Verzorging

Alles over het wassen van je baby: tips & tricks

donderdag, 20 januari 2022

Je baby wassen. Het vergt wat oefening. Is het water op temperatuur, heb ik alles wel klaargelegd, houd ik mijn kindje goed vast? Je baby is je meest kostbare bezit, let daarom goed op dat je hem/haar op een verantwoorde manier in bad doet.

Hoe vaak moet ik mijn baby wassen?

Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven. Een baby wordt op melk- en ontlasting na niet zo snel vies en daarom kun je je baby ook gerust wassen op een aankleedkussen met een hydrofiele washand.

Welke producten gebruik ik bij de verzorging van mijn baby?

Dag 4 na de geboorte is een mooi moment voor het eerste babybad. Omdat baby’s eigenlijk al heel schoon zijn van zichzelf, zijn verzorgingsproducten voor de baby niet noodzakelijk. Gebruik óf niets of bij een droge huid een product op oliebasis. Zo voorkom je uitdroging van het tere babyhuidje na watercontact.

Stappenplan: eerste keer baby wassen

  1. Breng de kamer op temperatuur: 20°C
  2. Leg 2 hydrofiele luiers, een luier, een hydrofiele washand, badcape, verzorgingsproducten, lotiondoekjes, badthermometer en zet natuurlijk het badje klaar.
  3. Maak een kruik klaar om de schone kleertjes en hydrofiele luiers voor te verwarmen.
  4. Maak het badje stof- en vuilvrij en vul deze (middels een emmer) met water. Temperatuur badje baby: 37°C.
  5. Was je handen en leg je baby vervolgens op een verwarmde hydrofiele doek op de commode. Zorg in ieder geval voor een veilige werkhoogte!
  6. Kleed je baby uit en was met een nat washandje (zonder baby verzorgingsproducten) het gezicht.
  7. Met een washandje met babyzeep of babyolie was je de voor- en daarna de achterzijde van je kindje.
  8. Spoel de baby af in het babybadje. Ondersteun het hoofd en de billen als het kindje gaat wassen. Is hij/zij al wat ouder? Doe wat leuke spelletjes als je je baby wast.
  9. Droog je kindje op de commode af van boven naar beneden (leg hem/haar op een voorverwarmde hydrofiele luier om afkoeling te voorkomen). Voor de rug, draai je je baby voorzichtig op de buik.
  10. Controleer dat de huidplooitjes ook goed droog zijn, om smetplekken te voorkomen en kleed de baby aan. Let goed op of de drukknoopjes van de romper niet te warm zijn geworden door de kruik.

Gouden regel: verlies je kindje nooit uit het oog, blijf er altijd bij!

Lees ook:

- Tanden poetsen bij je baby: dit moet je weten
- Relaxed! Zo geef je een babymassage
- Huidverzorging van je baby in de winter