vroedvrouw verloskundige
Zwanger

Wat is het verschil tussen een vroedvrouw en een verloskundige

donderdag, 5 mei 2022

Vroedvrouw, verloskundige… Wat is nu precies het verschil? Zit er wel eigenlijk wel verschil tussen? Of is het hetzelfde?

Om meteen antwoord te geven op deze vragen: vroedvrouw en verloskundige zijn synoniemen van elkaar. De term verloskundige is wat moderner, maar doet precies hetzelfde als de vroedvrouw. Vroedvrouw betekent van oorsprong ‘wijze vrouw’, de wijze vrouw die je door de hele zwangerschap begeleid, net zoals een verloskundige.

In de term verloskundige zit het woord ‘verlossen’ dat weer wijst op het verlossen van de moeder tijdens een bevalling. Dus ook al worden vroedvrouw en verloskundige vaak door elkaar gebruikt, ze doen precies hetzelfde.

En hoe zit het met een doula?

Doet een doula hetzelfde als een verloskundige/vroedvrouw?
Het antwoord is ‘nee’. Een verloskundige/vroedvrouw schakel je vanaf het begin van je zwangerschap in om je tijdens deze periode te begeleiden. Het gaat dan om een normale zwangerschap waarbij de vroedvrouw/verloskundige medisch verantwoordelijk is voor het diagnosticeren, begeleiden, bewaken en bevorderen van de bevalling, de kraamtijd en de ontwikkeling van de pasgeborene.
Een doula is er juist voor om de zwangere emotioneel en fysiek te ondersteunen en kun je meer zien als je persoonlijke geboortecoach. Een doula is niet medisch onderlegd en neemt dus op dat gebied geen beslissingen.

Lees ook:

Bron: 24Baby.nl