Voeding

Verantwoorde pepernoten recept

donderdag, 12 oktober 2023

Wil je je kindje tijdens de feestdagen laten genieten van wat lekkers, maar dan wel op een verantwoorde manier? Dan is dit recept perfect voor jou! Bovendien zijn deze pepernoten lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers.

Benodigdheden

  • 160 gram amandelmeel
  • 240 gram speltmeel
  • 120 gram kokosbloesemsuiker (of een andere gezonde suikervervanger)
  • 12 theelepels speculaas- en koekkruiden
  • 10 eetlepels vloeibare kokosolie 8 eetlepels plantaardige melk (noten-, soja-, rijst- of kokosmelk)
  • 1/2 theelepel zout
  • 10 druppels vanille-extract

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden & bekleed een grote bakplaat met bakpapier. We willen geen vastgeplakte pepernoten! ;)
    2. Meng al het meel samen met de kokosbloesemsuiker, het zout en de speculaas- en koekkruiden in een grote kom
    3. Verwarm de kokosolie tot deze vloeibaar is en doe dit samen met de vanille extract bij het mengsel.
    4. Voeg vervolgens de melk aan het deeg toe. Het wordt wat plakkerig maar dat geeft niet. Is het juist te droog, dan kun je er wat melk bij doen.
    5. ‘Kleien’ maar (dit vindt jouw kleintje vast het einde!). Maak van het deeg kleine balletjes en leg deze op de bakplaat.
    6. Zet ze 15-20 minuten in de warme oven tot de pepernoten lichtbruin zijn.
    7. Laat ze als ze uit de oven komen even afkoelen. Dan worden ze knapperig en zijn ze klaar om geproefd te worden!
  • Eet smakelijk!