Verzorging

De do and don'ts bij babyverzorgingsproducten

maandag, 9 maart 2020

Voor je mini wil je de beste verzorgingsproducten die hij/zij maar kan krijgen. Je wilt natuurlijk niet dat je kleintje huidirritaties krijgt. In veel babyproducten zitten ingrediënten die eigenlijk niet zo goed zijn voor een gevoelig huidje als die van een baby. Daarom hebben wij de do’s en don’ts op een rijtje gezet!

Geen parfum

Parfum en geurstoffen zijn de grootste veroorzakers van allergieën voor verzorgingsproducten. Wat weinig mensen weten, is dat parfum de meest voorkomende veroorzaker (maar ook opbouwer) is van allergieën. Het is nergens voor nodig om pasgeboren baby’s aan parfum bloot te stellen. Ze ruiken al zo lekker van zichzelf. Ook sommige ‘natuurlijke’ producten kunnen geurstoffen bevatten. Gebruik als stelregel: alles wat een (aangename) geur heeft bevat parfum/geurstoffen.

Zeep

Het klinkt logisch, zeep in je verzorgingsproduct. Toch is het iets wat je beter niet kan gebruiken. Zeep reinigt de huid maar droogt de huid ook ontzettend uit. Vooral bij regelmatig gebruik. In plaats daarvan gebruik je bij voorkeur zeepproducten die Sodium Coco Sulfaat (SCS) bevat. Dit werkt net als zeep en heef een sterk reinigende functie zonder dat het je huid uitdroogt.

Talkpoeder

Talkpoeder kan goed helpen om het huidje van je baby zacht, schoon en droog te houden. Maar wist je dat talkpoeder eigenlijk niet zo goed is bij jonge kinderen. Bij het inademen kan het schadelijk zijn voor de longetjes. Omdat de poeder zo fijn is en bijna opgaat in de lucht, adem je de stoffen gemakkelijk in. Let er dus op dat je het niet te vaak gebruikt en alleen wanneer het echt nodig is.

Wat te gebruiken bij luieruitslag

Luieruitslag is een veel voorkomend probleem onder baby’s. Dit komt omdat de billetjes vaak in contact komen met de irriterende stoffen die in ontlasting en urine zitten. Meer dan 50% van de baby’s heeft weleens met luieruitslag te maken. Maar wat gebruik je er tegen? In de winkels zijn er tal van billenzalfjes te koop. Maar gebruik bij voorkeur een billenzalf waar Zinkoxide in zit. Dit middel creëert een dun laagje op de huid, waardoor er geen vocht of irriterende stoffen bij de huid kunnen komen. Daarnaast helpt het tegen het ontstekingsproces van de uitslag.

Luister naar je baby

Met zoveel soorten verzorgingsproducten zie je misschien de bomen door het bos niet meer. In bijna alle producten zitten wel ingrediënten die je beter weg zou kunnen laten. Belangrijk is om naar het huidje van je baby te kijken en al gauw voel je aan wat nodig is en welk product wel of niet werkt.

Lees ook:

- Een gezond melkgebit van kinds af aan

- Borstvoeding, zo gaat dat

- Vaccinaties voor je kindje