Musthaves

Waar je op moet letten bij het kopen van een kinderwagen?

woensdag, 13 oktober 2021

Een kindje op komst betekent ook dat er heel wat spulletjes aangeschaft moeten worden. En zo ook de kinderwagen. Je wilt er natuurlijk wel eentje die goed past bij jou en jouw baby past. En op het gebied van kinderwagens is er zoveel keus. Waar begin je en waar let je op? Om dit zoekproces voor je gemakkelijker te maken hebben we hieronder 5 tips uiteen gezet, waar je op moet letten bij het aanschaffen van je kinderwagen.

4 categorieën kinderwagens

Er zijn 4 categorieën kinderwagens die je als volgt kan onderscheiden van elkaar: de combiwagen, de wandelwagen, de buggy en de duo wagen.

Combiwagen

De combiwagen is het meest populair, deze kan je gebruiken vanaf de geboorte met een reiswieg en zodra je kindje wat ouder is, kan je deze ombouwen tot wandelwagen waar je kindje in kan zitten. Vaak past er op de combiwagen ook nog een Maxi-Cosi.

Wandelwagen

Een wandelwagen kan je pas gebruiken wanneer je kindje zelfstandig kan zitten. Je baby zit in een zitting met gordeltje die je in verschillende standen kunt verzetten. Je kunt een wandelwagen gebruiken als je kind ongeveer 8 maanden tot 4 jaar oud is. In een wandelwagen heb je geen extra bekleding meer nodig.

Buggy

Een buggy is ongeveer het zelfde als een wandelwagen maar is vaak veel compacter en lichter om mee te nemen. Ook hier zit je baby in een zitje die in een paar standen te verstellen is. De wieltjes zijn klein en je kind zit laag bij de grond. Bovendien heeft een buggy vaak geen goede vering waardoor het geen geschikt vervoermiddel is voor jonge baby’s en lange ritten. Een buggy kun je gebruiken als je kind 1 tot 4 jaar oud is.

Duo wagen

Heb je 2 kindjes van verschillende leeftijden? Dan is een duo wagen misschien wel iets voor jou! Op deze manier kan je zowel je baby als je peuter mee op pad nemen. Krijg je een tweeling, let er dan goed op dat de duo wagen ook geschikt is voor 2 reiswiegen waar je baby’s in kunnen liggen en niet alleen geschikt is voor één reiswieg en één zitje of voor alleen 2 zitjes.

Veiligheid en comfort voor je baby

Lekker buiten wandelen met je baby’tje is een heerlijke bezigheid. Zeker als de zon volop schijnt. Uiteraard wil je wel dat je baby dan in een veilige wagen ligt! Let er op dat de reiswieg beschikt over goede ventilatie mogelijkheden zodat het er niet te koud of warm wordt. Heb je een zomerbaby, let er dan op dat er een goede zonnekap bij zit.

Goede remmen op een kinderwagen is ook geen overbodige luxe. Kan je de kinderwagen makkelijk op de rem zetten zonder dat deze weg rijdt, bijvoorbeeld van een heuveltje. Controleer ook goed of de kinderwagen niet naar voor- of achterover kiept wanneer je er een zware tas aan hebt hangen.

Naast de veiligheid voor je kindje wil je ook dat hij of zij comfortabel ligt of zit. Let dus op de zitting en kijk of deze naast stevig ook zacht is. Ook is het fijn als er voldoende ruimte is voor je kindje en hij niet al snel zijn beentjes niet meer kwijt kan. Daarnaast vinden veel kinderen het fijn om van richting te wisselen, kan je het zitje dus zowel naar je toe of van je af plaatsen.

Gebruiksgemak kinderwagen

Je zal je kinderwagen waarschijnlijk vaak verplaatsen, inklappen, uit elkaar halen of moeten optillen. Dan is het wel zo prettig als je dit op een makkelijke en lichte manier kan doen! Let daarom op het gewicht, het inklapsysteem en haal hem eerst een paar keer uit elkaar zodat je kan ontdekken of de kinderwagen goed werkt voor jou.Voor je eigen wandel comfort is het goed om te kijken of de duwstang verstelbaar is, het zou erg vervelend zijn als jij of je partner steeds voorover moeten lopen om de kinderwagen vooruit te duwen.

Daarnaast is het handig om te checken of hij in de auto past. Heb je een grote auto, dan zal dat vast geen probleem zijn. Maar is je auto wat kleiner dan is het wel zo fijn om een kinderwagen te nemen ie er in past. Ook zal je regelmatig spulletjes willen vervoeren, kijk daarom of er genoeg ruimte is om spullen op te bergen of om gemakkelijk een tas aan op te hangen.

Accessoires voor kinderwagen

Bij vrijwel alle kinderwagens zijn er vele accessoires te koop. Veel van deze zal je niet (direct) nodig hebben, daarom is het goed om te kijken waar jij behoefte aan hebt. Zo is voor je baby een voetzak in de winter wel fijn en een regenhoes of zonnescherm kan ook prettig zijn maar heb je misschien niet direct nodig. Daarnaast zijn er nog talloze andere accessoires te koop zoals bekerhouders, handwarmers, opbergtas, meerijdplankje, en nog veel meer. Het is dus handig om even na te gaan wat voor jou handig is.

Prijs van een kinderwagen

Kinderwagens kan je zo goedkoop of duur maken als je wilt. Maar vaak zijn ze duur en is het goed om na te gaan wat je er ongeveer aan wilt uitgeven. Kan je kindje al zitten dan is een buggy vaak een stuk goedkoper. Je zou ook een tweedehandskinderwagen kunnen aanschaffen. Als je dit van plan bent, is het goed om te kijken naar beschadigingen, de remmen, roest rond het frame en of de wielen nog wel profiel hebben of heel wiebelig zijn geworden.

Maak voor jezelf eerst een wensenlijstje. Wat vind jij prettig en handig? Hou daarmee ook met eventueel andere jonge kinderen in het gezin. Uiteraard kan je ook langs bij een babyspeciaalzaak om advies in te winnen en enkele kinderwagens goed te bekijken en zelf testen. Veel plezier met de zoektocht naar een mooie kinderwagen.

Ook leuk om te lezen

- Wat stop je in een luiertas
- Draag je kindje in een draagzak!
- De uitgebreide baby uitzet lijst!