Slapen
woensdag, 25 september 2019

Slaapregressie of slaapprogressie bij je baby: hoe en wat

Als je deze blog leest, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar informatie over slaap. Misschien omdat je baby of kindje op dit moment moeite heeft met slapen of omdat je zwanger bent en nu alvast alles wilt leren over slaap.

Hoe dan ook, of je al mama bent of nog mag worden: je krijgt met slaapregressies te maken! Zelf noem ik ze, als kinderslaapcoach, liever slaapprogressies. Dit omdat je kindje ze doormaakt dankzij het feit dat ze zich ontwikkelen en daarna juist weer beter slapen. En dat is juist goed, toch?

Wat is een slaapregressie?

Totdat je kindje twee wordt, maakt je kindje vijf slaapregressies door. We kunnen dit niet beïnvloeden of tegenhouden (nee, zelfs ik als kinderslaapcoach krijg geen grip op regressies ). Sommige kindjes komen deze slaapregressies moeiteloos door en andere kindjes vertonen alle 'symptomen' die ze maar kunnen vertonen.

Hoe herken ik een slaapregressie?

Merk je de volgende signalen op, dan kun je rekening houden met een slaapregressie!

- Willekeuriger en vaker wakker zijn gedurende de nacht

- Lang wakker zijn gedurende de nacht om te 'spelen'

- Extreem vroeg wakker worden (vóór 6.00 uur)

- Verlatingsangst

- Hangeriger en huileriger gedurende de dag

- Extreem lange dutjes (+ 3 uur)

- Weigeren van dutjes

- Minder trek in eten

- Korte dutjes

Wanneer kan ik een slaapregressie verwachten?

Slaapregressies gaan vaak gepaard met mijlpalen op het gebied van ontwikkeling: leren omrollen, cognitieve ontwikkeling, leren lopen, zindelijk worden etc. Deze regressie duren gemiddeld twee tot zes weken en zijn, zo snel als ze zich voordoen, ook weer verdwenen. Je weet nu hoe je ze kunt herkennen, maar wanneer kun je ze verwachten? Ik heb alle regressies voor jou op een rijtje gezet!

4 maanden

Waarschijnlijk is dit volgens ouders de meest heftige slaapregressie. Dit is het moment waarop jouw baby een soort van cognitieve explosie doormaakt. Baby's snappen rond deze leeftijd plotseling dat ze onderdeel zijn van een grotere wereld. Een grotere wereld die ze maar al te graag observeren en dat kost veel tijd en energie! Ook ontwikkelt de diepere slaap zich, waardoor er een groter contrast ontstaat tussen diepe en lichte slaap. De overgangen tussen diepe naar lichtere slaap (en andersom) verloopt hierdoor moeizamer. Het resultaat: de welbekende hazenslaapjes.

8 maanden

Deze slaapregressie kan zich iets vroeger of juist iets later voordoen, afhankelijk van de ontwikkeling van je baby. De oorzaak van deze regressie is de grove motoriek die vooruitgaat: kruipen en optrekken om te gaan staan. De kans is groot dat je baby minder goed overdag slaapt. Veel baby's zijn rond deze leeftijd ook klaar om het derde dutje te laten vallen. Je komt daarmee in een overgangssituatie waarbij je baby net niet genoeg heeft aan twee dutjes en aan drie dutjes net teveel heeft. Laat deze overgang dan ook geleidelijk verlopen en zorg ervoor dat je baby in ieder geval 2,5 uur tot 4 uur slaapt overdag om uitgerust te blijven. Slaapt je baby minder dan 2,5 uur, dan is de kans groot dat de nachten onrustiger verlopen en extreem vroeg wakker worden (vóór 6.00 uur) zich voordoet.

12 maanden

Voor deze slaapregressie maak ik altijd een vergelijking met een volwassene die een wereldreis gaat maken - je beeldt je, de dag voor vertrek, in naar welke plekken je allemaal afreist en BAM! Iemand geeft je de opdracht om direct te gaan slapen... Waarschijnlijk snap je nu waarom je baby op deze leeftijd moeite heeft om zich over te geven aan dutjes en de avondbedtijd. Je baby is opgewonden door de nieuwe kijk op het leven en oefent nieuwe vaardigheden, zoals staan en zitten, het liefst tijdens de slaapmomenten. Probeer je baby niet herhaaldelijk neer te leggen, want dit zorgt er alleen maar voor dat je baby wakker blijft omdat dit té stimulerend werkt. Geef je baby de tijd en ruimte om zelf te gaan liggen. Je baby zal zo sneller leren dat het toch echt comfortabeler is om in een liggende positie te slapen.

18 maanden

Verlatingsangst piekt op deze leeftijd, waardoor sommige kindjes 's nachts echt niet meer zonder je kunnen. Extreem vroeg wakker worden doet zich tijdens deze slaapregressie ook veel voor, net als lang wakker zijn gedurende de nacht. Taalontwikkeling is de oorzaak van deze slaapregressie en laten we eerlijk zijn. Dit is ook een geweldige ontwikkeling!

24 maanden

'Ik ben twee en ik zeg nee!'. Het klinkt cliché, maar het is helemaal waar! Op deze leeftijd leert je kindje zichzelf te laten gelden en leert je kindje onafhankelijker zijn. Nee zeggen tegen een dutje zal dan ook vaak gebeuren. Laat je alleen niet in de val lokken door te denken dat je kindje geen dutje meer nodig heeft. Totdat je kindje drie - drieënhalf jaar is, heeft je kindje het dutje echt nog nodig en in sommige gevallen is het nog verstandiger om ze te laten dutten tot ze vier jaar oud zijn en naar school mogen. Laat je dutjes té vroeg vallen, bereid je dan voor op onrustigere nachten, extreem vroeg wakker worden en een minder vrolijk kindje.

Zo! Nu weet je al veel meer over slaapregressies en misschien dat je een regressie al kunt omdenken naar een progressie! Want laten we eerlijk zijn, het is toch juist goed dat je baby of kindje een regressie doormaakt om positieve ontwikkelingen door te zetten? Verdwijnt de slaapregressie niet binnen een redelijke periode? Of heeft je baby of kindje al langer moeite met slapen en kom je er zelf niet uit? Stuur mij dan eens een e-mail met jouw slaapuitdaging. Vanuit mijn praktijk Sleepymindz Kinderslaapcoaching, help ik je graag verder op weg met het optimaliseren van de slaap van je baby of kindje.

Ook leuk:

Help! M'n kindje is extreem vroeg wakker (+ tips)
- Waarom slapen baby's met armen omhoog?
- Schuldgevoel als moeder: Wat doe je er tegen?

 

Ontvang de leukste info & tips rechtstreeks in je mailbox!