Ontwikkeling
20-1-2022 11:26:00

Babyzwemmen, waar let je op? Alle do's & dont's op een rij

Lekker plonsen met je kindje in het water… Babyzwemmen is hartstikke leuk! Maar de eerste keer met je kleintje naar het zwembad kan spannend zijn. Zoveel om aan te denken: wat neem je mee? Wanneer is het zwembad geschikt? Hoe lang kan je in het water blijven? Met onderstaande tips ben je helemaal voorbereid!

Vanaf welke leeftijd kan je babyzwemmen?

Als je kindje gezond en goed groeit, kan je vanaf ongeveer 2-3 maanden met je baby gaan zwemmen. Over het algemeen wordt aangeraden pas te beginnen na de eerste vaccinaties die je kindje met ca. 8 weken heeft gekregen. Tot die tijd is het beter om even met babyzwemmen te wachten, omdat je baby dan nog erg kwetsbaar is voor infecties. Ook hebben jonge baby’s meer kans om onderkoeld te raken in het water, omdat ze zichzelf nog niet goed warm kunnen houden.

Let op! Is je kindje te vroeg geboren, groeit hij niet goed of heeft hij last van zijn luchtwegen? Overleg dan altijd even met de huisarts of het consultatiebureau.

Hoe lang kan je zwemmen?

Over het algemeen wordt maximaal 30 minuten aangehouden voor babyzwemmen. Begin je net met babyzwemmen? Dan is 15 – 20 minuten zwemmen vaak al genoeg. Voor een klein kindje kunnen alle nieuwe prikkels in het zwembad erg intensief zijn. Let er ook op dat je kindje niet te veel afkoelt. Bij te veel bibberen of blauwe lippen of vingers, is het zeker tijd om het bad uit te gaan en lekker op te warmen.

Waar kan je babyzwemmen?

Het fijnst voor je baby is een watertemperatuur rond de 31-32 graden. Let daar dus goed op bij de keuze van een zwembad. Ga je op vakantie in de buurt van een riviertje, recreatieplas of strand? Dan kan je uiteraard ook lekker in het water spelen met je kleintje, maar houd er rekening mee dat het echte natuurwater bijna altijd te koud zal zijn. “Echt” zwemmen met je baby in natuurwater wordt dus niet aangeraden. De lichaamstemperatuur van je kindje zal dan namelijk snel dalen. Maar lekker pootje baden of plonsen in ondiep, opgewarmd water kan vaak prima. Houd er op het strand wel rekening mee dat zout water kan prikken als je baby wondjes of eczeem heeft.

Wat neem je mee?

  • Uiteraard niet te vergeten: een zwemluier! En daarnaast een zwembroekje of badpakje. Tip! Neem een maxi-cosi mee en kleed eerst jezelf om en dan pas je kindje.
  • Lekkere badcape of (hand)doek, om je kindje direct na het zwemmen in te wikkelen
  • Flesje melk
  • Gewone luier
  • Babydoekjes
  • Droge, warme kleding
  • Eventueel een zwemband/zwemvleugeltjes
  • Eventueel bodylotion of babyolie voor achteraf
  • Enne...vergeet natuurlijk je eigen zwemspullen, handdoek en slippers niet!

Last but not least: doe het rustig aan

Naast dat het heel leuk is, is zwemmen ook heel goed voor de ontwikkeling van je kleine. Maar doe het wel rustig aan. In het zwembad komen er namelijk flink wat nieuwe prikkels op een baby af. Laat je baby dan ook beetje bij beetje aan het water wennen. Merk je dat je kindje het spannend vindt, doe dan een stapje terug.

Tip! Plan je eerste bezoekje naar het zwembad op een kalm moment, zodat je kindje al die nieuwe indrukken rustig kan verwerken. Bel bijvoorbeeld het zwembad van te voren om te checken wat rustige uren zijn, zodat je niet nét die eerste keer naar het zwembad tijdens schoolzwemmen plant.

Lees ook:

- Dit is het verschil tussen een zomer en winterbaby
- Darmkrampjes bij je baby, wat kun je doen?
- Zwanger in de zomer: 5 tips om de hitte te trotseren