Zindelijkheidstraining: tips & tricks
Verzorging

Zindelijkheidstraining: tips & tricks

In je dromen is je kleine van de ene op de andere dag zindelijk... Weg luiers, weg ongelukjes! Maar de werkelijkheid is anders. Je dreumes of peuter zindelijk maken met behulp van een zindelijkheidstraining kan best een opgave zijn: uiteindelijk moet je kindje het toch zelf doen. Het is belangrijk is om goed de tijd en rust te nemen wanneer je jouw kindje zindelijk wilt laten worden. Probeer de zindelijkheidstraining voor zowel je dreumes of peuter zo luchtig en leuk mogelijk te houden. En onthoud: ongelukjes horen erbij! Wij leggen je graag uit hoe je je kindje zindelijk maakt middels een zindelijkheidstraining en geven uiteraard graag tips en tricks!

Op welke leeftijd moet mijn kind zindelijk worden?

Vaak merk je zelf aan je kind wanneer hij of zij er klaar voor is om zindelijk te worden. De leeftijd kan per kind erg verschillen: van 2 jaar tot 4 jaar. De meeste kindjes zijn echter toe aan zindelijkheidstraining wanneer ze tussen de 18 en 20 maanden zijn. Vaak is het kind overdag zindelijk, voor het 's nachts ook goed gaat met plassen.

Haastige spoed is zelden goed

Heeft je kind tijdens de zindelijkheidstraining nog totaal geen interesse in het potje of de wc? Dan kan het helpen om boekjes over zindelijkheid en naar de wc gaan te lezen. Of laat de wc en het potje eens zien, en leg uit hoe het werkt. Kinderen doen je maar al te graag na, dus neem ze eens mee als je naar de wc gaat en laat zien wat je daar doet.

Het is belangrijk dat jullie dezelfde routine aanhouden, net zo lang tot het potje went en je kind weet wanneer hij of zij met een volle blaas naar de wc moet.

Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining? Tip!

Begin op een rustig moment met de zindelijkheidstraining. De vakantie is daar bijvoorbeeld een goed moment voor, omdat je dan alle tijd hebt.

Houd er ook rekening mee dat er geen ingrijpende gebeurtenissen zoals een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje op de planning staan. Kinderen kunnen, zelfs als ze al zindelijk zijn, na zo'n ingrijpende gebeurtenis namelijk een terugval krijgen. Zorg er dus voor dat de zindelijkheidstraining ontspannen en in alle rust kan verlopen.

Soorten potjes

Potjes zijn er in vele soorten en maten: eenvoudig en simpel, met een rugsteun of met muziek of geluid, met een uitneembare binnenpot of als mini-wc. Welk potje je kiest voor de zindelijkheidstraining, is helemaal aan jou. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Hier vind je de 5 meest voorkomende potjes.

  1. Traditionele plaspotjes 
    Eenvoudige, klassieke potjes zonder extra functies. 

    Voordelen: 
    Gemakkelijk te gebruiken
    Eenvoudig ontwerp zonder toeters en bellen. 
    Makkelijk schoon te maken: vaak gemaakt van plastic en eenvoudig af te spoelen. 
    Meestal goedkoper dan andere soorten plaspotjes. 

    Nadelen: 
    Beperkte functionaliteit: geen extra functies die het proces kunnen vergemakkelijken.

     
  2. Verkleiners voor het toilet 
    Speciale zitjes die op een standaard toilet geplaatst kunnen worden om het kleiner te maken. 

    Voordelen: 
    Helpt je kind wennen aan het gebruik van een normaal toilet. 
    Ruimtebesparend: geen extra potje dat ruimte inneemt. 

    Nadelen
    Kinderen kunnen in het begin moeite hebben met balanceren. 
    Kinderen hebben vaak hulp nodig om op en af het toilet te komen.

     
  3. Muzikale plaspotjes
    Plaspotjes die een melodie afspelen als je kind erin plast.

    Voordelen:
    De muziek kan je kind aanmoedigen om het potje te gebruiken.
    Het maakt het proces van zindelijkheidstraining speelser en leuker.

    Nadelen:
    Vereist batterijen die vervangen moeten worden.
    Moeilijker schoon te maken.

     
  4. Reisplaspotjes 
    Compacte en draagbare potjes die gemakkelijk mee te nemen zijn voor onderweg. 

    Voordelen: 
    Ideaal voor gebruik tijdens reizen of uitstapjes. 
    Neemt weinig ruimte in en is makkelijk mee te nemen.

    Nadelen: 
    Moet vaker geleegd worden. 
    Niet altijd even comfortabel als een traditioneel potje.

     
  5. Potjes in de vorm van een wc
    Een plaspotje dat eruitziet als een miniatuurversie van een volwassen toilet. 

    Voordelen: 
    Het ontwerp lijkt op een echt toilet, wat de overgang naar het gebruik van een volwassen toilet kan vergemakkelijken. 
    Vaak uitgerust met geluidseffecten of spoelfuncties, wat het gebruik leuker maakt voor kinderen en hen motiveert om het potje te gebruiken. 

    Nadelen:
    Deze plaspotjes zijn vaak duurder dan andere opties
    Ze kunnen afleidend werken voor sommige kinderen

Naast bovenstaande opties zijn er ook 3-in-1 plaspotjes verkrijgbaar. Dit is een plaspotje, wc-trainer én wc-verkleiner in 1.

Welk potje is het beste voor zindelijkheidstraining?

Kies vooral een potje welke je zelf fijn of handig vindt, wat bij je kind past en wat het meest natuurlijk voor je kinderen gaat. Een super-de-luxe potje is echt niet nodig om de zindelijkheidstraining een succes te laten zijn. Een eenvoudig potje doet het goed genoeg. Wel is het handig op een paar punten te letten bij aankoop van een potje

Is het potje een juist formaat?

Sommige potjes zijn wat kleiner en geschikt tot 2 jaar, terwijl er ook potjes zijn voor wat grotere kinderen.

Zorg dat het potje niet te licht is, maar kies voor wat steviger materiaal.

Kinderen zitten er dan meestal net wat meer ontspannen op.

Hoe stevig staat het potje?

Een potje dat snel verschuift, kan afleidend zijn voor een kind. Een potje met anti-slip eronder kan handig zijn.

Of je uiteindelijk kiest voor een potje of een toiletverkleiner tijdens de zindelijkheidstraining is vooral afhankelijk van hoe groot je kind is en waar hij het meest ontspannen op kan zitten. Een plaspotje is meestal heel geschikt voor kinderen van 1 tot 2 jaar omdat de maat van dit potje ideaal is voor een dreumes. Ze kunnen er dan goed en stevig op zitten.

Op het potje of meteen het toilet?

Ook hier kan je kind de keuze voor jou maken! Heeft je kleintje interesse in het toilet, voordat je überhaupt het potje hebt geïntroduceerd? Leer je kind dan meteen aan om te plassen en poepen op het toilet. Dat scheelt weer een stap in het proces van de zindelijkheidstraining. Denk hierbij wel aan een brilverkleiner en een voetenbankje of krukje. Je kind moet immers wel ontspannen kunnen zitten.

Stap voor stap zindelijkheid

Om je kind zindelijk te maken is het belangrijk om een zogenaamd stappenplan te volgen. Dit geeft duidelijkheid en structuur voor zowel jou als je mini. Zorg er ook voor dat je het samen met plezier en liefde doet. Maak het leuk, raak niet geïrriteerd en ga niet sneller dan je kind. Je kind voelt goed aan wanneer jij er zelf geen zin in hebt. 

1. Laat je kindje op vaste momenten op het potje zitten

Zet je kindje na elke maaltijd of tussendoortje en na elke (middag) slaapje op het potje of met de wc-bril verkleiner. Op deze momenten is de kans groot dat je kind moet plassen of poepen. Maak de momenten leuk, uiteindelijk zal je kind ook uit zichzelf op het potje willen.  

2. Belonen

Yes! Het is gelukt, je mini heeft op het potje geplast/gepoept. Vertel je kind direct dat hij dat heel goed heeft gedaan en dat je trots op hem bent. Een beloning kan helpen bij het zindelijk worden, ze weten namelijk dat wanneer ze zelf plassen/poepen ze dan iets krijgen!

Koop samen bijvoorbeeld stickers en leg uit dat deze bedoeld zijn voor wanneer je op het potje zit. Bij elk geslaagd wc-bezoekje mag hij dan een sticker uitkiezen en op zijn/haar eigen stickervel plakken.

Wordt nooit boos als het niet lukt en blijf ontspannen, je kind moet niet het gevoel krijgen dat hij wat fout doet als het niet lukt. Ga er luchtig mee om… volgende keer beter.

3. Leg uit dat plas en poep in het potje hoort

Als je kindje weer een volle luier heeft, leg dan op een positieve manier uit dat dit eigenlijk in het potje hoort. Zo begrijpt hij dat poep en plas daar hoort.

4. Vraag of je kind moet plassen

Als hij/zij een paar keer op het potje geplast heeft, weet je kind wat dit inhoudt. Vraag vanaf nu regelmatig of je kindje moet plassen. Op deze manier leert het bewust om te gaan met het gevoel van een volle blaas.

5. Blijven oefenen

Het zal echt niet in een keer lukken. Zindelijk worden kost tijd en dus ook geduld. Hoe vaker je oefent hoe sneller het gaat. Laat je mini af en toe lekker in z'n blote kont rond lopen en zet het potje zichtbaar neer. Als hij het dan aanvoelt komen, is de stap naar het potje kleiner! Als hij al wat vaker op het potje heeft kunnen plassen of poepen kan je kinderonderbroekjes kopen, deze kunnen ze zelf gemakkelijk aan en uit doen en het is natuurlijk ook nog eens hartstikke stoer.

6. Overdag én 's nachts

Meestal begin je met zindelijk worden en een zindelijkheidstraining overdag en trek je ze 's nachts nog even een luier aan. Zodra je kindje de dag helemaal droog door komt kan je ‘s nachts doorpakken. Laat je kindje niet te veel voor bedtijd drinken en voordat hij gaat slapen altijd eerst even op het potje. Vaak hoeven kinderen dan ‘s nachts niet meer te plassen.

Heeft je kindje nog vaak een natte broek in de nacht? Dan is het handig om tussenstapje te doen, en hem of haar ‘s avonds nog een keer te wekken om te plassen. Dit kan je bijvoorbeeld doen wanneer je zelf naar bed gaat, zo hoef jij er ook niet nog een keer uit! 

Wat als zindelijk maken niet lukt? 

Heeft je kind moeite om op het potje of op de wc te gaan zitten, ga dan vooral niet pushen. Hou het leuk en begeleid hem op een respectvolle en liefdevolle manier naar de wc of het potje. Geef duidelijk aan wat je van hem verwacht en zorg dat het leuk is.

Elk kind wordt zindelijk in diens eigen tempo, maar lukt het écht niet met een zindelijkheidstraining? Dan kun je er voor kiezen om met het consultatiebureau of een expert in overleg te gaan. Misschien kunnen ze jou helpen om de zindelijkheidstraining weer op gang te krijgen.

Wat er ook gebeurt: blijf positief, hou zindelijkheidstraining leuk en alle ups and downs zijn heel normaal.

Lees ook: