Feitjes
Zwanger Ontwikkeling

Leuke feitjes over jouw zwangerschap! Wist je dit al?

woensdag, 10 november 2021

Wat kan mijn pasgeboren baby zien?

Als je baby geboren wordt werken al zijn zintuigen goed, behalve zijn ogen. Hij kan dan alleen scherp zien op zo’n twintig tot veertig centimeter afstand. Waarom? Omdat Moeder Natuur hem op deze manier helpt om zich te concentreren op dat wat voor hem het belangrijkste is... jullie gezichten. Van alle zintuigen doen de ogen er het langst over om zich goed te ontwikkelen. Pas als je kleine negen jaar is ziet hij net zo scherp in de verte als een volwassene.

Een pasgeboren baby lijkt op papa

Als vrouw weet je gewoon zeker dat het kind wat jij op de wereld zet jouw biologische kind is. Als man moet je dit maar geloven. Moeder Natuur helpt de mannen gerust te stellen door de pasgeboren baby op papa te laten lijken. Want, zo blijkt, papa’s sloven zich door de herkenning nog meer uit voor de kleine!

Beter en sneller groeien door aandacht

Baby’s die veel geaaid of gemasseerd worden, groeien beter en sneller. Dit zie je heel duidelijk bij te vroeg geboren baby’s, maar het geldt voor alle baby’s. Dan hebben we het niet alleen over mensenbaby’s, maar ook over zoogdierbaby’s. Daarvan is aangetoond dat dierenbaby’s die veel likjes kregen, sneller groeiden. Dus... aaien en masseren maar! Lekker body-to-body contact doet ook wonderen.

Muziekvoorkeuren in de baarmoeder

Vanaf 20 weken zwangerschap is het gehoor van de baby net zo goed ontwikkeld als van iedere volwassene. Ook kan het kind dan door reactie aangeven wat het prettig vindt en wat niet. Nieuw onderzoek toont aan dat de waardering voor verschillende soorten muziek in de baarmoeder ontstaat. Buikbaby’s voelen de beat!

Stress in de buik? Baby kan slechter slapen

Een baby voelt en proeft de stress die moeder heeft tijdens zijn verblijf in de buik. En dat stress niet goed voor je is, bewijzen baby’s nog maar eens. Een baby die namelijk veel aan stress is blootgesteld in de buik, slaapt slechter als hij geboren is.

Niezen baby’s

Ha-ha-haatsjoe! Pasgeboren baby’s hebben nog geen echte neushaartjes. Daarom niezen ze ook zoveel! Ieder stofje is een nieuwe gewaarwording en wordt niet tegen gehouden door de ontbrekende neushaartjes.

Top 5 worry-zones

Als ouder maak je je vaak om van alles en nog wat zorgen. Dit zijn de top-5 zorgen...

  1. Het huilen zonder dat je echt weet waarom
  2. Krijgt hij wel genoeg (gezonde) voeding binnen?
  3. Wanneer slaapt hij nou eens de nacht door?!
  4. Nee is nee, waarom denkt m’n kleine dan dat het ‘ja’ is?
  5. Het buurmeisje doet het al lang en mijn kleine bakt er nog niks van...

Hogere stem babypraat

Ooit gemerkt dat je heel anders tegen je baby praat dan tegen anderen? Dat je stem opeens veel hoger is en je veel duidelijker en langzamer praat? Dat doe je heel goed, en onbewust. Goed omdat onderzoek heeft aangetoond dat dit soort ‘babypraat’ veel beter bij je baby overkomt dan ‘normaal gepraat’.

Je kleine houdt je fit!

Een half uur bewegen per dag is minimaal en eigenlijk voor iedere ouder een ‘must’. Loop wat vaker naar de eendjes, speel een extra keer verstoppertje, hol achter het driewielertje aan en kruip een stuk mee. Dat half uur heb je zo te pakken, je blijft zelf fit en slank en je stimuleert je kind tegelijkertijd!