Zwanger

Zwangerschapssymptomen herkennen

woensdag, 24 april 2024

De eerste symptomen van een zwangerschap zijn niet altijd meteen duidelijk. Zeker in de eerste periode kun je twijfelen of bepaalde symptomen erop wijzen dat je zwanger bent. Hoewel deze symptomen verschillen van vrouw tot vrouw, zijn er wel een aantal die vaak voorkomen. Maar wanneer merk je de eerste symptomen? En wat zijn de meest voorkomende? Wij vertellen je meer!

Wanneer beginnen de eerste zwangerschapssymptomen?

De timing van de eerste zwangerschapssymptomen kan variëren van vrouw tot vrouw. Bij sommige vrouwen kunnen de eerste symptomen al na enkele dagen optreden, terwijl anderen vrouwen pas na enkele weken iets opmerken. Over het algemeen kunnen de eerste tekenen van zwangerschap optreden tussen de 4e en 6e week na de laatste menstruatie.
 

Eerste symptomen zwangerschap

Een van de eerste zwangerschapsverschijnselen is het uitblijven of veranderen van je menstruatie. Als je overtijd bent, blijft je menstruatie uit. Hoewel je menstruatie uitblijft, kan je nog wel last hebben van innestelingsbloedingen.

Ongesteld en toch zwanger

Aan het begin van je zwangerschap kan het lijken of je ongesteld bent, terwijl je toch zwanger bent. Dit wordt meestal veroorzaakt door een innestelingsbloeding. Dit zijn lichte bloedingen die ongeveer 2 weken na de bevruchting optreden. Je eicel klemt zich dan vast in baarmoederwand wat een wat bruinige bloeding kan geven. Dit kan de indruk wekken dat je menstrueert, terwijl je eigenlijk zwanger bent.

De meest voorkomende zwangerschapssymptomen

1. Misselijkheid

Veel vrouwen hebben last van misselijkheid in de eerste weken van hun zwangerschap. Het is een vervelend en veel voorkomend symptoom. Vaak krijg je last van de misselijkheid in de eerste 2 tot 8 weken na de bevruchting. Wel verschilt het per vrouw of en hoeveel last je er van hebt. De ene gaat fluitend door het leven en de ander besteedt het grootste deel van de dag boven het toilet.

2. Vermoeidheid

Wanneer je zwanger bent, kan je last krijgen van extreme vermoeidheid. Ben jij van het een op het andere moment helemaal uitgeput en kom je je bed niet meer uit? Dit kan een teken zijn dat je zwanger bent. Dat je vermoeid bent, is helemaal niet gek. Je lichaam moet hard werken nu je een nieuw leven met je meedraagt. Vanaf de eerste week na de bevruchting kan je last krijgen van de (extreme) vermoeidheid.

3. Gevoelige borsten

Heb je gevoelige of gezwollen borsten? Dit kan te maken hebben met een zwangerschap! Doordat je lichaam giert van de hormonen wordt je doorbloeding erg verbeterd, je lichaam maakt zich langzaam klaar voor het geven van borstvoeding. Door de extra hormonen zullen je borsten vaak wat gevoeliger zijn of gezwollen aanvoelen. Ook zullen je tepelhoven veranderen, vaak worden deze wat donkerder. In de loop van je zwangerschap zal de pijn wat afnemen.

4. Vreetbuien

Waar je vroeger bijna geen snoepjes at, eet je nu het liefst de hele dag door winegums. En wat denk je van die pizza die je echt NU moet hebben. En je kan opeens ook al niet afblijven van die augurken die je vroeger zo vies vond. Als je opeens last krijgt van enorme cravings kan dit een teken zijn dat je zwanger bent. Probeer in ieder geval niet te veel toe te geven aan je cravings en blijft gezond eten. Je eet immers nu niet alleen meer voor jezelf, maar ook voor je kleine in je buik.

5. (Over)gevoeligheid voor geuren

 Als je zwanger bent verbetert je reukvermogen en kan je enorm misselijk worden van sommige geuren. Zo kan de geur van bepaald eten opeens heel heftig zijn, of lijkt het of mensen in je omgeving sterker ruiken. 

6. Opgeblazen gevoel en constipatie 

Heb je last van een opgeblazen gevoel of heb je last van een trage stoelgang? Dit kan kloppen! Tijdens de zwangerschap houd je meer vocht vast en werken je darmen trager.

7. Stemmingswisselingen

Merk je dat je humeur snel verandert, zonder duidelijke reden? Dit kan komen door de hormonale veranderingen in je lichaam als reactie op een zwangerschap. De toename van hormonen zoals oestrogeen en progesteron kan invloed hebben op neurotransmitters in de hersenen, wat leidt tot stemmingswisselingen. Daarnaast kunnen de stress en de aanpassingen die een zwangerschap met zich meebrengt je emoties beïnvloeden, wat lijdt tot stemmingswisselingen. 

8. Hoofdpijn

Ook hoofdpijn kan een teken zijn dat je zwanger bent. Dit heeft meestal geen directe oorzaak, maar komt door andere symptomen, zoals misselijkheid en vermoeidheid.

Heb jij last van een of meer van de bovenstaande symptomen, dit hoeft nog niks te betekenen maar misschien is het toch handig om een zwangerschapstest te doen.

Lees ook:

- Slechts slapen & zwanger
- Borstvoeding, 10 feiten en fabels
- Hoe overleef je zwangerschapssymptomen?