Slapen Musthaves

Een slaapzak voor je baby: waar moet je op letten?

maandag, 15 april 2019

Bijna alle ouders hebben er één of meerdere gekocht nog voordat hun baby is geboren: een slaapzak. Maar waarom gebruikt toch iedereen een slaapzak en weet jij waar een veilige slaapzak voor je baby aan moet voldoen?

Te warm of te koud

Als je baby net is geboren kan hij nog niet zo goed zijn lichaamstemperatuur regelen en treedt er al snel warmteverlies op. Dit is ook de reden dat je kindje in de weken na zijn geboorte vaak een mutsje draagt. Na een maand of drie zijn deze verhoudingen wat beter in balans en kan je kindje dit al een stuk makkelijker. Want in die eerste drie maanden neemt zijn onderhuidse vetweefsel toe en reageren zijn bloedvaatjes beter op eventuele kou. Je baby heeft het nog wel snel te warm en dan is het met name lastig voor je kind om die extra warmte af te voeren. Daarom is het niet verstandig om je kindje te warm aan te kleden.

Ideale kamertemperatuur

Vraag jij je ook wel eens af wat de ideale kamertemperatuur is voor jouw kleintje? Over het algemeen kun je wel zeggen dat dat tussen de 16 en 18 graden is. Hoewel het behalen van deze temperaturen in de zomer natuurlijk al een stuk lastiger is. Het enige wat je dan kunt - en eigenlijk altijd moet doen -doen is je de kleding van je kindje goed afstemmen om de temperatuur in zijn kamer en dus niet op de temperatuur van buiten.

Veiligheid

Als je kindje lekker gaat slapen, kun je hem het beste een slaapzakje aantrekken. Een slaapzak zorgt ervoor dat als hij gaat woelen hij niet met blote lichaamsdelen komt te liggen en ook zorgt een slaapzak ervoor dat je kind niet onder de dekens terecht komt. Een ander voordeel is dat je kind niet uit zijn bedje klimt.

Slaapzaktips

  • De juiste maat van de slaapzak kun je bepalen aan de armgaten en halsopening. Deze mogen niet te groot zijn. Wanneer ze te groot zijn, zou je kindje uit de slaapzak kunnen kruipen.
  • Een goede slaapzak heeft een ritssluiting en sluit je niet met knopen. De rits sluit je van boven naar beneden. 
  • Is je kind ziek en heeft het koorts, kleed hem dan niet te warm aan. Wanneer hij al aan het zweten is, kun je hem beter laten slapen zonder slaapzak of juist een hele dunne slaapzak.

Ook leuk om te lezen:

- Darmkrampjes bij je baby: dit kun je doen!