Be the village

donderdag, 16 januari 2020

Ken je het gezegde “It takes a village to raise a child”? Als pleegmoeder merk ik dat dit inderdaad waar is. Je hebt een sterke achterban nodig, mensen die voor je klaarstaan, die je willen helpen en ook een luisterend oor willen bieden als dat nodig is.

Regelmatig hoor ik moeders tegen elkaar zeggen: “Wel goed voor jezelf zorgen hè?!”, vaak in de context van vermoeidheid, drukte of overprikkeling. Goed voor jezelf zorgen, is dat wat er bedoeld wordt? Want voor jezelf zorgen doe je zo goed je kunt, je slaapt de uren dat je kunt slapen, je eet zo gezond mogelijk … Bedoelen we écht dat je goed voor jezelf moet zorgen, of lopen we hier weg voor onze eigen verantwoordelijkheid in elkaars leven?

Vroeger….

Zelf ben ik opgegroeid in een dorp, de moeders waren nog veelal thuis en de vaders waren aan het werk. Als kinderen vonden we dat normaal, we speelden, gingen naar school en speelden nog wat meer. Soms bij ons thuis, maar vaak ook bij vriendjes of vriendinnetjes in de buurt. Als mijn moeder er eens flink doorheen zat, kwamen er altijd zomaar vrouwen uit de buurt langs met ovenschalen, opa haalde ons op uit school en oma dronk thee met ons in plaats van mijn moeder.

In het dorp zorgden de vrouwen voor elkaar en met het voor elkaar zorgen, ook voor elkaars kinderen. Nooit hoorde ik iemand tegen mijn moeder zeggen: “Zorg je wel goed voor jezelf?!” Want dat deden de vrouwen in de buurt vóór haar….

Als pleegmoeder zorg ik voor bijzondere kinderen, kinderen met een enorme rugzak aan trauma, hechtingsproblemen en ontwikkelingsachterstanden. Als een vriendin mij vraagt hoe het met mij gaat en ik vertel dat het op dit moment allemaal erg moeizaam gaat, weet ik écht niet wat ik moet reageren als ze tegen mij zegt dat ik wel goed voor mezelf moet zorgen… Ik heb géén idee wat ik anders zou kunnen doen op dit moment, ik loop namelijk al op mijn tandvlees!

Mijn tip voor jou

Dus mijn tip voor alle moeders die dit lezen: zeg je vaak tegen de vrouwen om je heen dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen? Dat ze rustig aan moeten doen? Neem even een stapje terug en denk eens na, zou jij iets voor deze vrouw kunnen doen om het voor haar iets makkelijker te maken? Zodat ze zich verzorgd voelt in plaats van zelf óók nog extra voor zichzelf te moeten zorgen?
Denk bijvoorbeeld aan:

- Een maaltijd brengen (ovenschotel, maaltijdsoep of gewoon een thuisbezorgdtegoedbon).

- Stofzuigen, ramen lappen, grasmaaien, iets van de ellenlange to do list die we vaak voor onszelf hebben.

- Helpen met de was, misschien gezellig samen de was opvouwen zodat je meteen ook een luisterend oor biedt.

- De kinderen een keer extra meenemen voor een speelafspraak of om lekker bij je te eten.

- Aanbieden een avondje op te passen zodat er tijd is voor een date night.

- Uitnodigen voor een dagje samen naar het strand, de Negenmaandenbeurs of een avondje lekker bij jou thuis op de bank, Soms helpt het alleen al om even helemaal uit de situatie te komen.

Natuurlijk zijn er veel meer voorbeelden te verzinnen, dit is slechts een begin. Laten we weer elkaars ‘village’ worden, op elkaar terug durven vallen en wat vaker voor elkaar klaarstaan! Wil je meer weten, ga naar onze site van www.pleegoudersinhartennieren.nl

Andere artikelen van pleegmama:

(Pleeg)mama in hart en nieren

Podium voor pleegouderschap
Wil je tijdens de Negenmaandenbeurs ook in gesprek met (andere) pleegouders? Pleegzorg Nederland is aanwezig van 26 februari – 1 maart 2020 op de Negenmaandenbeurs in de Dialogen Lounge. Zij gaan elke dag een uur in gesprek met bezoekers. Daarnaast bieden we pleegouders de mogelijkheid om in datzelfde uur elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen met elkaar en met Pleegzorg Nederland.