Verzorging

Zindelijkheidstraining: tips & tricks

zaterdag, 6 augustus 2022

In je dromen is je kleine van de ene op de andere dag zindelijk... Weg luiers, weg ongelukjes! Maar de werkelijkheid is anders. Je dreumes of peuter zindelijk maken kan best een opgave zijn. En uiteindelijk moet je kindje het toch zelf doen. Het is belangrijk is om goed de tijd en rust voor te nemen. Probeer het zindelijk maken voor zowel je dreumes of peuter zo luchtig en leuk mogelijk te houden.

Wij leggen je middels stappen uit hoe je je kind zindelijk maakt en geven uiteraard tips en tricks!

Wanneer beginnen met oefenen zindelijkheid?

Vaak merk je zelf aan je kind wanneer hij of zij er klaar voor is. De leeftijd kan per kind erg verschillen: van 2 jaar tot 4 jaar. De meeste kindjes zijn echter toe aan zindelijkheidstraining wanneer ze tussen de 18 en 20 maanden zijn. 

Heeft je kind nog totaal geen interesse in het potje of de wc? Dan kan het helpen om boekjes over zindelijkheid en naar de wc gaan te lezen. Of laat de wc en het potje eens zien, en leg uit hoe het werkt. Kinderen doen je maar al te graag na, dus neem ze eens mee als je naar de wc gaat en laat zien wat je daar doet.

Tip! Begin op een rustig moment met de zindelijkheidstraining. De vakantie is daar bijvoorbeeld een goed moment voor, omdat je dan alle tijd hebt. Houd er ook rekening mee dat er geen ingrijpende gebeurtenissen zoals een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje op de planning staan. Kinderen kunnen, zelfs als ze al zindelijk zijn, na zo'n ingrijpende gebeurtenis namelijk een terugval krijgen. Zorg er dus voor dat de zindelijkheidstraining ontspannen en in alle rust kan verlopen.

Welk potje voor zindelijkheid trainen?

Potjes zijn er in vele soorten en maten: eenvoudig en simpel, met een rugsteun of met muziek of geluid, met een uitneembare binnenpot of als mini-wc. Welk potje je kiest, is helemaal aan jou. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Kies vooral een potje welke je zelf fijn of handig vindt en wat bij je kind past. Een super-de-luxe potje is echt niet nodig. Een eenvoudig potje doet het goed genoeg.

Wel is het handig op een paar punten te letten bij aankoop van een potje:

  • Is het potje een juist formaat? Sommige potjes zijn wat kleiner en geschikt tot 2 jaar, terwijl er ook potjes zijn voor wat grotere kinderen.
  • Zorg dat het potje niet te licht is, maar kies voor wat steviger materiaal. Kinderen zitten er dan meestal net wat meer ontspannen op.
  • Hoe stevig staat het potje? Een potje dat snel verschuift, kan afleidend zijn voor een kind. Een potje met anti-slip eronder kan handig zijn.

Of je uiteindelijk kiest voor een potje of een toiletverkleiner is vooral afhankelijk van hoe groot je kind is en waar hij het meest ontspannen op kan zitten. Een plaspotje is heel geschikt voor kinderen van 1 tot 2 jaar: de maat van dit potje is ideaal voor een dreumes. Ze kunnen er dan goed en stevig op zitten.

Ook kan je kind de keuze voor jou maken! Heeft hij interesse in het toilet, voordat je überhaupt het potje hebt geïntroduceerd? Leer hem dan meteen aan om te plassen en poepen op het toilet. Dat scheelt weer een stap in het proces. Denk hierbij wel aan een brilverkleiner en een voetenbankje of krukje. Je kind moet immers wel ontspannen kunnen zitten.

Stap voor stap zindelijkheid

Om je kind zindelijk te maken is het belangrijk om een zogenaamd stappenplan te volgen. Dit geeft duidelijkheid en structuur voor zowel jou als je mini. Zorg er ook voor dat je het samen met plezier en liefde doet. Maak het leuk, raak niet geïrriteerd en ga niet sneller dan je kind. Je kind voelt goed aan wanneer jij er zelf geen zin in hebt. 

1. Laat je kindje op vaste momenten op het potje zitten 

Zet je kindje na elke maaltijd of tussendoortje en na elke (middag) slaapje op het potje of met de wc-bril verkleiner. Op deze momenten is de kans groot dat je kind moet plassen of poepen. Maak de momenten leuk, uiteindelijk zal je kind ook uit zichzelf op het potje willen.  

2. Belonen

Yes! Het is gelukt, je mini heeft op het potje geplast/gepoept. Vertel je kind direct dat hij dat heel goed heeft gedaan en dat je trots op hem bent. Een beloning kan helpen bij het zindelijk worden, ze weten namelijk dat wanneer ze zelf plassen/poepen ze dan iets krijgen! Koop samen bijvoorbeeld stickers en leg uit dat deze bedoeld zijn voor wanneer je op het potje zit. Bij elk geslaagd wc-bezoekje mag hij dan een sticker uitkiezen en op zijn/haar eigen stickervel plakken. Wordt nooit boos als het niet lukt en blijf ontspannen, je kind moet niet het gevoel krijgen dat hij wat fout doet als het niet lukt. Ga er luchtig mee om… volgende keer beter.

3. Blijven oefenen 

Het zal echt niet in een keer lukken. Zindelijk worden kost tijd en dus ook geduld. Hoe vaker je oefent hoe sneller het gaat. Laat je mini af en toe lekker in z’n blote kont rond lopen en zet het potje zichtbaar neer. Als hij het dan aanvoelt komen, is de stap naar het potje kleiner! Als hij al wat vaker op het potje heeft kunnen plassen of poepen kan je kinderonderbroekjes kopen, deze kunnen ze zelf gemakkelijk aan en uit doen en het is natuurlijk ook nog eens hartstikke stoer.

4. Overdag én ‘s nachts

Meestal begin je met zindelijk worden overdag en trek je ze ’s nachts nog even een luier aan. Zodra je kindje de dag helemaal droog door komt kan je ‘s nachts doorpakken. Laat je kindje niet te veel voor bedtijd drinken en voordat hij gaat slapen altijd eerst even op het potje. Vaak hoeven kinderen dan ‘s nachts niet meer te plassen. Heeft je kindje er moeite mee? Dan is het handig om tussenstapje te doen, en hem ‘s avonds nog een keer te wekken om te plassen. Dit kan je bijvoorbeeld doen wanneer je zelf naar bed gaat, zo hoef jij er ook niet nog een keer uit! 

Wat als zindelijk maken niet lukt? 

Elk kind doet het in zijn eigen tempo, maar lukt het écht niet dan kun je er voor kiezen om met het consultatiebureau of een expert in overleg te gaan. Misschien kunnen ze jou helpen om de zindelijkheidstraining weer op gang te krijgen.

Lees ook: