Ontwikkeling

5x leerzame en creatieve activiteiten om te doen voor je kind

dinsdag, 11 juli 2023

Altijd goed om de fantasie en creativiteit van je kind te stimuleren. Lekker knutselen, bouwen en kliederen is goed voor de ontwikkeling van onder andere de fijne motoriek. Inspiratie nodig? We hebben 5 creatieve en leerzame activiteiten voor jou op een rijtje gezet.

1. Stempelen maar!
Met stempels kunnen de mooiste tekeningen en verhalen gemaakt worden. Je hebt stempels in verschillende kleuren en thema’s. Bijvoorbeeld een stempelsets van enkel dieren of voertuigen. Ideaal voor je boerderij tekening of je reis op de wereldkart. Zo wordt een tekenuurtje een stuk gezelliger met stempels erbij.

2. Kleien kan altijd
Kleien is altijd een goed idee! Naast het feit dat het leuk is, traint het ook de spieren in de hand die je kind nodig heeft om te schrijven. Uiteraard prikkelt het ook de fantasie en stimuleert het de fijne motoriek. Genoeg redenen om klei-heerlijke cupcakes te maken.

3. Kliederen mag
Gegarandeerd urenlang speelplezier! En het grote voordeel voor de mama’s en papa’s, vingerverf is uitwasbaar, kliederen mag. Vingerverven stimuleert de zintuigen (zien, ruiken en aanraken/voelen), draagt bij aan kleurherkenning en ontwikkelt de fijne motoriek (versterkt de handen en vingers). De knoeiboel die ontstaat is te verwaarlozen in vergelijking met wat deze tastbare ervaring kan opleveren.

Tip 1! Zorg dat je de tafel afdekt en de kinderen oude kleren of een schort om doet.
Tip 2! Voor de wat oudere kinderen: laat ze zelf een blanco puzzel beschilderen waar ze nog heel lang plezier van hebben. En uiteraard het bewaren waard!

4. Magnetisch tekenbord
Eindeloos nieuwe creaties maken! Een klassieker die nog altijd een succes is, het magnetisch tekenbord. Leuk tekenbord voor kleinere kinderen. Iedere keer weer opnieuw te gebruiken, doordat je de tekening weg kunt vegen. Urenlang speel plezier.

5. Sieraden maken
Een superleuke bezigheid: sieraden maken. Dit kan onder andere met kralen en touw. Het rijgen van houten kralen aan een ketting is ook al zo’n goede oefening voor de fijne motoriek. Maak kleurrijke armbanden, ringen, kettingen en oorbellenen en daarna pronken met je eigen gemaakte creaties.