Zwanger

Meerderheid ouders wil volledig geboorteverlof opnemen

dinsdag, 10 mei 2022

Het beeld van geboorteverlof en zorgtaken blijkt te veranderen. Zodra de baby is geboren is 60 procent van de partners van plan het geboorteverlof van 15 weken op te nemen. De zorgtaken worden inmiddels gelijk verdeeld, ruim 6 jaar geleden was dit nog 30 procent.

Uit onderzoek onder 400 mensen, waaronder 229 zwangeren, Bijna zes op de tien partners is van plan dit verlof volledig op te nemen bij de geboorte van hun kind. Vier op de tien zullen geen ouderschapsverlof opnemen, of slechts een deel ervan. Reden hiervoor is dat de partner een eigen bedrijf of onderneming heeft of de werkgever slechts een deel van het verlof betaalt.

Eerlijke verdeling zorgtaken

Zodra de baby er is, worden de zorgtaken wel gelijk verdeeld. Bij 27 procent van de respondenten blijven beide ouders evenveel werken. Toch verwacht 45 procent van de moeders minder te gaan werken, tegenover 12 procent van de partners. “Het is een positieve ontwikkeling dat (toekomstige) ouders de zorgtaken eerlijk willen verdelen” zegt Daniëlle Meester van de Negenmaandenbeurs. “Ook het feit dat meer dan de helft van de ouders alle 15 weken geboorteverlof wil opnemen, laat een positieve kentering zien.”

Lees ook: