Slapen

Bekende babyslaaptips die vaak niet werken

donderdag, 7 juli 2022

Al die babyslaaptips die je goedbedoeld van anderen krijgt of online tegenkomt… Helpen ze eigenlijk wel? Deze bekende slaaptips voor je baby halen helaas weinig uit.

Sigrid Pillen kinderneuroloog en slaapgeneeskundige doet op Pointer van KRO-NCRV uit de doeken dat sommige overbekende tips om je kleine in slaap te krijgen, helemaal niet werken.

Rust, reinheid en regelmaat

Dít is een van de oudste en bekendste babyslaaptips die dus eigenlijk een beetje achterhaald is. “Het is heel goed om een ritme en regelmaat te hebben, maar je moet niet overdrijven.” Door te weinig prikkels, wordt de dag eigenlijk een beetje saai en gaan kinderen juist slecht slapen. Tip van Sigrid: kijk naar wat dit kind nodig heeft en wat de ouders nodig hebben.

Slapen op de eigen kamer

Wel of niet aan co-sleeping doen of met z’n allen in een kamer slapen? Het zou voor te veel onrust zorgen. Maar Sigrid vraagt zich af waarom je allemaal in je eigen kamer moet slapen. “De halve wereld slaapt met z’n allen in een kamer. Ik heb daar geen probleem mee.” Volgens Sigrid is het belangrijkste dat je goed slaapt. “Als je een woelwater hebt van twee die het hele bed doorkruist en je helemaal lens trapt in de nacht, laat die vooral om z’n eigen bed slapen.” Maar dat hoeft volgens de slaapgeneeskundige niet per se in een eigen kamer. We mogen daarin best wat relaxter worden, luidt haar advies.

Je baby wakker in bed leggen

Ook een veelgehoorde babyslaaptip: leg je baby in bed als het nog wakker is zodat het leert om zelf in slaap te vallen. Volgens Sigrid is dit mooi als dit lukt, maar volgens haar hebben baby’s juist moeite om zelf tot rust te komen. “Veel kinderen worden relaxt van borstvoeding en glijden aan het eind van de voeding heerlijk in slaap. Sluit daar vooral bij aan. Al dat soort regeltjes maken dat ouders zo gestrest worden, dat een kind daardoor slecht gaat slapen.”

Video met babyslaaptips

Bekijk ook deze babyslaaptips van kinderslaapcoach Susanne Willekes: