Babynamen

In 4 stappen naar jullie favoriete babynaam

dinsdag, 13 april 2021

Naast veel praktische zaken die geregeld moeten worden, ligt bij ouders ook de eervolle taak om een naam te bedenken. Dit kan lastig zijn; waar begin je? Er zijn immers veel babynamen en hoe bedenk je een naam voor iemand die je nog niet gezien hebt? Hieronder een aantap tips om de zoektocht en keuze te vergemakkelijken.

1. Bedenk kaders
Stem voordat jullie starten af wat jullie belangrijk vinden aan een naam:
• Een korte of juist lange naam
• Mag de naam modern of juist wat traditioneler zijn
• Willen jullie vernoemen naar een familielid
• Heeft een Nederlandse of juist een internationale naam voorkeur
• Willen jullie een populaire naam of wat uniekere naam
Op deze manier heb je net wat meer sturing voordat je in die hooiberg met namen duikt.

2. Kinder app en babynamen top 100
Er bestaan apps waarin je babynamen kan swipen. De meest gebruikte is Kinder. Eigenlijk een soort van Tinder-app voor babynamen. Zo kan je op een snelle manier door namen swipen. Ook het afgaan van babynamen top 100 is een goede manier om makkelijk door namen te gaan.

3. Maak beide een top 10
Stel beide een top 10 op en bespreek deze met elkaar. Leuk om te zien waar je partner mee komt en om te zien of er namen tussen zitten die op elkaar lijken. Wie weet springt er voor jullie beide meteen een winnaar uit. Zo niet, filter samen jullie top 10 tot er een gezamenlijke top 3 overblijft. Laat deze bezinken en kijken er na een week nog eens naar. Zit de naam er tussen; top! Zo niet, dan zoeken jullie nog verder. Geen zorgen; bij veel stellen duurt het even voordat ze de naam hebben.

4. Checklist voor jullie favoriete naam
Hebben jullie de naam? Doe dan nog een check op onderstaande zaken:

Check de combinatie van initialen en voor- en achternaam; geven de initialen samen met de achternaam geen gekke combinatie? Denk aan voorbeelden als T. Pot of K. Bouter. Check ook de voornaam met de achternaam, want namen als Sam Bal of Ron de Knikker leveren al snel een lach op het gezicht. Wat je waarschijnlijk liever niet wil.

Associaties of rijmmogelijkheden? Bij de naam Pamela hebben de meeste mensen meteen een beeld van rode badpakken. En zijn er rijmpjes te maken waar mee gepest kan worden, bijvoorbeeld met Rickie. Misschien vind je het niet erg, maar goed om bij stil te staan.

Is de naam in het buitenlands goed uit te spreken? Check of het niet iets geks oplevert. Een naam als Dick is hier in Nederland heel gewoon maar doet in het buiteland al snel wat wenkbrauwen fronsen.

Is de naam voor een volwassenen nog steeds passend? Sommige namen zijn schattig als een kindje klein zijn maar minder schattig voor een volwassene. Denk aan namen als Saartje of Tommie.

Past de naam bij de rest van de namen in jullie gezin; als jullie allemaal Hollandse namen hebben als Els, Hendrik en Tom. Dan is een Engelse naam misschien minder passend.

Nog meer inspiratie opdoen? Bekijk hier al onze artikelen en blogs.