Zwanger

De 5 meest voorkomende zwangerschapssymptomen

donderdag, 7 november 2019

Je bent zwanger! Je weet het alleen zelf nog niet. Toch heb je misschien al wel last van de eerste zwangerschapssymptomen die er op wijzen dat een kleintje in je buik zit. Hoewel de symptomen verschillen bij elke vrouw, zijn er wel een aantal die altijd of vaak voorkomen....

Hieronder de 5 meest voorkomende zwangerschapssymptomen. Voor meer zwangerschapssymptomen, klik hier

1. Overtijd

Het duidelijkste zwangerschapsverschijnsel is het uitblijven van je menstruatie. Als je overtijd bent, blijft je menstruatie uit. Hoewel je menstruatie uitblijft, kan je nog wel last hebben van innestelingsbloedingen. Dit zijn lichte bloedingen ongeveer 2 weken na de bevruchting. Je eicel klemt zich dan vast in baarmoederwand wat een wat bruinige bloeding kan geven.

2. Misselijkheid

Veel vrouwen hebben last van misselijkheid in de eerste weken van hun zwangerschap. Het is een vervelend en veel voorkomend symptoom. Vaak krijg je last van de misselijkheid in de eerste 2 tot 8 weken na de bevruchting. Wel verschilt het per vrouw of en hoeveel last je er van hebt. De ene gaat fluitend door het leven en de ander besteedt het grootste deel van de dag boven het toilet.

Je kan ook last hebben van een opgeblazen gevoel, dit kan komen omdat je meer vocht vast houdt en je darmen trager werken.

3. Vermoeidheid

Wanneer je zwanger bent, kan je last krijgen van extreme vermoeidheid. Ben jij van het een op het andere moment helemaal uitgeput en kom je je bed niet meer uit? Dit kan een teken zijn dat je zwanger bent. Dat je vermoeid bent, is helemaal niet gek. Je lichaam moet hard werken nu je een nieuw leven met je meedraagt. Vanaf de eerste week na de bevruchting kan je last krijgen van de (extreme) vermoeidheid.

4. Gevoelige borsten

Heb je gevoelige of gezwollen borsten? Dit kan te maken hebben met een zwangerschap! Doordat je lichaam giert van de hormonen wordt je doorbloeding erg verbeterd, je lichaam maakt zich langzaam klaar voor het geven van borstvoeding. Door de extra hormonen zullen je borsten vaak wat gevoeliger zijn of gezwollen aanvoelen. Ook zullen je tepelhoven veranderen, vaak worden deze wat donkerder. In de loop van je zwangerschap zal de pijn wat afnemen.

5. Vreetbuien of afkeer van voedsel

Waar je vroeger bijna geen snoepjes at, eet je nu het liefst de hele dag door winegums En wat denk je van die pizza die je echt NU moet hebben. En je kan opeens ook al niet afblijven van die augurken die je vroeger zo vies vond. Als je opeens last krijgt van enorme cravings kan dit een teken zijn dat je zwanger bent. Ook kan je misschien wel last hebben van een afkeer naar voedsel. Als je zwanger bent verbetert je reukvermogen en kan je enorm misselijk worden van sommige geuren. Probeer in ieder geval niet te veel toe te geven aan je cravings en blijft gezond eten. Je eet immers nu niet alleen meer voor jezelf, maar ook voor je kleine in je buik.

Heb jij last van een of meer van de bovenstaande symptomen, dit hoeft nog niks te betekenen maar misschien is het toch handig om een zwangerschapstest te doen.

Lees ook:

- Checklist, Wat heb je nodig tijdens je zwangerschap

- Borstvoeding, 5 feiten en fabels

- De leukste manieren om je zwangerschap bekend te maken!