Welke soorten flesvoeding zijn er?
Voeding

Welke soorten flesvoeding zijn er?

Welke soorten flesvoeding zijn er? Waar moet je op letten? En welke flesvoeding is het beste voor jouw baby? De Nederlandse winkels liggen vol met verschillende merken en ook het aanbod van speciale flesvoeding is enorm. Dit artikel maakt je wegwijs in de wereld van kunstvoeding.

 

Kunstvoeding

Flesvoeding wordt ook wel kunstvoeding genoemd. Het is tenslotte geen borstvoeding, maar probeert daar wel zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. En dat lukt heel goed, al blijft borstvoeding nog altijd de meest gezonde keuze voor je baby.

Zuigelingenmelk en opvolgmelk

Met welke soort flesvoeding je start, hangt af van de leeftijd van jouw baby. Is jouw kleintje jonger dan zes maanden? Dan start je met zuigelingenmelk. Is je kindje ouder dan een half jaar? Dan kun je opvolgmelk geven. Dit bevat andere voedingsstoffen dan de melk voor de allerkleinsten. Met welke formule je begint, wordt vaak geadviseerd door je dokter of consultatiebureau. Twijfel je? Vraag dan ook advies aan jouw consultatiebureau of arts.

(Huis)merken flesvoeding

Of je kiest voor een bekende naam of voor een huismerk maakt weinig uit: de samenstelling van ingrediënten is overal gelijk. De Europese Wetgeving schrijft namelijk precies voor waaraan flesvoeding moet voldoen. Dat maakt alle kunstvoeding even voedzaam en veilig. Het grootste verschil zit hem vooral in de prijs en wat de fabrikanten doen om tot die prijs te komen (verpakking, reclame, onderzoek).

Flesvoeding op basis van koe- of geitenmelk

Waar we in Nederland met name koemelk of sojamelk gebruiken, drinkt men wereldwijd vooral flesvoeding van geitenmelk. Net zo gezond, maar met een mildere smaak. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk zijn gemaakt op basis van Nederlandse geitenmelk.

Standaard flesvoeding

Wanneer alles voorspoedig verloopt bij jouw baby kun je na consultatie met je arts of consultatiebureau starten met Opvolgmelk of Peutermelk. Koop steeds dezelfde kunstvoeding en probeer niet te wisselen van merk of soort. Zo krijgt je kleintje alle tijd om te wennen aan de smaak en structuur.

Flesvoeding bij koemelkallergie

Soms is het noodzakelijk om van flesvoeding te wisselen, bijvoorbeeld wanneer je baby een koemelkallergie heeft. Dit kan ook voorkomen bij geitenmelk flesvoeding. De eiwitten van deze melksoorten lijken namelijk op elkaar en kunnen dus allebei deze reactie geven. Hypoallergene flesvoeding is dan een heel goed alternatief. Overleg wel eerst met een deskundige voordat je overstapt naar deze voeding.

Hypoallergene flesvoeding

Ook bij andere allergieën en intoleranties is hypoallergene flesvoeding aan te raden, omdat hierbij de eiwitten in kleine stukjes zijn verdeeld. Dit maakt de voeding makkelijker verteerbaar voor jouw kleintje. Belangrijk om te weten is dat hypoallergene flesvoeding geen allergieën voorkomt, maar wel klachten beperkt en vermindert.

Speciale flesvoeding voor reflux of krampjes

Ook voor baby’s met reflux, krampjes of veel honger is er speciale flesvoeding. Ook hier geldt: vraag een (huis)arts om advies, voordat je met deze voeding begint. Zo weet je zeker wat het beste is voor jouw baby.

Reflux
Geeft je baby veel melk terug of spuugt het veel, dan kan speciale voeding met Johannesbroodpitmeel een oplossing zijn. Het maakt de melk in de maag wat dikker waardoor het minder makkelijk terugloopt in de slokdarm en weer naar buiten komt.

Krampjes
Krampjes kunnen een gevolg zijn van de flesvoeding, maar kennen ook tal van andere oorzaken zoals te gulzig drinken, intoleranties en allergieën. Achterhaal daarom altijd eerst de oorzaak van de krampjes, voordat je overstapt naar deze kunstvoeding.

 

Lees ook: 

Borstvoeding 10 feiten en fabels
Overgaan op vaste voeding