Verzorging

Een gezond melkgebit

dinsdag, 17 december 2019

Heeft jouw baby al een mond vol tanden? Of heeft je kind pas net zijn eerste tand? Het verschilt nogal wanneer kinderen hun eerste tandje krijgen, vaak is je kind ergens tussen de 3 en 11 maanden oud. Meestal is pas rond de leeftijd van 30 maanden het melkgebit compleet. Je kind heeft dan in totaal 20 tanden en kiezen.

Poetsen vanaf de eerste tand

Zodra de eerste tand er is, moet deze ook gepoetst worden. De aanslag op de tanden door eten en drinken (dat heet ‘plak’) moet verwijderd worden. Zo houd je het gebit van je kind gezond.
Poets zodra de eerste tand doorkomt een keer per dag en bij voorkeur ’s avonds voordat je baby gaat slapen.

Je kunt het best een kleine zachte tandenborstel gebruiken. Gebruik vanaf de eerste poetsbeurt speciale peutertandpasta met fluoride zonder extra smaakje. De hoeveelheid op de borstel hoeft niet meer te zijn dan de grootte van een erwt. De hoeveelheid fluoride in de peutertandpasta is afgestemd op het feit dat jonge kinderen een deel inslikken. Je kind hoeft zijn mond dus niet te spoelen of de tandpasta uit te spugen.

Gaatjes voorkomen

Het melkgebit zorgt ervoor dat in de kaak van je kind straks voldoende ruimte is voor het blijvende gebit. De tanden en kiezen van het blijvende gebit zitten er al onder. Het is belangrijk om het melkgebit in gezond te houden, zodat je kind geen gaatjes krijgt. Gaatjes in de tanden en een slecht gebit zijn voor een kind heel pijnlijk en het ziet er niet mooi uit. In eten en drinken zit soms (ongemerkt) veel suiker. Deze suikers zijn niet goed voor het gebit. Leer je kind daarom water of thee zonder suiker te drinken en geef geen flesje melk mee in bed. Dat is gezonder voor zijn lijf en beter voor zijn gebit.

Tandenland app helpt je poetsen

Tandenpoetsen bij een baby of peuter is niet altijd makkelijk. Laat je kind op speelse manier wennen aan de tandenborstel, door je kind er mee te laten spelen of zing een liedje tijdens het poetsen. Ga vooral door met poetsen, want eraan wennen kost tijd.

Of gebruik eens de Tandenland app, een handige app van de GroeiGids met een poetstimer en een leuk tandenpoetslied. Voor wat oudere kinderen zitten er filmpjes in de Tandenland app over naar de tandarts gaan en hoe je gezonde tanden houdt.

1e tandje? Leg het vast met de GroeiGids app

Wil je onthouden wanneer je kind zijn eerste tand kreeg? Leg het vast met de GroeiGids app. Ook andere mijlpalen van je kind zoals het eerst hapje, eerste losse stapje en het eerste woordje zijn makkelijk bij te houden in de GroeiGids app, inclusief foto’s en filmpjes. Zo maak je met de app een mooi groeialbum als herinnering voor later. Bovendien vind je in de app en op www.groeigids.nl betrouwbare informatie over gezond opgroeien en opvoeden.