Masterclasses

Tijdens de Negenmaandenbeurs zijn er ieder editie verschillende Masterclasses te bezoeken. Nieuwsgierig welke onderwerpen er afgelopen editie op het programma stonden? Bekijk ze hier!

 

Snelcursus_borstvoeding

Snelcursus Borstvoeding

Spreker: Lactatiekundigen van MoM&e

Een baby aan de borst voeden gaat meestal vanzelf. Maar net als met leren fietsen, kun je jouw kindje wel een handje helpen. Tijdens deze masterclass leerden de lactatiekundigen van Mom&e je 3 simpele trucs voor een vliegende start: doorgeschoven bakerhouding, aanleggen met een Nipple Flip en Borstcompressie.

Kind_lust_alles

Mijn kind lust alles!

Spreker: Jasmine van der Weele- Azadbari, chefkok en founder van Babe Baby Foods

Door kinderen al in hun vroegste levensfase een breed smaakpalet te laten ontwikkelen is de uitspraak ‘dat lust ik niet’ zonder te proeven later echt verleden tijd. Tijdens deze masterclass werd alles besproken over hoe je eten tot een leuke beleving maakt en kinderen laat veranderen in culinaire helden die goed eten leren waarderen.
Pijnbestrijding_bevalling

Pijnbehandelingen tijdens de bevalling

Spreker: Anesthesioloog

Het is logisch dat je angstig of onzeker bent over je bevalling. Als je zwanger bent, komen zowel positieve als minder positieve bevallingsverhalen op je af, online maar ook van ouders, vriendinnen en collega’s. De realiteit is, ieder lichaam is anders en iedereen gaat anders om met pijn. De anesthesioloog is de arts die gespecialiseerd is in pijnbehandelingen. Tijdens deze masterclass leerde je alles over pijnbehandelingen tijdens de bevalling, wat er mogelijk is om zo prettig mogelijk te bevallen en hoe je je daar zo goed mogelijk op kunt voorbereiden.

Borstvoeding, feiten en fabels

Spreker: Teddy Roorda, Lactatiekundige en oprichter van Kickstart je Borstvoeding online cursus

Borstvoeding, je krijgt er slappe borsten van en je baby slaapt niet door. Over borstvoeding doen veel verhalen de ronde. Maar wat is nou waar en niet waar? Teddy legde het je uit tijdens deze masterclass.

Expeditie Vader: je mentale voorbereiding

Spreker: Jeroen van Luijk (podcast: Glorieuze Vaders)

Als vader (to be) komen er veel vragen naar boven. Ben ik wel goed genoeg? Wat als het niet loopt zoals je dacht? Het kan toch ook anders? Weet, je bent niet alleen! Jeroen van Luijk, vader van 2, nam je in vogelvlucht mee langs verschillende momenten waar veel vaders langskomen op hun expeditie.

Het belang van hechting in de eerste 1000 dagen; de kracht van liefde

Tessa Goossens, Hechtingsexpert - GZ-psycholoog

In deze masterclass stonden we stil bij de belangrijkste relatie in het leven van je baby: de band tussen ouder en kind. Deze relatie vormt de basis van de hechting van je baby en heeft invloed op veel verschillende gebieden in het latere leven. Denk hierbij aan de emotionele ontwikkeling, omgaan met stress, en relaties aangaan. We gingen dieper in op waarom de band tussen jou en je baby zo belangrijk is en waarom de eerste 1000 dagen van het leven van je baby of kindje zo veel invloed heeft op de rest van het leven van je kindje.

Masterclass Baby's en Slaap

Spreker: Susanne Willekes | Kinderslaapcoach, owner Sleepeez app & auteur bestseller Slaap! en Slaap! voor dreumes en peuter

Hoe creëer je de ideale slaapomstandigheden voor je baby? In deze masterclass leerde Susanne Willekes-de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland- je alles over slaap hygiëne, veilige slaapomgeving en must-knows voor een beter slapend kindje!

Een baby en toch lekker slapen? Het kan, écht!

Spreker: Francien Mels, gecertificeerd slaapcoach

Wist je dat slaap voor je kleintje minstens zo belangrijk is als voeding? Want drinken kost veel energie! Bovendien groeit je kindje tijdens de slaap en ontwikkelt zijn brein. Goed slapen is dus de basis voor een gezonde en blije baby. Wil jij weten hoe je baby (en dus ook jij) straks lekker kunnen slapen? Dan was deze masterclass een must voor jou! Hierin legde Francien uit hoe slapen bij newborns werkt én gaf ze een aantal praktische tips die écht werken.

Hoe leer ik mijn kind praten

Spreker: Jente Timmer, Logopedist

Kunnen kinderen al horen wat je zegt in de buik? Wij spreken thuis allebei een andere taal: hoe pakken we dat aan? Voorlezen aan baby's, kan dat wel? Moet ik mijn kind corrigeren? In de masterclass werden deze en nog veel meer vragen beantwoord!

Zo wordt het een (gezond) feestje aan tafel!

Spreker: Iris Vernooij van STERK & ZOET, pedagoog, (kinder)voedingsdeskundige 

Hoe zorg je voor fijne en gezellige eetmomenten waarbij voldoende gegeten wordt? In deze masterclass nam Iris Vernooij je mee in de opvoeding en ontwikkeling rondom leren eten. Zo kreeg je praktische tips hoe je van ieder eetmoment een fijn én voedzaam moment maakt, hoe je je kind helpt door de ontwikkelingsfases én hoe je op een positieve manier kan omgaan met het eetgedrag wanneer je kind plotseling minder goed eet.  

 

Rust en balans ervaren met jonge kinderen

Spreker: Kimberley Galenkamp, coach voor ambitieuze ouders met jonge kinderen

Tijdens deze masterclass leerde je je kindje beter te begrijpen en om te gaan met zijn/haar pittige gedrag en emoties. Deze masterclass gaf concrete handvatten voor meer rust én geduld. Daarnaast kreeg je inzichtelijk hoe je een balans creëert die voor jou werkt.  

 

Combineer werk & gezin moeiteloos!

Spreker: Irene Boon, coach & trainer voor werkende ouders

Hoe houden al die andere ouders toch alle ballen in de lucht? Hoe kan je genieten van je kinderen én van je werk? Hoe zorg je ervoor dat je relaxt door je dagen gaan en aan het eind van de dag energie overhouden? Tijdens deze masterclass leerde Irene Boon je hoe jij goed voorbereid weer aan het werk gaat en ouderschap en werk moeiteloos kan combineren.

 

Geboorte van een ouder

Spreker: Rhodé van den Berg, pedagoog en schrijver van ‘Geboorte van een ouder, de kracht van mentale voorbereiding op het ouderschap’.

Dat een vrouw fysieke veranderingen ondergaat wanneer ze zwanger is, is voor iedereen vanzelfsprekend. Dat (beide!) ouders tegelijkertijd ook een mentaal proces doorlopen, is minder zichtbaar en krijgt vaak niet de aandacht die het verdient. In deze masterclass behandelde Rhodé 4 thema’s waar je mee te maken krijgt wanneer je een ouder wordt. Door je hier bewust van te zijn kun je obstakels onderweg makkelijker herkennen wanneer die zich voordoen, en er actie op ondernemen.

 

Baby's willen bewegen!

Spreker: Nienke Bergsma, kinderfysiotherapeut

Hoe kan je nou het beste jouw baby verschonen en oppakken van de commode? In deze masterclass nam Nienke Bergsma je helemaal mee in de motorische ontwikkeling van een baby en liet ze zien hoe je een voorkeurshouding kan voorkomen door jouw baby op de juiste manier te verschonen en op te pakken van de commode. Nienke gaf allemaal praktische tips om meteen mee aan de slag te gaan als jouw baby geboren is.

 

De kinderwagen: gezond en comfortabel instellen

Spreker: Dr. ir. Brecht Daams, baby-ergonoom

Het stoeltje van een kinderwagen of buggy is meestal op veel manieren in te stellen. Vaak worden stoeltjes verkeerd ingesteld en dat is oncomfortabel en ongezond voor het kind. In deze masterclass leerde je wat een gezonde kinderwagen is en hoe je de kinderwagen op eenvoudige wijze comfortabel en gezond instelt. Een kleine moeite voor veel meer comfort en een betere ontwikkeling van je kind! 

Spelend ontwikkelen vanaf dag één

Spreker: Heleen de Hertog, opvoedexpert en oprichter van Howtoplay en Howtotalk.nl - het grootste opvoedplatform van Nederland.

In de eerste drie jaar ontwikkelt je baby’s brein zich voor 90%. Hoe het brein zich ontwikkeld is 50% genetisch bepaald, de overige 50% wordt bepaald door de omgeving. Je kunt als ouder een belangrijke bijdrage leveren om die ontwikkeling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. In deze Masterclass leerde je anders kijken naar baby’s. Want wat heb je nou écht nodig om het brein te ontwikkelen? Welk speelgoed bied je aan en hoe richt je de beweegruimte in? Je kreeg inzichten en tips om gelijk vanaf de geboorte de ontwikkeling van je baby zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

 

Een gezonde baby – begin voor het begin!

Sprekers: prof. dr. Régine Steegers-Theunissen, drs. Tamara Wieles

Een gezonde baby is de beste start die je als ouders kunt geven. Maar wat is een ‘gezonde start’ en wat kun je daar nu zelf al aan doen? In deze masterclass vertelde professor Steegers-Theunissen en arts-onderzoeker Tamara Wieles van het Erasmus MC in Rotterdam waarom de gezondheid van de ouder(s), een gezonde leefstijl en leefomgeving vóór en tijdens de zwangerschap belangrijk zijn en hoe je daarbij het beste ondersteund kan worden.

Medisch of thuis bevallen?

Spreker: Catherina Ooijens, doula

Vaak wordt in voorbereiding op de bevalling aan 2 scenario’s gedacht: een thuisbevalling als er geen complicaties zijn óf een bevalling onder medische begeleiding. De praktijk leert ons dat dingen soms anders uitpakken dan verwacht. Door verschillende verhalen te vertellen maakte Catharina jou bewust van de voor en nadelen die elke keuze met zich mee kan brengen. Of je nu thuis of in een ziekenhuishuis bevalt, goede voorbereiding en ondersteuning kan je helpen bij een positieve bevalervaring! Tijdens deze masterclass kreeg je de belangrijke sleutels in handen om een thuis of ziekenhuisbevalling goed voorbereid in te gaan.

Introductie Dunstan Babytaal

Spreker: Mandy Gast - Manager Dunstan Babytaal Nederland 

Alle baby’s maken vanaf de geboorte vijf geluidjes met ieder een heel specifieke betekenis. Een geluid voor honger, vermoeidheid, een boertje dat dwars zit, darmkrampjes en ongemak. Dit is universeel voor alle baby’s ter wereld in de eerste maanden van hun leven. Mandy Gast, Manager bij Dunstan Babytaal leerde hoe je de huiltjes van je baby kunt begrijpen zodat je de zorg kan leveren waar jouw baby op dat moment behoefte aan heeft. 

 

Leg al jouw leukste momenten met je kindje vast met Canon

Spreker: Lees binnenkort meer!

De eerste levensjaren van jou met je kindje zijn intensief en het is zo’n mooie tijd. Hoe leg je al die speciale momenten vast? Canon gaf je tips voor het vastleggen en bewaren van de liefste, leukste en mooiste momenten. En ook hoe je deze kunt bewaren in fotoboeken die je gemakkelijk zelf thuis maakt op de bank. 

Het geboorteplan - Weloverwogen beslissingen nemen tijdens de bevalling

Spreker: Djanifa da Conceicao,de VerlosMoeder

Ben je zwanger en wil je goed voorbereid zijn op de bevalling? De VerlosMoeder gaf je tijdens deze masterclass handvatten om weloverwogen beslissingen te nemen tijdens de bevalling. In deze masterclass leerde je hoe je een geboorteplan kunt opstellen, welke keuzes en mogelijkheden er zijn tijdens de bevalling en hoe je daarop kunt anticiperen. Je kreeg praktische tips en technieken om met de verschillende fases van de bevalling om te gaan.

 

Ergonomisch dragen

Spreker: Draagconsulent

In deze masterclass nam de vereniging van draagconsulenten je mee in het ergonomisch dragen. Je kreeg aan de hand van voorbeelden informatie over hoe je veilig jouw kindje kan dragen. In deze masterclass leerde je ook over het hechtingsproces met je kindje, waar het dragen perfect bij aansluit. 

Maak je huis baby proof

Spreker: Iris Mecking, Duracell Marketing & Field Sales Manager BNL

Veel ouders in Nederland hebben aandacht voor het ‘baby proof’ maken van hun huis, maar batterijen worden hierbij vaak vergeten. Uit onderzoek, in opdracht van Duracell, blijkt dat twee derde van de ouders producten met lithium-knoopcelbatterijen binnen het bereik van kinderen bewaart. Gedurende deze masterclass werd de preventie en het belang van het doorslikgevaar van lithium-knoopcelbatterijen toegelicht en hoe jij als ouder 5 minuten de tijd kunnen nemen om jouw huis compleet baby proof te maken en hoe Duracell jou hierbij kan helpen!

Waar heb ik recht op als ik een kind krijg?

Spreker: Experts van de Rijksoverheid

Als je een kindje verwacht, moet er veel geregeld worden. Ook met de overheid. Zwangerschapsverlof, erkenning of kinderopvangtoeslag. Kom meer te weten waar je recht op hebt en krijg inzicht in alle regelzaken met de overheid bij een zwangerschap of geboorte. In deze masterclass lichtten de experts van de rijksoverheid een aantal van je rechten en regelzaken toe en waar je een handig overzicht kan vinden.

Holistisch ouderschap

Spreker: Juliëtte Schraauwers, Childhood Thought Leader

Om (nieuwe) ouders te inspireren hoe we samen een gezonde toekomst voor onze kinderen kunnen creëren, kwam Joolz-ambassadeur Juliëtte Schraauwers een masterclass geven over holistisch ouderschap. By changing childhood, we change the world. Hierin gaf ze vooral eerlijke tips en tools om je kind te laten opgroeien tot holistische denker en doener.