf als het bedorven is. Ook in de koelkast kan een etiketje met datum handig zijn.

In de vriezer

Je kunt moedermelk ook invriezen, doe dit binnen 24 uur nadat je het hebt afgekolfd. In een kleine vriezer die vaak open en dicht gaat, kun je het tot 4 maanden bewaren. In een vriesvakje van de koelkast tot 2 weken. Geef een ingevroren fles altijd een kolfdatum mee d.m.v. een etiket.