Ik word vader! 6 tips die elke vader moet weten

donderdag, 18 januari 2024

Geschreven door Jeroen van Luijk (podcast: Glorieuze Vaders).

Word je binnenkort vader, of ben je al vader geworden? Deze (nieuwe) rol is spannend en maakt je misschien onzeker. Maar welke nieuwe hobby, relatie, werk of uitdaging waren dat niet in het begin? In dit artikel vind je 6 tips voor een bewuste start waardoor je jouw nieuwe rol als vader met vertrouwen tegemoet gaat. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Tip 1: Ben actief betrokken vanaf het begin

Als je op een manier glorieuze momenten gaat beleven met je kind is het wel als je actief betrokken bent bij het groot brengen. Het fundament hiervoor leg je in de eerste 1000 dagen. Jouw invloed als vader begint namelijk al in de zwangerschap. Wil je gewoontes aanpassen voor bijvoorbeeld eten, drinken, mentale gezondheid of je fysieke gezondheid? Dan is er geen beter moment dan nu! Nog voor de komst van je kind kun je al routines realiseren die een langdurig effect hebben.

Tip 2: Ben een team met je partner

Je zult minder slapen, een gevoel van alleen zijn hebben of een ongelijke verdeling in de aandacht voor jouw kind ervaren. Hierdoor zul je misschien sneller frustratie ervaren. Het belangrijk om jezelf wel te laten zien. Deel de leuke momenten omdat die vertrouwen geven en voor verbinding zorgen, maar deel ook je onzekerheid of als je het ergens niet mee eens bent. Het kunnen zomaar bepalende momenten zijn voor jullie als gezin.

Tip 3: Ben een voorbeeld voor je kind

Neem als startpunt dat mannen niet beter of slechter in opvoeden zijn dan vrouwen (dit is een feit), hooguit anders! Wees je er van bewust dat vanaf het eerste moment alles wat je doet direct wordt bekeken, onthouden én nagedaan door je kind. Realiseer dus goed wat je doet, wat je zegt en op welke manier. Je zult versteld staan hoe snel je kunt communiceren en leren (van elkaar).

Tip 4: Vraag gewoon hulp bij de mensen om je heen

Als je denkt ‘Hoe doen anderen dit?’ of ‘Ik kan het niet meer’! Gooi de vraag dan eens op tafel of deel het met iemand die je vertrouwt. Je voelt je misschien kwetsbaar, maar belangrijker is hoe je met die kwetsbaarheid omgaat. Hulp vragen mogen wij mannen best iets vaker doen😉. Je zult verbaasd zijn over de inzichten die anderen graag met je delen. Het levert je misschien niet direct een oplossing, maar wel het inzicht dat niemand een pasklaar antwoord heeft en misschien net zo goed momenten van worsteling ervaart.

 

Tip 5: Blijf praten, het is net zo nieuw voor haar

Of het nu gaat om de bevalling, het slaapritueel opbouwen, of wat tijd voor ontspanning; communiceer met elkaar! Door te praten over wat de komst van je zoon of dochter met jou doet weet je beter hoe de ander met de verandering omgaat. Je neemt de ander mee in je keuzes en bepaalt samen waar je aan toe bent. Dit is belangrijk voor je sociale contacten, momenten van rust, activiteiten voor het nieuwe gezin of aandacht voor jou en je partner (altijd dus doe het!).

 

Tip 6: Maak tijd voor je kind en ben oprecht aanwezig

Creëer voor jezelf de tijd met je kind zodat je eigen routine kunt opbouwen. ‘Oefening baart kunst’ heb je vast wel eens gehoord? Ook al ervaar je wellicht angst of voel je je kwetsbaar, het gaat erom wat je daar mee doet in de groei in je vaderschap. Geef die aandacht en maak die verbinding want het is van grote waarde. Daarnaast is de waardering van je vriendin of vrouw waarschijnlijk erg groot wanneer jij 1 op 1 tijd hebt gepland met de kleine en haar even de ruimte en aandacht voor zichzelf geeft (wanneer zij er aan toe is).

 

Oh ja…Vaderschapsverlof

Tegenwoordig is er ruimere wet- en regelgeving die er voor zorgt dat je daadwerkelijk tijd kunt vrijmaken voor de start in je nieuwe rol en reis als vader. Deze wetgeving is redelijk nieuw waardoor je werkgever er misschien aan moet wennen, maar je hebt hier wettelijk recht op. Investeer deze periode dan ook echt om tijd door te brengen met jouw kleine. Het betaalt zich sneller dan je denkt terug.

Masterclass ‘Expeditie vaders’

Tijdens de masterclass ‘Expeditie vaders: je mentale voorbereiding’ deelt Jeroen van Luijk, vader van 2 en bekend van de podcast ‘Glorieuze Vaders’, zijn ervaringen. Tijdens deze masterclass geeft Jeroen je tips over het vaderschap en daagt hij je uit bewust te kijken wat bij jou past. Het doel: Like, Love & Live je nieuwe rol als vader!

 

Lees ook

12x vaderdagcadeaus voor elk budget
Waarom vaders fantastisch zijn