Zwanger

Doula, jouw persoonlijke geboortecoach

donderdag, 18 maart 2021

Tijdens je zwangerschap en bevalling kan het fijn zijn om iemand bij je te hebben die je nét even dat extra steuntje geeft. Veel zwangere vrouwen krijgen hulp van hun partner, familie en vrienden. Maar je kunt ook kiezen voor een doula als extra steun tijdens je zwangerschap en bevalling. Een doula kent je wensen, je angsten en je grootste kracht. Dat maakt je doula dé perfecte brug in je geboorteteam.

Wat is een doula?

Een doula wordt ook wel een geboortecoach genoemd. De term komt uit het Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Een doula helpt je tijdens je zwangerschap, je bevalling en daarna. Doula’s ondersteunen je op een niet-medische manier en zijn er je gehele zwangerschap. Ze vervangen de verloskundige, kraamverzorgster en verpleegkundige niet, maar ondersteunen je.

Doordat een doula er vanaf het begin van je zwangerschap is bouw je een hechte band met haar op. Ze begeleidt je tijdens moeilijke momenten en houdt goed rekening met je persoonlijke wensen als aanstaande ouder. Ze zal je helpen om je er mentaal en emotioneel doorheen te trekken wanneer het wat minder gaat. Ook kan ze vaak goeie tips geven om beter te ontspannen, door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of een ontspannen massage.

Hoe gaat een doula te werk?

Stap 1. Je begint met een kennismakingsgesprek. Klikt het? Dan heb je jouw doula gevonden!

Stap 2.Tijdens je zwangerschap heb je meerdere momenten dat je elkaar ziet, dit is deels afhankelijk van jouw behoefte. Uiteraard is ze altijd per mail, telefoon of WhatsApp bereikbaar voor al je vragen.

Stap 3. Samen ga je een geboorteplan maken, met al jouw wensen voor tijdens je bevalling! Ze informeert jou over alle keuzes die je kunt maken voor jouw bevalling.

Stap 4. Van het begin tot het eind van je bevalling zal je doula aanwezig zijn om je te ondersteunen. Ze biedt continue ondersteuning, draagt je niet over en blijft bij je.

Stap 5. In de eerste weken na je bevalling zal je doula nog bereikbaar zijn om je te helpen bij al je vragen, uiteraard komt ze ook langs om je te ondersteunen tijdens je kraamweek en een aantal weken daarna

Voor wie is een doula?

Er zijn diverse van redenen om voor een doula te kiezen. En dit kan per vrouw verschillen. Een doula is aanvullend op de zorg die je krijgt van je verloskundige of gynaecoloog. Je kunt haar zien als een professional aan je zijde die er hoe dan ook de hele bevalling bij blijft. Dat maakt de doula dé perfecte aanvulling in je geboorteteam.

Waar vind je een doula?

Er zijn verschillende plekken waar je jouw perfecte doula kan vinden. Je kan informeren in jouw verloskundige praktijk, maar er zijn ook verschillende websites waar je op zoek kunt gaan naar jouw doula. Om er zeker van te zijn dat je een goede doula kiest is het handig om er op te letten of ze zijn aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Doula’s (DBvD). Hiermee weet je zeker dat ze een opleiding hebben afgerond, certificaten hebben en zich houden aan de gedragscode.

Lees ook:

- Must-haves voor elke zwangere vrouw
- Eten tijdens je zwangerschap, wat mag wel en wat mag niet?
- De 5 meest voorkomende zwangerschapssymptomen