Verzorging

Dit moet je weten over de babyhuid verzorgen in de winter

dinsdag, 14 december 2021

In de winter is het belangrijk om goed aan de huidverzorging van je baby te denken. De temperaturen dalen, verwarming gaat weer aan en als gevolg kan je last krijgen van droge huid. Bij baby’s gaat het uitdrogen van de huid nog sneller dan bij bijvoorbeeld peuters of volwassenen. Daarom is een goede huidverzorging in de winter van essentieel belang. Waar moet je op letten?

Extra zorg voor de babyhuid

Baby’s hebben nog geen beschermende zuurmantel. De zuurmantel kun je zien als een soort jasje die de huid beschermt tegen infecties, irritatie en uitdroging. Naast dat baby’s geen volledige beschermende zuurmantel hebben, is de hoornlaag ook nog niet volgroeid. Deze laag beschermt de huid van bacteriën. Er is dus zeker in de winter extra goede huidverzorging nodig bij baby’s.

Zachte ingrediënten voor een droge huid

Om de huid van de baby zo optimaal mogelijk te voeden in de droge wintermaanden is het belangrijk dat je weet welke basis-ingrediënten hieraan bijdragen en welke juist voor extra uitdroging van de huid kunnen zorgen.

Ingrediënten die de huid optimaal voeden zijn bijvoorbeeld kokos-, amandel-, en olijfolie. Ingrediënten die de huid kunnen uitdrogen zijn bijvoorbeeld alcohol, SLS (schuimmiddelen) parabenen, minerale olie, phenoxyethanol, harde alcohol en parfum. In sommige babyproducten kunnen deze ingrediënten zitten. Het is dus vooral bij een droge huid van belang om hier goed op te letten tijdens de aankoop van huidverzorging voor je baby.

Let op met badderen

Een belangrijk advies: doe je baby niet te vaak in bad in de winter. Ongeveer 2 à 3 keer in de week is prima en zorg er dan voor dat het water lauwwarm is. Te warm water kan zorgen voor een snellere uitdroging en tast de beschermlaag aan van je baby aan.

Doe babyolie in bad

Tijdens het badderen kun je een paar druppeltjes van een babyolie toevoegen. Dit houdt het babyhuidje zacht en lekker soepel. Ook wordt de huid dan al gevoed. Gebruik geen andere zeep in het badje. Tot en met de vier maanden is het belangrijk om geen zeep te gebruiken. Na vier maanden kun je beginnen met een milde babyzeep. Let bij het aanschaffen op de ingrediënten.

Gebruik een zachte handdoek

Na het badderen dep je de huid van de baby droog met een zachte handdoek. Doe dit niet te hard, anders kan de huidstructuur tijdens het afdrogen beschadigen.

Insmeren na het badderen

Na het afdrogen kun je je baby insmeren met een bodylotion speciaal voor baby’s of een andere huidcrème. Belangrijk is dat de crème een beetje vettig is. Breng de crème bij voorkeur aan op een vochtige huid, zo wordt het product extra goed door de huid opgenomen.

Droge, rode wangetjes

Als je veel buiten bent ’s winters met je baby of je verwarming in huis hoog staat, kan het zijn dat je baby rode vlekken en/of een ruwe, gesprongen huid in het gezicht krijgt. Zoals droge, rode wangetjes. Deze symptomen kunnen er op wijzen dat het gezichtje van je baby meer bescherming en voeding nodig heeft.

Ga je naar buiten? Dan kan je baby dan het best insmeren met een crème of zalf op vette basis. Pas op met crèmes op waterbasis, als je buiten bent met je baby terwijl het vriest kan dit namelijk bevriezen. En bevroren wangetjes zijn natuurlijk niet fijn voor je kleintje!

Zonnebrand in de winter

Je verwacht het wellicht niet, maar ook in de winter is het belangrijk dat je de babyhuid beschermt tegen zonnestralen. Als de zon zich laat zien in de wintermaanden, kan die soms best fel zijn en zo net als in de zomer schade veroorzaken aan de huid. Zeker wanneer er sneeuw ligt, dan worden zonnestralen namelijk gereflecteerd.

Aangezien een babyhuid een stuk dunner is dan een volwassen huid is er speciale zonnebrand voor baby’s. Vaak ook met minder toegevoegde stoffen, zodat de babyhuid minder snel geïrriteerd raakt. Zorg dus altijd dat je je kindje beschermt tegen zonnestralen, zelfs in de winter met minimaal SPF 30.