Musthaves

7 tips voor het inrichten van een duurzame babykamer

vrijdag, 7 april 2023

Het inrichten van de babykamer is toch wel één van de leukste dingen om te doen als je zwanger bent. De babykamer is een belangrijke ruimte in huis, waar jij veel bent met je kindje. Kies jij voor een duurzame inrichting, dan komt je kindje met veel minder schadelijke stoffen in aanraking, dat is toch een fijn idee. Wij geven je 7 tips voor de inrichting van een duurzame babykamer.

Tip 1: Kies voor veilige verf

Ga je schilderen in de babykamer, kies dan voor duurzame verf die veilig is voor ouders en kinderen. Deze verf heeft een natuurlijke basis en er zit geen aardolie of oplosmiddelen in.

Tip 2: Een vloer van natuurlijke materialen

Een vloer gemaakt van natuurlijke materialen is duurzaam, fijn aan de voeten én om op te spelen. Al eens gedacht aan een marmoleum vloer? Marmoleum is ijzersterk, geluiddempend, wordt niet koud en is makkelijk schoon te houden. Ook kun je kiezen voor kurk of een tegelvloer van geitenhaar of wol.

Tip 3: Hergebruik meubels

Alles nieuw kopen voor in de babykamer is echt niet nodig. Het meest duurzame is het ‘hergebruiken’ van dingen die je al hebt of zijn gebruikt. Heeft een vriendin, buurvrouw of schoonzus nog een bedje of heb je nog een stoel of een kastje die ergens staat te niksen. Bedenk eens hoe dit kastje er in een mooie trendy kleur uitziet. Marktplaats en de kringloopwinkel staan vol met mooie meubels die nog rustig een tweede en een derde ronde meekunnen. Ook deze kun je zelf opknappen.

Tip 4: Ga voor biologisch katoen

Kleertjes, dekentjes, lakentjes, slaapzakjes, hydrofielluiers en knuffels komen veel in aanraking met de huid van je kindje. Biologische katoen is veel vriendelijker voor de huid dan reguliere katoen en ook nog eens vele malen milieuvriendelijker.

Tip 5: Een matras van natuurlijke materialen

Baby’s brengen veel tijd liggend door. Een matrasje gemaakt van natuurlijke materialen is echt een musthave. Kies voor een matrasje dat is gemaakt van 100% natuurlijke en biologische materialen zoals natuurlatex en kokos met daarbij een tijk van biologisch katoen.

Tip 6: Tijdloze accessoires

Ook bij accessoires kun je letten op het materiaal. Denk bijvoorbeeld aan kussens van biologisch katoen. En minder is meer: ga voor eye-catchers van bijvoorbeeld hout waar je kind ook mee kan spelen of iets van leert.

Tip 7: Een oase van groen

Planten op de babykamer staan niet alleen gezellig, ze zuiveren ook de lucht. Dus groen in de babykamer is gezond. Overdag maken planten namelijk zuurstof aan. Fijne sfeermakers die ook nog eens goed werk verrichten op de babykamer.

Ook leuk om te lezen: