Rust, Reinheid en Regelmaat

donderdag, 4 januari 2024

Geschreven door slaapcoach Francien Mels, slaapcoach en oprichter PIKO.

Jij wilt het beste voor je kindje. Maar wat heeft je baby nodig? Het begint met begrijpen waarom de drie R-en (oorspronkelijk rust-reinheid-regelmaat, nu ook rust-ritme-regelmaat) zo belangrijk zijn. Dat klinkt misschien ouderwets, maar dit is wat je baby nodig heeft om lekker te kunnen slapen. In dit artikel legt slaapcoach Francien Mels je uit hoe rust, ritme en regelmaat je kleintje kunnen helpen.

Rust

Je baby heeft negen maanden in de buik van mama gezeten - een beschermd coconnetje. Dan wordt hij geboren en zijn er ineens harde geluiden, onbekende geuren en felle lichten. Dat zijn veel prikkels. Je baby moet leren om dit te filteren. Je helpt hem als je de prikkels in de eerste maanden beperkt en het rustig houdt. Rust betekent de activiteiten op een dag beperken, zelf de rust bewaren én zorgen voor een prikkelarme, rustige en vaste slaapplek. Met een vaste slaapplek wordt de omgeving herkenbaar voor je kleintje. Dat voelt veilig en vertrouwd, en zo kan hij makkelijker loslaten en zich overgeven aan de slaap.

Ritme

Een fijn ritme wordt niet bepaald door de klok – je baby kan immers nog geen klokkijken. Het ritme zit hem in de vaste volgorde van dingen die je doet en dit maakt de dag voorspelbaar.

Voorspelbaarheid is hier het sleutelwoord: je baby weet wat er komen gaat, waardoor er geen verrassingen zijn en het slapen soepel gaat

Regelmaat (en rituelen)

De regelmaat en rituelen ondersteunen rust en ritme. Zo geeft een bedtijdritueeltje voor het slapen gaat extra voorspelbaarheid. Dit hoeft niet heel lang te zijn, maar moet vooral herkenbaar zijn voor je baby. Wel is het belangrijk om steeds hetzelfde te doen - ook voor slaapjes overdag. Dat betekent iedere keer dezelfde volgorde, iedere keer hetzelfde muziekje/geluid, iedere keer het eigen bedje.

Masterclass Negenmaandenbeurs

Als gecertificeerd slaapcoach én als moeder van vier kinderen weet Francien Mels als geen ander hoe belangrijk rust, reinheid en regelmaat zijn om lekker te slapen. En als iedereen lekker geslapen heeft, gaat alles gewoon beter. Ging dit helemaal vanzelf? Nee, zeker niet. Maar de basis van de drie R-en heeft zeker geholpen, hoewel de praktijk soms lastiger was dan gedacht.

Tijdens de Masterclass ‘Een baby en toch lekker slapen? Het kan, écht!’ legt Francien je uit hoe het slapen bij newborns werkt en geeft je nuttige tips om je baby lekker te laten slapen. Daarmee geef je je kindje een cadeautje waar hij zijn hele leven plezier van heeft.

Wil je nu alvast meer informatie? Bestel dan de slaapgids met de kortingscode ‘negenmaanden’ voor 15% korting via deze link .

 

Lees ook: