Masterclasses

Tijdens de Negenmaandenbeurs 2023 waren er verschillende Masterclasses te bezoeken. Nieuwsgierig welke onderwerpen er op het programma stonden? Lees dan snel verder!

 

Snelcursus_borstvoeding

Snelcursus Borstvoeding

Spreker: lactatiekundigen van MoM&e

Een baby aan de borst voeden gaat meestal vanzelf. Maar net als met leren fietsen, kun je jouw kindje wel een handje helpen. Tijdens deze masterclass leerden de lactatiekundigen van Mom&e je 3 simpele trucs voor een vliegende start: doorgeschoven bakerhouding, aanleggen met een Nipple Flip en Borstcompressie.
De_Huid

De huid

Spreker: Dr. Daniel Kadouch, dermatoloog

Dr. Daniel Kadouch is een ervaren dermatoloog gepromoveerd op huidkanker. Tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden als medisch specialist heeft Daniel duizenden patiënten met huidkanker geopereerd. Tijdens de Masterclass beantwoorde Daniel de meest gestelde vragen uit de spreekkamer, gaf hij praktische tips en besprak hij de meest voorkomende huidaandoeningen. Ook deelde hij waardevolle inzichten over verstandig zonnen.
Kind_lust_alles

Mijn kind lust alles!

Spreker: Jasmine van der Weele- Azadbari, chefkok en founder van Babe Baby Foods

Door kinderen al in hun vroegste levensfase een breed smaakpalet te laten ontwikkelen is de uitspraak ‘dat lust ik niet’ zonder te proeven later echt verleden tijd. Tijdens deze masterclass werd alles besproken over hoe je eten tot een leuke beleving maakt en kinderen laat veranderen in culinaire helden die goed eten leren waarderen.
Momshaming

Momshaming op de werkvloer

Spreker: Celine Verhoef (Zakenmama)

Momshaming op de werkvloer is nog altijd actueel. In deze masterclass gaf Celine Verhoef je inzicht in datgene waar andere (zwangere) moeders tegenaan lopen en laten je zien wat je kunt doen om momshaming op de werkvloer te doorbreken. Positief, zonder vingers te wijzen, maar juist vanuit verbinding.
Pijnbestrijding_bevalling

Pijnbehandelingen tijdens de bevalling

Spreker: Anesthesioloog

Het is logisch dat je angstig of onzeker bent over je bevalling. Als je zwanger bent, komen zowel positieve als minder positieve bevallingsverhalen op je af, online maar ook van ouders, vriendinnen en collega’s. De realiteit is, ieder lichaam is anders en iedereen gaat anders om met pijn. De anesthesioloog is de arts die gespecialiseerd is in pijnbehandelingen. Tijdens deze masterclass leerde je alles over pijnbehandelingen tijdens de bevalling, wat er mogelijk is om zo prettig mogelijk te bevallen en hoe je je daar zo goed mogelijk op kunt voorbereiden.
Regelen_kind

Wat moet ik regelen als ik een kind krijg?

Spreker: Rijksoverheid

Als je een kindje verwacht, moet er veel geregeld worden. Ook met de overheid. Daarnaast heb je ook recht op zaken als kinderbijslag en kraamzorg. In deze masterclass werden een aantal van deze regelzaken en rechten toegelicht.
Ritme_baby

Vind je ritme. Slaap lekker

Spreker: Slaapcoach Francien Mels

Rust, ritme en regelmaat zijn belangrijk om lekker te slapen. Voor blijere dagen en fijnere nachten. In deze masterclass leerde slaapcoach Francien Mels je hoe jij een ritme kunt vinden dat goed past bij jou en je baby.

Financieel klaar voor het ouderschap

Spreker: ABN AMRO

Weet jij met welke kosten je te maken krijgt als je een kindje krijgt? Wat betekenen die kosten voor je portemonnee? De budgetcoaches van ABN Amro vertelde je alles over de financiële kant van het krijgen van een kind.

On adventure with dad

Spreker: Kenny Deuss

Kenny Deuss is de trotse vader van Alix (3) en Aster (1). Op zijn Instagram-account @onadventurewithdad deelt hij wekelijks de foto’s die hij met zijn vriendin deelt als ze vraagt of de kindjes oké zijn. De foto’s laten Alix en Aster zien in allerlei absurde avonturen. Tijdens deze masterclass deelde Kenny zijn leukste foto’s, maar tegelijk leerde hij je hoe je de beste papa kan worden voor je kindjes. "Geloof mij, ik ben al twee hele jaren papa. Ik weet waarover ik spreek!”
Babymassage

Het belang van babymassage

Spreker: Gabriela - Product Expert SKINHAPTICS

Babymassage is een unieke manier voor de ouders om te binden met hun kleintje. Toch bevatten veel massageoliën ingrediënten die direct allergenen kunnen veroorzaken of waarvan de effecten pas op langere termijn zichtbaar zijn. Tijdens deze workshop gaf de product expert van Skinhaptics je advies waar je op moet letten om het bindingsmomentje specialer te maken.

Waarom babydragen?

Spreker: Draagconsulente (Engelstalig)

Tijdens deze masterclass dook Stokke samen met een draagconsulente in de wereld van het babydragen in. Van de voordelen tot de juiste wijze van dragen – niets bleef onbesproken!

Ergonomisch dragen

Spreker: Draagconsulente

In deze masterclass nam een draagconsulente je mee in het onderwerp ergonomisch dragen. Deelnemers kregen informatie over hoe je veilig jouw kindje kan dragen. Dit werd gedaan met een aantal voorbeelden om zo goed te zien op welke manier het dragen veilig is. Daarnaast verdiepten de deelnemers zich ook in het hechting proces met je kindje, waar het dragen perfect bij aansluit. Na de masterclass hadden de deelnemers een mooie introductie over dragen, wisten ze wat ergonomisch dragen is, hoe je veilig kan dragen en waar je onze consulenten kan vinden voor een consult.

Wasbare luiers, hoe dan?

Spreker: Marlien (Kaatje Katoen) en Jeffrey (HappyBear)

Één van de meest gestelde vragen over het gebruik van wasbare luiers is toch wel "Maar wat doe je met de poep?" In deze masterclass gingen HappyBear en Kaatje Katoen, uitgebreid in op die vraag, want het is veel simpeler dan je denkt.

Hoe om te gaan met emoties van je kind

Spreker: Kimberley Galenkamp, Blijkind

Dit is dé masterclass die alle ouders hadden willen volgen vóór de geboorte van hun kindje. Door deze kennis ervaar je het ouderschap straks nog mooier, leuker en zelfverzekerder! Speciaal voor vrouwen die het moederschap vol liefde en vertrouwen in willen gaan. Kimberley Galenkamp, oprichter van Blijkind, is expert op het gebied van gedrag en emoties bij jonge kinderen. Met Blijkind helpt zij ouders om hun kindje beter te begrijpen én meer inzicht te krijgen in hunzelf. Je verlaat de Masterclass vol inzichten, concrete adviezen en energie waardoor je nóg meer zin hebt in het ouderschap.

Bobbi Eden over bevallen en een kind hebben

Spreker: Bobbi Eden

Wie Bevallen met Bobbi heeft gekeken, weet hoe fijn het is om Bobbi Eden aan je zijde te hebben tijdens je zwangerschap. Bobbi, zelf moeder en met veel kennis over bevallingen, heeft alles verteld over haar ervaringen. Na afloop was er de mogelijkheid om haar nieuwste zwangerschapsinvulboek ‘Hoera, baby onderweg!’ gesigneerd kopen.

Fashion for life: zo stijl je jouw zwangere buik!

Spreker: Kek Mama Hoofdredacteur Jannine Berkelaar

Van buikproof broeken tot zwangerschapstruien om in te wonen. Met de workshop van glossy Kek Mama x modemerk C&A stylde jij jouw belly helemaal on trend. Kek Mama Hoofdredacteur Jannine Berkelaar gaf samen met een stylist de beste tips om jouw buik te stylen met items die je ook na je zwangerschap nog kunt dragen.

De eerste 1000 dagen - praktische tips om het babybrein spelenderwijs te stimuleren

Sprekers: Neurowetenschapper Marinke Hokken en oprichter Yaloe Yaa Sanne Engelen.

In de eerste 1000 dagen maken de hersenen van een kindje meer van 1 miljoen nieuwe hersenverbindingen per seconde. In deze periode wordt letterlijk de basis gelegd voor de rest van het leven. Neurowetenschapper Marinke Hokken legde tijdens de masterclass uit hoe je door middel van interactie de ontwikkeling kunt stimuleren. Deze tips zijn bedoeld om spelenderwijs deze praktische tips toe te passen en je kind te helpen belangrijke sensorische, motorische, cognitieve, en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Hoe leer ik mijn kind praten

Sprekers: Jente Timmer, Logopedist

Kunnen kinderen al horen wat je zegt in de buik? Wij spreken thuis allebei een andere taal: hoe pakken we dat aan? Voorlezen aan baby's, kan dat wel? Moet ik mijn kind corrigeren? In de masterclass werden deze en nog veel meer vragen beantwoord!

Ouders van Nu vraagt door: Jan Versteegh x Naïf over vaderschap en de 5 lessen die je als vader wilt weten

Sprekers: Jan Versteegh, Hilde Tholen (hoofdredacteur van Ouders van Nu), Jochem (Oprichters van Naïf)

In een industrie gericht op moeders, dragen Jan Versteegh en oprichter van babymerk Naïf Jochem Hes trots hun titel als vader. Zo schreef Jan schreef er een boek over: Doodmoe en Dolgelukkig, een eerlijk inkijkje in de eerste jaren van het vaderschap. En Jochem zette samen met mede-oprichter Sjoerd babyverzorgingsmerk Naïf op in een markt van traditionele standaarden. Tijdens deze masterclass werd onder begeleiding van Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, de visie van deze vaders besproken.

Toyrotation. Wat is het en hoe moet het?

Sprekers: Maartje Hendriks - de Speelfee
Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Maar een spelend kind is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Tijdens deze masterclass vertelde De Speelfee over alle voordelen van het toepassen van Toyrotation in de speelhoek en hoe deze aansluiten op de ontwikkeling van jouw baby, dreumes of peuter.

Kolven: waarom, wanneer en hoe

Spreker: Lactatiekundige IBCLC Nienke van den Ende en borstvoedingsdeskundige Ferial Bekker van Medela

Over borstvoeding is je vast al veel verteld, maar over kolven wellicht nog niet. Weet jij al waarom je zou gaan kolven? En hoe je dat zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk doet? In een leuke en interactieve masterclass gaven de borstvoedingsexperts van Medela je leuke weetjes en handige tips over waarom, wanneer en hoe te kolven.

Een squat en je bent nat...

Spreker: Iris Plaat - van Eijk, mama trainer en therapeut.

Newborn mama’s lopen te lang rond met bekkenklachten en ongemakken: urineverlies, zwak gevoel aan de onderkant, pijn in het stuitje. Het is nog steeds een taboe! Tijdens deze masterclass ging het om erkennen, herkennen, en weten wat je kunt doen zorgt ervoor dat jij als mama fysiek en mentaal krachtig en ontspannen het moederschap in stapt en daar kunt blijven. Ja, het kan ook anders!

Omarm je mamalijf

Spreker: Adinda Gersen (MomBody & Mind)

Wanneer je zwanger raakt of mama wordt, verandert je hele leven. Ook je lichaam verandert. Zodra je zwanger raakt, beginnen de hormonen hun werk te doen en ook na het krijgen van een kindje is je lichaam niet meer zoals het ooit was. Veel mama's vinden dit ingewikkeld en worstelen hiermee. Ze vinden zichzelf minder aantrekkelijk en ze zijn gefrustreerd dat ze hun 'oude lijf' kwijt zijn. In deze masterclass leerde Adinda Gersen je welke stappen jij kunt nemen om jouw relatie met eten en je mamalijf te verbeteren - zonder dat je eerst hoeft af te vallen.

De slaap Q&A

Spreker: Daisy Oppelaar (Kinderslaapcoach)

Vraag jij je ook af waar de term ‘slapen als een baby’ vandaan komt? Is slaap sinds de komst van je kindje een schaars goed? We krijgen les in bevallen en borstvoeding geven, maar wie vertelt je iets over slaap? Terwijl het zó belangrijk is. Allereerst voor je baby, maar minstens zo belangrijk voor jullie als ouders. In deze Masterclass behandelde Daisy de meest gestelde vragen over slaap en geeft praktische tips.

De oudertelefoon

De Oudertelefoon: Ups and downs van het ouderschap

Spreker: Elsbeth Vermeulen

Waarschijnlijk verheug je je enorm op het aanstaande ouderschap. Maar als je eerlijk bent, heb je ook best wat vragen. En twijfels. Of zorgen. Eigenlijk is er veel meer aan de horizon dan enkel roze wolken. Je bent hierin niet de enige, en ook zeker niet alleen. De Oudertelefoon ondersteunt je de komende 18 jaar gratis en anoniem bij alles dat komt kijken bij opvoeden en ouderschap. Deze masterclass stond in het teken van een eerste kennismaking, waarin ook onderwerpen werden gedeeld waar veel ouders mee worstelen in het prille ouderschap. De Oudertelefoon gaf je alvast wat tips hoe je zelf met je emoties om kan gaan. Of die van je partner natuurlijk. Ze gaven je ook meteen de mogelijkheid even je hart te luchten tijdens een gratis mini coachingsessie.