Mijn kind wil niet eten
Voeding

Mijn kind wil niet eten: wat te doen?

maandag, 4 september 2023
Geschreven door de redactie van de Negenmaandenbeurs in samenwerking met Jasmine van der Weele – chef-kok én founder van Babe Foods

Sommige kinderen weigeren te eten, of eten een periode heel weinig. Anderen kinderen kiezen alleen voor een bepaald soort eten. Gelukkig is het feit dat je kindje niet wil eten vaak slechts een fase. Weet dat je niet de enige bent! Ondanks dat veel kinderen deze fase doorlopen kan het voor veel stress zorgen. Daarom geven we je in dit artikel meer informatie over mogelijke oorzaken waarom je kindje niet wil eten én tips om je kindje beter te laten eten.

Waarom wil mijn kind niet eten?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom je kindje niet wil eten. Denk bijvoorbeeld aan een allergie, spanningen of lichamelijke problemen. Bij de meeste kinderen heeft het moeilijke eten echter te maken met de leeftijdsfase. Vanaf ongeveer twee jaar ontdekken kinderen dat ze een eigen individu zijn en willen ze het liefst alles zelf bepalen. Zo kan het opeens gebeuren dat je kind niet wil eten.

Mogelijke oorzaak: voedselneofobie

Tot de leeftijd van 1,5 à 2 jaar aanvaardt een kind vrij gemakkelijk nieuwe voedingsmiddelen. Vanaf het einde van het tweede levensjaar worden kinderen selectiever in hun eetgedrag. De angst voor nieuwe en onbekende voedingsmiddelen – oftewel voedselneofobie- neemt toe. Door voedselneofobie willen kinderen alleen maar eten wat ze (her)kennen.

Waarom ontstaat voedselneofobie?

Voedselneofobie is een natuurlijke reactie op onbekend eten. Kinderen eten steeds meer zelfstandig en leren zich de vraag te stellen ‘is dit product wel goed voor mij?’. Daarbij is de eerste reactie bij veel kinderen het weigeren van eten. Zo kan een voedingsmiddel dat op een andere manier bereid is mogelijk als nieuw worden gezien door je kleintje. Je kind leert pas later de voedingsmiddelen op zich te herkennen.

Wat kan ik doen om mijn kind beter te laten eten?

Meestal is de periode dat je kindje moeilijk eet slechts een fase. Maar ook hier geldt: een goed begin is het halve werk. Wanneer je je baby voor het eerst kennis laat maken met vaste voedsel is heel belangrijk om je kindje herhaaldelijk en geduldig nieuwe smaken te laten proeven. Pas na gemiddeld 8 tot 9 keren proeven, herkennen en waarderen baby’s een nieuwe smaak. Laat ze af en toe opnieuw bepaalde voedingsmiddelen proeven, eventueel in een andere vorm.

Tips om je kind beter te laten eten

Is je kleintje al iets ouder en wil hij/zij niet eten? Probeer dan een handje te helpen met de volgende tips.

  1. Betrek je kinderen bij het hele proces van eten
    Betrek ze bij het planten en oogsten in de moestuin, de inkopen in de winkel en de bereiding in de keuken.
  2. Wees creatief!
    Kinderen zullen makkelijker proeven van creatief gepresenteerde gerechten. Bijvoorbeeld een boterham belegd met groenten in de vorm van een gezichtje of groenten verwerkt in een groentepannenkoek.
  3. Samen eten
    Tijdens het eten is het belangrijk dat je tegenover je kindje zit en laat zien dat je het eten zelf lekker vindt. Zo kun je je kleintje aanmoedigen of een beetje afleiden terwijl je ze een hapje geeft.
  4. Kruiden
    Vaak worden groentehapjes voor de kleintjes zonder kruiden bereid. Dit is zonde, want de smaak van groente of bijvoorbeeld havermout wordt een stuk lekkerder in combinatie met de juiste kruiden. Breng je gerechten dus op smaak met kruiden als basilicum, oregano, kaneel, nootmuskaat en kurkuma. Denk ook eens aan gebroken lijnzaad als je kindje last heeft van verstopping.
  5. Kliederen
    Proeven doe je met al je zintuigen, dus laat je kleintje lekker kliederen en het eten aanraken.
  6. Zure gezichten negeren
    Negeer zure gezichten, gepruts of welk gedrag dan ook waar je je mogelijk aan kan ergeren.
  7. Beschrijf de smaken
    Spreek niet alleen over de smaak van voedingsmiddelen in termen van ‘ik vind dit lekker’ of ‘het is gezond’. Probeer ook smaken te beschrijven of associaties te leggen met dingen die ze goed kennen. Op die manier krijgen kinderen een zekere smaakopvoeding. Hierdoor zal je kleintje onbekende voedingsmiddelen sneller leren herkennen waardoor ze ook sneller onbekende gerechten willen proeven.
  8. Let op met belonen
    Het gedrag is extreem belangrijk bij het leren openstaan voor proeven. We zijn snel geneigd om straffen en belonen toe te passen. Dus bijvoorbeeld als je je bordje leeg eet krijg je een toetje. Dan leren kinderen dat zoetigheid een beloning is. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat als het bordje leeg is we samen gaan dansen of een mooie tekening maken.
  9. Dwingen heeft geen zin
    Dwing je kinderen niet om te proeven. Je kunt wel proberen om te kinderen te stimuleren om van alles wat op tafel komt minsten één hapje te proeven. Kinderen kunnen soms ineens zelf aangenaam worden verrast door de smaak.
  10. Geef zelf het goede voorbeeld
    Proef zelf iets wat je niet lekker vindt maar de rest van het gezin wel en proef ervan.
  11. Zien eten doet eten
    Ook vriendjes met smaak hetzelfde zien eten (=model-leren) helpt de bereidheid tot proeven verhogen.