Verzorging

Wat kan je doen tegen darmkrampjes bij je baby?

dinsdag, 26 juli 2022

Bijna elke baby heeft er last van: darmkrampjes. De meeste krampjes steken ongeveer een half uur na het voeden de kop op. Zo aan het eind van de dag/begin van de avond zijn de darmkrampjes het heftigst. Je baby is ontroostbaar, trappelt met zijn benen, overstrekt zich, loopt soms wat rood aan, balt zijn handjes tot vuistjes en heeft last van een gespannen buikje of winderigheid.

Hoewel darmpkrampjes niet te voorkomen zijn, horen ze er wel helemaal bij. Met deze tips kun je de klachten van je baby verminderen.

Borstvoeding

Geef je borstvoeding? Let op wat je eet. Ongeveer zes uur nadat je zelf iets hebt gegeten, zit het in je borstvoeding. En helaas zijn er heel wat (lekkere) dingen die voor kramp kunnen zorgen. Zo is het oppassen geblazen met bijvoorbeeld: knoflook, kool, paprika, druiven, prei, aardbeien maar ook met schaaldieren.

Gulzig drinken

Krijgt je kindje de fles? Zorg ervoor dat ‘ie rustig zijn fles leegdrinkt. Gulzig drinken kan namelijk kramp veroorzaken. Over het algemeen doet een baby ongeveer 20 minuten over zijn fles. Gaat het sneller, dan kun je een speen met een kleiner gaatje proberen om het drinktempo wat naar beneden te brengen. Je kunt tussendoor ook extra rustmomentjes inlassen en je baby laten boeren. Vergeet vooral ook het boeren na de voeding niet. En zijn verschillende zuigflessen op de markt die speciaal worden gemaakt om darmkramp te verminderen.

Lucht

Zorg bij flesvoeding er altijd voor dat de speen volledig gevuld is met melk. Op deze manier krijgt je baby zo min mogelijk lucht binnen. Lucht in de darmen werkt niet mee bij darmkrampjes, omdat de darmen moeite hebben deze overtollige lucht kwijt te raken.

Lekker warm

Rol een warme kruik in een hydrofiele doek en leg deze tegen de buik van je kindje of stop je baby in een lauwwarm bad.

Zachtjes wrijven

Masseer het buikje van kindje zachtjes door ronddraaiende bewegingen te maken over zijn buik of draag je kindje met zijn buik op jouw arm. In deze houding oefent de muis van je hand een lichte druk uit op het buikje van je kind wat verlichting kan geven.

Wist je dat! In enkele gevallen is er meer aan de hand dan onschuldige darmkrampjes en worden de klachten veroorzaakt door bijvoorbeeld een overgevoeligheid of voedselintolerantie. Het kan bijvoorbeeld dat je kindje een allergie heeft voor koemelkeiwit. Heb je het idee dat dit het geval is bij je kindjes, schakel dan hulp in van de huisarts of het consultatiebureau.

Fietsen

Maak fietsbewegingen met de beentjes van je kind. Je helpt zo zijn buik te ontspannen.

Draagzak

Stop je baby in de draagzak en wieg hem zachtjes heen en weer.

Liedjes zingen

Soms wil het nog wel eens helpen om je baby af te leiden met geluid of beweging. Zing een liedje voor hem, of schommel hem rustig heen en weer.

Apotheek

Er zijn diverse middeltjes die jij bij de drogist of apotheek kunt kopen om darmkrampjes tegen te gaan.

Wist je dat: De piekleeftijd voor babykrampjes ligt meestal rond de 6 weken. Na 3 of 4 maanden neemt het vaak weer af. Met 6 maanden hebben de meeste baby’s gelukkig geen last meer van darmkrampjes.

Ook leuk: