Ontwikkeling

Werk en ouderschap combineren: tips voor een goede balans.

woensdag, 20 september 2023

Geschreven door Kimberley Galenkamp, coach voor ambitieuze ouders met jonge kinderen

Elke ouder met een jong kindje herkent het wel: je wereld staat op z’n kop en niks is ooit meer hetzelfde als vroeger. Aan de ene kant is dat heel mooi en fijn, maar aan de andere kant willen veel ouders sommige dingen ook wel gewoon bij het “oude” houden, zoals de ambities op de werkvloer. Die balans vinden tussen werk en privé met een jong gezin kan een behoorlijke zoektocht zijn. In dit artikel vind je een aantal belangrijke inzichten en tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Bestaat een werk/privé balans wel?

Steeds meer ouders vragen zich af of die balans überhaupt wel bestaat. Het antwoord is simpel: ja, het bestaat. Er is namelijk veel mogelijk en een balans is niet zo zwart/wit. Iedere ouder heeft iets anders nodig om zich goed en ontspannen te voelen. Factoren als je zakelijke ambities, de financiële mogelijkheden om bijvoorbeeld minder te gaan werken, het wel of niet hebben van een groot vangnet voor je kind(eren), je behoeften, je werkgever, je kind(eren) en de rest van het gezin, spelen hierin een rol.

Als ouder met zakelijke ambities zul je waarschijnlijk geen balans ervaren als je alles precies doet zoals je dat altijd deed. Je wordt gedwongen om je leven opnieuw in te richten en je mag keuzes gaan maken die passend zijn bij jouw nieuwe leven.

Minder werken: dé oplossing indien mogelijk?

Uit een recent onderzoek van het CBS blijkt dat vooral moeders hun werkschema behoorlijk veranderen sinds de geboorte van hun eerste kind. Uit dit onderzoek blijkt dat 45% van de moeders dan minder gaat werken of stopt. Bij de mannen verandert er procentueel gezien niet zoveel.

Minder gaan werken kan absoluut ten goede komen aan een fijne balans, maar dit blijft erg persoonlijk en is lang niet voor iedereen dé oplossing. Ook als ouders minder gaan werken kan er nog steeds een bepaalde onrust blijven bestaan. Het gevoel van “altijd aan staan” ervaren de meesten toch doordat je het ouderschap niet even op pauze kan zetten. De hoeveelheid werk verandert niet direct altijd iets aan het gevoel thuis. Voor sommige ouders is het zelfs zo dat ze zich nog meer “aan” voelen staan op het moment dat ze minder afleiding hebben in de vorm van werk.

Wat kun je doen voor een fijne balans in werk en privé?

Hoe je - ongeacht het aantal uur dat je werkt - toch een fijne balans kunt ervaren?

Hierbij 3 tips waarmee je direct aan de slag kunt:

 1. Creëer tijd voor jezelf.
  Waar word jij gelukkig van? Wat deed je ook altijd graag voordat je kindje er was? Blijf deze dingen doen.

  De uitdaging zit ‘m er hier vaak in dat je al deze dingen wel zou willen doen, maar dat de tijd zo schaars is. Nummer één advies hierbij is dan ook: plan het in. Kijk elke maand kritisch naar je agenda: wordt je geleefd of leef je zelf ook nog? Als je voornamelijk geleefd wordt, dan wordt het tijd om ruimte te creëren voor de dingen waar jij gelukkig van wordt, los van je kind(eren).

  Tijd inplannen kan heel groot zijn, maar ook de dagelijkse momenten zijn belangrijk om je in balans te voelen als ouder. De kunst hierbij is dat je gedurende de dag dingen doet met volle aandacht. Deze Mindfulness oefeningen helpen hier enorm bij.

 2. Prioriteer.
  Je kunt niet alles meer doen zoals je dat voorheen deed. Het fijne hieraan is, dat je noodgedwongen beter zal moeten prioriteren. Ga voor jezelf na:
  • Wat en wie vind ik echt belangrijk en waar wil ik mijn tijd aan besteden?
  • Wat is goed voor mijn kinderen?
  • Wat is goed voor mij?

  Maak keuzes aan de hand van jouw persoonlijke waarde en visie. Welke keuzes je ook maakt, zorg dat het bij jou en jouw gezin past. De mate waarin jij goed in je vel zit, thuis kunt ontspannen en vanuit rust en geduld kunt reageren, bepaalt namelijk in grote mate hoe jouw kindje zich voelt en zich gedraagt. Het is een wisselwerking tussen jou en je kindje en jouw rol hierin is dus erg belangrijk.

 3. Lees je in, maar blijf bij jezelf.
  Als kersverse ouder word je overspoeld met adviezen, van zowel bekenden als experts via sociale media. Dat is fijn, je kunt immers maar beter goed ingelezen zijn. Het kan ook verwarrend zijn: iedereen zegt iets anders, en dat kan onzeker maken. Het is goed om je in te lezen als je ergens over twijfelt, maar blijf altijd bij je gevoel als iets fijn voelt voor jou en je kindje.

Zelf een fijne balans ervaren?

Ben je nu in verwachting of heb je al (een) kind(eren)? Maak voor jezelf een plan en sta goed stil bij je nieuwe realiteit. Er is meer mogelijk dan je wellicht denkt. Tijdens Negenmaandenbeurs 2024 geeft Kimberley Galenkamp (Coach voor ambitieuze ouders met jonge kinderen) een masterclass waarin ze hier met jou mee aan de slag gaat. Kan je niet bij de Negenmaandenbeurs aanwezig zijn? Ga dan naar de site van Kimberley voor meer informatie en een gratis coach- en adviesgesprek.

Lees ook: