Gebroken nachten door nachtvoedingen horen er bij een baby nu eenmaal bij. Hoe lang moet je doorgaan met nachtvoedingen en hoe kun je nachtvoedingen overleven tot het niet meer nodig is?
Om antwoord te geven op de eerste vraag: de meeste baby hebben tot 6-8 maanden nachtvoeding nodig. Maar het kan ook eerder en soms zelfs wat langer duren. Dat verschilt per kind. Maar dat betekent dat je minstens een half jaar, in ieder geval door de voedingen gebroken nachten hebt.
Wij hebben tips om de nachtvoedingen te overleven!
Het klinkt heel cliché, maar het is nu eenmaal zoals het is: je baby heeft de eerste maanden nachtvoedingen nodig, dus je kunt beter accepteren dat je nachtvoeding(en) moet geven.
Om te voorkomen dat je telkens naar een andere kamer moet lopen: houd je baby dichtbij je. Zet het wiegje in je eigen slaapkamer, liefst naast je bed, zodat je je nauwelijks hoeft te verplaatsen als je voeding moet geven. Ideaal als je borstvoeding geeft.
Geef je flesvoeding dan is het fijn om alles bij de hand te hebben, zodat je een nachtelijke wandeltocht naar de keuken kan voorkomen. Houd een thermoskan warm water bij de hand en doe de melkpoeder in doseerdoosjes zodat je heel snel een flesje kunt maken.
Ga niet de hele tijd op de klok kijken; daar word jezelf alleen maar onrustig van en daardoor je kleine ook. Pak je e-reader erbij om te ontspannen. Vermijd liever je mobiel, want door het blauwe licht dat deze afgeeft, heb je na de voeding moeite om weer in slaap te vallen.
Met flesvoeding is het ideaal om de nachtvoedingen af te wisselen met je partner. Dat kan ook met borstvoeding, als je kolft, maar het nadeel daarvan is dat je ’s ochtends behoorlijk volle borsten zult hebben. Dat is zeker in het begin van je moederschap even wennen. Oplossing zou zijn dat jij overdag kolft, lekker vroeg naar bed gaat, je partner laat op de avond de afgekolfde melk geeft en jij dan weer in de nacht.
Zoals we al in het vorige puntje adviseerden: ga lekker vroeg naar bed. Maar probeer ook op andere momenten je slaap te pakken. Slaap wanneer je baby slaapt en ga niet allerlei klusjes in huis doen, dat kan ook prima als je kindje wakker is.
Soms moet je écht even bijtanken, dus vraag of je zus, moeder, vader, broer, een goede vriendin een nachtje komen logeren, zodat zij het een nacht kunnen overnemen. Als je kindje wat groter is, kun je misschien even een nachtje zelf weg om weer wat energie op te doen.
Om nachtvoedingen vol te kunnen houden, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en uit kleine momenten je energie te halen. Dus eet goed en gezond, drink voldoende en probeer zoveel mogelijk aan beweging te doen. Ga lekker wandelen met je baby of doe een 15 minuten work-out terwijl je kleine naar je kijkt.
Bron: ZoZwanger.nl