Slapen

3 tips voor een goede nachtrust voor je baby

maandag, 14 maart 2022
Slapeloze nachten zijn voor iedere ouder een uitdaging. Met deze 3 tips zorg je voor een goede nachtrust voor je baby (en voor jezelf!)

Een kindje krijgen is voor iedereen spannend, zeker de eerste keer. Hoe hard je ook je best doet, de komst van een baby brengt altijd verrassingen met zich mee en sommige dingen horen er nu eenmaal bij. Zo zijn de slapeloze nachten voor iedere ouder een uitdaging. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je baby zo lekker mogelijk kan slapen. Niet alleen belangrijk voor je kleintje, maar ook een extra rustmomentje voor jezelf!

1. Bedtijd

Een baby heeft in het begin weinig dag-en-nachtritme. Hoewel je je baby niet kunt dwingen om in slaap te vallen, kun je er wel voor zorgen dat hij een beetje een gevoel krijgt wanneer het tijd is om moe te worden. Misschien heb je voor jezelf al een ritueel ontwikkeld voordat je naar bed gaat, dit kun je ook voor je baby doen. Een warm badje, een schone luier, even knuffelen en een verhaaltje. Door dit iedere avond in dezelfde volgorde te doen weet je baby dat het tijd is om naar bed te gaan.

2. De slaapkamer

Door ervoor te zorgen dat de omstandigheden in de slaapkamer goed zijn, kan je kleintje lekker slapen en kun jij hem met een gerust hart in zijn bedje laten liggen. Een donkere, opgeruimde slaapkamer en genoeg daglicht overdag stimuleren de ontwikkeling van het dag-en-nachtritme en helpen je kleintje tot rust te komen. Daarnaast is de temperatuur in de slaapkamer belangrijk. De eerste weken is 20°C een ideale temperatuur, daarna kun je je baby het beste laten slapen bij 16 tot 18°C. De Philips Avent beeldbabyfoon met app heeft een kamerthermometer die je waarschuwt bij een te hoge of te lage temperatuur. Met de app kun je je kleintje vanaf elke plek in de gaten houden. Ideaal als je een weekendje weg bent en je toch even wil kijken of je baby lekker slaapt!

3. Huilen mag!

Je kunt je baby het beste in bed leggen als hij moe is, maar nog wel wakker. Het gevolg hiervan kan zijn dat hij eerst nog even ligt te jammeren, maar op deze manier leer je je baby zelf in slaap te vallen. Huilt je kindje in de nacht? Als dit geen reden heeft, kun je hem zachtjes laten weten dat je er bent. Sommige baby’s vinden het ook fijn om te slapen met een speen. Dit kan geen kwaad en het zuigen kan zelfs helpen om je baby te kalmeren. Philips Avent heeft fijne fopspenen met extra grote luchtgaatjes om de huid van je kleintje te beschermen. De oplichtende schildjes zorgen ervoor dat je de speen ook in de nacht gemakkelijk kunt vinden, zodat iedereen snel lekker verder kan slapen.