Verzorging

10x hiervoor hoef je je als werkende moeder NOOIT te verontschuldigen

dinsdag, 14 november 2017

Ik werkte al jaren, en toen werd ik moeder. En daarmee werd ik een werkende moeder. Dat is soms puzzelen en balanceren met de welbekende ballen in de lucht. In de afgelopen twee jaar ben ik door schade en schande wijzer geworden. En weet ik: voor deze dingen ga ik never nooit (meer) sorry zeggen.

1: Als je je baas vertelt dat je zwanger bent
Nou werkte ik zelf op de redactie van een vrouwenblad waar om de haverklap een collega met blosjes op de wangen het grote nieuws kwam vertellen (volgens mij hing er iets in de lucht of waren de bureaustoelen besmettelijk), dus ik had er geen moeite mee om mijn leidinggevenden te vertellen dat ik in verwachting was. Maar een vriendin van mij zag er wél tegenop om het haar baas te vertellen, omdat het bedrijf dat jaar grote projecten op de planning had staan. Ze voelde zich schuldig omdat ze door haar verlof minder beschikbaar zou zijn. Ik schudde haar wakker. Prima om betrokken te zijn bij je job, maar niemand is écht onmisbaar op het werk. Sorry zeggen omdat jouw grote wens in vervulling gaat is kolder.

2: Dat je dan heel vaak naar de wc moet
Normaal gesproken heeft mijn blaas al het formaat van een erwt en ren ik na elke kop thee al naar het toilet, maar toen ik zwanger was kon ik beter met mijn laptop op schoot op de wc gaan bivakkeren. Ik moest écht heel vaak plassen, en dus zat ik soms niet op mijn werkplek als een collega mij nodig had. Maar so be it. Er drukt een baby op je blaas, dus tja. Als je moet, dan moet je.

3: Dat je soms gewoonweg heul erg MOE bent
En dan is die kleine er. De nachtelijke voedingen, darmkrampjes en doorkomende tandjes hakken erin. Je loopt soms als een zombie over de werkvloer en staat geregeld verdwaasd bij de printer te denken: wat deed ik hier ook alweer? Ja, je bent moe. Dat is logisch, menselijk en niets om je voor te verontschuldigen. Tenzij je een inwonende nachtnanny hebt.

4: Omdat je moet gaan kolven
Bedrijven zijn verplicht om werkneemsters een ruimte aan te bieden waar ze rustig kunnen kolven. Dat is niet voor niets. Borstvoeding geven en kolven zijn de normaalste zaak ter wereld. Sommige vrouwen bouwen bewust af voordat ze gaan werken, en anderen gaan er nog maanden of jaren mee door. Die keuze is aan jou, en niemand anders. Kolven op het werk hoort daarbij en kost tijd. Maar andere collega's gaan buiten roken of lunchen eindeloos lang. Zolang je je werk afkrijgt, hoef jij geen sorry te zeggen.

5: Als je je kinderen moet gaan ophalen
Vroeger kon je lekker lang doorwerken als je per se iets wilde afronden. Maar helaas: kinderdagverblijven hebben toch echt een sluitingstijd waaraan jij je moet houden. En dus moet jij echt om half zes je computer afsluiten en in de auto springen. Je baas haalt jouw kinderen niet voor jou op, toch?

6: Als je thuisblijft voor je zieke kind
Zieke welpjes willen over het algemeen maar één ding: bij hun moeder zijn. En andersom geldt hetzelfde: je wilt je koortsige kind niet bij de oppas droppen. Dat houdt in dat je soms een vrije dag neemt om voor je kroost te zorgen. Logisch toch?

7: Als je soms 's avonds of in het weekend moet werken
Maar het mes snijdt aan twee kanten. Ook thuis heb je als working mom wat flexibiliteit en begrip nodig. Zelf werk ik vaak nog 's avonds of in het weekend aan mijn artikelen. Dat betekent dat mijn vriend dan thuis de boel draaiende moet houden en onze peuterdraak moet temmen. Dat hoort bij het leven als freelancer en dus komen er voortaan geen verontschuldigingen meer over mijn lippen.

8: Omdat je ambitieus bent
Raar maar waar: er wordt nog vaak gek gekeken naar moeders met een topbaan. Of moeders die niet onder stoelen of banken steken dat ze graag promotie willen maken. WHY?! Alsof je dromen en ambities samen met de placenta verdwenen zijn. Als jij een doel voor ogen hebt, daar hard voor werkt en je kinderen daarnaast met liefde grootbrengt, zou je nooit je ambities hoeven op te geven.

9: Dat je soms dingen van je kinderen mist
Als werkende moeder kun je simpelweg niet overal bij zijn. Gelukkig was ik wel bij de eerste stapjes van mijn dochter, maar haar eerste keer op de loopfiets was bij opa en oma. En ik zal wel vaker mijlpalen, schooloptredens en 'eerste keren' missen. Dat is jammer, maar niet per se iets onoverkomelijks. Er is altijd nog een lieve papa (of opa of oma) die er dan wél is. It takes a village... juist ja.

10: Omdat je je werk écht leuk en belangrijk vindt
Tuurlijk; je werkt om geld te verdienen. Maar sommige moeders voelen zich schuldig omdat ze hun werk echt leuk en belangrijk vinden, en er daarom ook veel tijd en energie in stoppen. Alsof dat ten koste gaat van de kinderen. Maar wie zegt dat je niet mag genieten van een fijne werkdag met mooie resultaten? Net zoals je geniet van stoeien met de kinderen en samen iets leuks doen. The best of both worlds, waarom niet?

Famme Baby is dé no-nonsense gids voor nieuwbakken ouders. Dé plek waar je altijd datgene vindt waar je naar op zoek bent als je moeder (of vader) wordt of dat net bent geworden. Like ons op Facebook, word je blij van!