Musthaves

Kinderwagen kopen: waar moet je op letten?

woensdag, 19 juli 2023

Een kindje op komst betekent ook dat er heel wat spullen moeten worden aangeschaft. Één van de grootste items op baby uitzetlijst is een kinderwagen. Op het gebied van kinderwagens is er ontzettend veel keus, wat het natuurlijk niet makkelijker maakt. Je wilt er natuurlijk wel eentje die goed bij jou en jouw baby past. Maar waar begin je en waar let je op? Om het zoekproces naar de juiste kinderwagen iets makkelijker te maken hebben we 5 punten voor je op een rijtje gezet om rekening mee te houden bij het kopen van een kinderwagen.

1. Kies het juiste soort wagen

Er zijn 4 categorieën kinderwagens: de combiwagen, de wandelwagen, de buggy en de duo wagen. Wij leggen het verschil voor je uit.

Combiwagen

De combiwagen is een kinderwagen en een wandelwagen in één. Deze wagen heeft als grote voordeel dat je deze kan gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje een jaar of 4 is. De eerste maanden gebruik je de kinderwagen en zodra je kindje zelfstandig kan zitten bouw je deze om tot wandelwagen. Vaak past er op de combiwagen ook nog een Maxi-Cosi.

Wandelwagen

Een wandelwagen kan je pas gebruiken wanneer je kindje zelfstandig kan zitten. Je baby zit in een zitting met gordeltje die je in verschillende standen kunt verzetten. Je kunt een wandelwagen gebruiken als je kind ongeveer 8 maanden tot 4 jaar oud is. In een wandelwagen heb je geen extra bekleding meer nodig.

Buggy

Een buggy is ongeveer hetzelfde als een wandelwagen, maar is vaak veel compacter en lichter om mee te nemen. Ook hier zit je baby in een zitje die in een paar standen te verstellen is. De wieltjes zijn klein en je kind zit laag bij de grond. Bovendien heeft een buggy vaak geen goede vering waardoor het geen geschikt vervoermiddel is voor jonge baby’s en bij lange ritten. Een buggy kun je gebruiken als je kind 1 tot 4 jaar oud is.

Duo wagen

Heb je 2 kindjes van verschillende leeftijden? Dan is een duo wagen misschien wel iets voor jou! Op deze manier kan je zowel je baby als je peuter mee op pad nemen. Krijg je een tweeling, let er dan goed op dat de duo wagen ook geschikt is voor 2 reiswiegen waar je baby’s in kunnen liggen en niet alleen geschikt is voor één reiswieg en één zitje of voor alleen twee zitjes.

2. Veiligheid en comfort voor je baby

Je gaat er natuurlijk vanuit dat alle kinderwagens veilig zijn, maar het is goed om bij te kopen een kinderwagen extra te controleren op o.a. ventilatie, remmen en comfort.

Ventilatiemogelijkheden en bescherming tegen de zon

Lekker buiten wandelen met je baby is een heerlijke bezigheid, zeker als de zon volop schijnt. Let er daarom bij het kopen van een kinderwagen op dat er genoeg ventilatiemogelijkheden in de wagen zijn. Heb je een zomerbaby? Let er dan op dat er een goede zonnekap bij zit.

Goede remmen
Goede remmen op een kinderwagen is natuurlijk geen overbodige luxe. Kan je de kinderwagen makkelijk op de rem zetten zonder dat deze weg rijdt bijvoorbeeld van een heuveltje? Dit klinkt logisch, maar het is wel goed om dit extra te controleren bij de aanschaf van een kinderwagen. Controleer ook of de kinderwagen niet naar voor- of achterover kiept wanneer je er een zware tas aan hebt hangen.

Comfortabel zitten
Naast de veiligheid voor je kindje wil je ook dat hij of zij comfortabel ligt of zit. Let dus op de zitting en kijk of deze naast stevig ook zacht is. Ook is het fijn als er voldoende ruimte is voor je kindje en hij niet al snel zijn beentjes niet meer kwijt kan. Daarnaast vinden veel kinderen het fijn om van richting te wisselen, check dus of je het zitje zowel naar je toe als van je af kan plaatsen.

3. Gebruiksgemak

Inklapsysteem en duwstang
Je zal je kinderwagen waarschijnlijk vaak verplaatsen, inklappen, uit elkaar halen en optillen. Dan is het wel zo prettig als je dit op een makkelijke én lichte manier kan doen! Let daarom zowel op het gewicht als het inklapsysteem. Haal hem eerst een paar keer uit elkaar zodat je kan ontdekken of de kinderwagen goed werkt voor jou. Voor je eigen comfort is het goed om te controleren of de duwstang verstelbaar is. Het zou tenslotte erg vervelend zijn als jij of je partner steeds voorover moeten lopen om de kinderwagen vooruit te duwen.

Check de auto en de entree
Naast het inklapsysteem en het gewicht is het handig om te checken of de kinderwagen in de auto past. Heb je een grote auto, dan zal dat vast geen probleem zijn. Maar is je auto wat kleiner, dan is het wel zo fijn om een kinderwagen te kopen die er makkelijk in past. Tot slot is het goed om je entree of deuropening op te meten. Als je in een appartement midden in de stad woont met een smal portiek, dan passen sommige kinderwagens misschien niet door de voordeur. Daarom geldt: meten is weten!

4. Accessoires voor de kinderwagen

Bij vrijwel alle kinderwagens zijn er meerdere accessoires te koop. Veel van deze accessoires zal je niet (direct) nodig hebben. Zo is een voetzak in de zomer wellicht overbodig, maar een zonnescherm juist weer prettig. Naast seizoensgebonden accessoires zijn er nog talloze andere accessoires te koop zoals bekerhouders, handwarmers, een opbergtas, een meerijdplankje en nog veel meer. Het is dus handig om van te voren na te gaan wat handig is voor jou en je baby voordat je een kinderwagen gaat kopen.

5. De prijs

Een kinderwagen is een van de duurste items van de uitzetlijst. Denk er daarom goed over na en ga niet over één nacht ijs. Kinderwagens kan je namelijk zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Ze zijn er al vanaf een paar honderd euro, maar de prijs kan oplopen tot in de duizenden euro's. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een kinderwagen te huren of om een tweedehands kinderwagen aan te schaffen. Bij een tweedehands kinderwagen is het goed om te kijken naar eventuele beschadigingen, de remmen, roest rond het frame en of de wielen nog wel profiel hebben.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er best een aantal zaken om rekening mee te houden. Maak voor jezelf eerst een wensenlijstje. Wat vind jij prettig en handig? Hou daarmee ook met eventueel andere jonge kinderen in het gezin. Uiteraard kan je ook langs bij een babyspeciaalzaak om advies in te winnen en enkele kinderwagens goed te bekijken en zelf testen. Enkele populaire merken die vaak worden verkocht zijn o.a. Joolz, Stokke, Bugaboo, Dubatti, Thule en Easywalker. Al deze merken vind je ook terug op de Negenmaandenbeurs. Hier kun je ze uitgebreid testen op ons kinderwagen testparcours. Wij wensen je in ieder geval veel plezier met de zoektocht naar een mooie kinderwagen!

Ook leuk om te lezen

- Wat stop je in een luiertas
- Draag je kindje in een draagzak!
- De uitgebreide baby uitzetlijst!