Zwanger

Wat is het effect van zwangerschap op je relatie?

woensdag, 19 augustus 2020

Moe, moe en nog eens moe. Het liefst blijf je, zonder make-up, de hele dag in je huispak achter de televisie hangen. De hormonen gieren door je lijf en bij elk zielig fragment op de buis barst je in tranen uit. Ondanks dat jij als zwangere vrouw het zware werk verricht, heeft ook je partner heel wat te verduren in deze roerige periode. Maar wat is nu eigenlijk echt het effect van zwanger zijn op je relatie?

Effect van zwangerschapshormonen

Het ene moment kun je de hele wereld aan en ben je vol trots over het nieuwe leven dat in je groeit. Het andere moment voel je je kwetsbaar en word je onzeker over van alles en nog wat. Kunnen we nog wel eens samen op stap, hoe moet dat met mijn werk, kunnen we die verantwoordelijkheid wel aan? Veel zwangere vrouwen worden emotioneler en hun stemming kan flink wisselen door het toenemende niveau aan progesteron. Afhankelijk van je karakter, word je gevoeliger en soms ook prikkelbaarder. Logisch ook, er staat je heel wat te wachten en daar moet je wellicht nog een beetje aan wennen.

Wat is het effect van je zwangerschap op je relatie?

Er zijn gelukkig genoeg stellen die aangeven elkaar juist meer aan te vullen nu ze in verwachting zijn. Maar er zijn ook stellen die soms twijfelen aan hun relatie tijdens de zwangerschap. Het vooruitzicht van papa en mama zijn, brengt dan wat strubbelingen met zich mee. Pas op dat dat dipje geen crisis wordt. Niet alleen is het belangrijk om goed te blijven praten over wat jullie te wachten staat, ook op het gebied van seksualiteit verandert er wellicht een hoop.

Ben je moe of misselijk, dan heb je waarschijnlijk geen zin om intiem te zijn met je partner. Of misschien juist wel en ben je supertrots op je veranderende lichaam. Praat ook hier over met je partner en stop het niet weg. Creeër een gevoel van saamhorigheid en luister naar elkaar. Doe samen leuke dingen en voorkom dat je uit elkaar groeit. Je partner heeft nu eenmaal geen last van hormonale schommelingen dus sta ook open voor zijn kant van het verhaal. Je wilt immers niet ongelukkig zijn in je relatie nu je zwanger bent!

Wat zeggen experts, merkdeskundigen en andere ouders?