Musthaves

Wat heb je echt nodig in de babykamer?

dinsdag, 9 november 2021

En dan is het zover… tijd om de babykamer in te gaan richten! Want wanneer de kleine komt, wil je natuurlijk helemaal ready zijn, maar waar moet je beginnen? Er is onwijs veel keuze en dat kan het erg lastig maken, maar tegelijkertijd ook leuk! Kies je bijvoorbeeld voor een thema of houd je liever alles neutraal? Je kunt het helemaal zelf bepalen! Lees hier wat er allemaal bij komt kijken en wat absoluut niet mag ontbreken in de kamer van je kleine.

Budget en ruimte

Er zijn een hoop mogelijkheden voor het inrichten van de babykamer. Dit hoeft niet al te duur te zijn. Kijk van te voren hoeveel de items kosten die je wilt aanschaffen en vergelijk verschillende merken. Overweeg voor sommige items of je deze misschien tweedehands wil aanschaffen, zoals een comfortabele stoel om in te voeden of een commode.

Denk verder goed na over welke spullen je echt nodig hebt voor de baby. Een kleine babykamer staat al snel te vol en het is fijn als er voldoende bewegingsruimte over is. Op de babykamer komt je kleine tot rust. Het is dan ook belangrijk dat het er niet te druk is. Meet van de voren te ruimte op zodat je tijdens het shoppen precies weet wat wel en wat niet in de kamer past!

Veiligheid

Het belangrijkste van de kamer van je kleintje is dat deze veilig is. Het is belangrijk dat alle meubels aan veiligheidseisen voldoen, maar er zijn nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat de kamer goed wordt verwarmd en geventileerd. Bij continue ventilatie ligt de optimale tempratuur tussen de 16 en 18 graden. Baby’s hebben nog geen volledige controle over hun lichaamstempratuur en kunnen makkelijk oververhit raken of het juist te koud krijgen. Plaats daarom het bedje niet in de volle zon, tegen de verwarming of vlak naast het raam. Daarnaast is het raadzaam om beschermplaatjes voor alle stopcontacten te monteren. Zo kan je kleine zijn of haar vingertjes er niet in stoppen.

6 items die niet mogen ontbreken in de babykamer

Wat heb je nou echt nodig in de babykamer? Een wieg of ledikantje die in hoogte verstelbaar is met een goed matras mag niet ontbreken. Ook een commode met aankleedkussen is onmisbaar zodat je je baby kunt aankleden en verschonen. Daarnaast heb je een onder- en bovenlaken en trappelzak nodig. Koop liever geen dekbed of kussen. Dit is niet goed voor kinderen onder de twee jaar. De standaard matrasmaat voor een wiegje is 40x80 centimeter. Voor een ledikantje is de standaardmaat 90x120 centimeter.

Maar welke items mis je nu nog die niet mogen ontbreken? Wij zetten ze op een rijtje:

De babyfoon

Ben je vaak beneden in de woonkamer terwijl je kindje ligt te slapen op een andere verdieping? Dan is een babyfoon op de kinderkamer wellicht een rustgevend idee, zodat je je kleine in de gaten kan houden. Kies je voor een babyfoon met camera zodat je je kindje niet alleen kunt horen, maar ook zien, of zonder camera?

Wasmand en luieremmer

Een onmisbaar item in de babykamer: een luieremmer waar je direct alle vieze luiers in kunt deponeren. Zet naast de commode ook een wasmand, zodat je vieze rompertjes tijdens het verschonen hier meteen in kan gooien.

Nachtlampje

Goede verlichting in de babykamer is belangrijk. Naast een goede plafondlamp is een nachtlampje ook handig. Een nachtlampje geeft een veilig gevoel waardoor je kindje makkelijker in slaap valt. Ook is een nachtlampje of wandlampje zeker handig als je ’s nachts in de babykamer moet zijn, zodat je kleine niet wakker wordt van fel licht.

Stoel

Zet in de babykamer een comfortabele stoel neer. Zo kun je makkelijk bij je baby zitten of ’s nachts borstvoeding geven.

Gordijnen

Baby’s vallen makkelijker in slaap in een donkere kamer. Wanneer het donker of schemerig is, maakt je kindje het hormoon melatonine aan Dat is een stofje waar je makkelijk mee in slaap kunt vallen. Kies daarom voor verduisterende gordijnen zodat je kindje lekker kan slapen.

Opbergmogelijkheden

Als er nog ruimte is in de babykamer kun je een mooie kast neerzetten waar je veel in kwijt kunt. Leg in deze kast alle babykleertjes, verzorgingsspulletjes, handdoeken en overige spulletjes die je niet in het zicht wilt hebben.

Weten wat je verder allemaal nodig hebt voor je baby? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de complete baby uitzetlijst!

Ook leuk om te lezen

- Tips & tricks voor een pure babykamer
- Zeven tips voor een goede band met je baby