10 Ideeën voor kerst met je baby

maandag, 14 december 2020

De feestdagen komen er weer aan. Ook al snapt je baby niks van kerst, is het toch een leuk idee om voor je baby ook een leuke, feestelijke kerst te maken. Hier volgen 10 ideeën voor kerst met je baby. Veel plezier alvast!

1. Bedenk op tijd wat je gaat doen

Met een baby erbij is het handig om al ruim van tevoren te bedenken wat je wil gaan doen met kerst en om dit op tijd te laten weten aan de familie(s). Iedereen zal er begrip voor hebben als je meldt dat jullie het wat rustiger aan willen doen deze kerst met je baby. Het voelt vaak wel zo, maar in principe ben je niks verplicht.

2. Loop de kast van je baby na

Zijn er al spullen die hij of zij niet meer past en die je weg wil doen? Verzamel ze en geef ze aan een goed doel. Wellicht kunnen die er met kerst nog iets moois mee doen. Anders komen de spullen na de kerst ook zeker goed van pas bij een goed doel. Beter dan weggooien!

3. Cadeautjes voor je baby

Is het bij jullie traditie dat er elk jaar cadeaus van verschillende familieleden onder de boom liggen? Maak dan een wensenlijstje voor je baby. Jij weet waarschijnlijk het beste wat je baby nog nodig heeft of wat hij of zij leuk zal vinden. Zo voorkom je bijvoorbeeld speelgoed met harde, vrolijke geluiden die jij elke dag verplicht moet aanhoren.

4. Routines tijdens kerst

Tijdens de kerstdagen krijgt je baby waarschijnlijk veel prikkels. Het is ook logisch dat familieleden bijvoorbeeld graag even willen knuffelen met je baby. Zorg er wel voor dat je je houdt aan de opgebouwde routine voor het slapen, eten en spelen. Je wil namelijk ook dat je baby een leuke kerst heeft en niet door oververmoeidheid alleen maar aan het huilen is.

5. Lees kerstboekjes voor

Je baby heeft natuurlijk helemaal nog niet door wat kerst precies is maar het is toch al leuk om een kerstboekje voor te lezen in de maand december. Dit zelfde boek kun je het jaar erop weer voorlezen. Je baby zal er zo steeds meer van gaan onthouden.

6. Maak een leuke kerstfoto van je baby

Hoe leuk is het om een kerstfoto te hebben van je baby en deze over precies één jaar weer op dezelfde plek over te doen. Zo zie je pas echt hoe snel je kindje veranderd en groeit. Plus, deze foto’s zijn ook leuk voor in een fotoalbum.

7. Lichtjes in de babykamer

Baby’s houden van kleuren en lichtjes, dus waarom geen kerstlichtjes ophangen in de babykamer? Je kindje zal van enthousiasme niet weten waar hij of zij moet kijken. Het is wel verstandig om de lichtjes uit te doen als je baby moet gaan slapen.

8. Koop één speciaal cadeau voor je baby

Denk aan een cadeau wat hij of zij voor altijd zal koesteren, bijvoorbeeld een zilveren rammelaar, een gegraveerd sieraad of een gouden sieraad. Zoiets zal hij of zij altijd bewaren en wellicht wel overdragen aan de nieuwe generatie. Zeker iets bijzonders dus. Je kan er ook een kaartje of briefje bij doen met mooie woorden, ook deze zal dan worden bewaard.

9. Stimuleren van de zintuigen

Door je baby te laten ruiken aan een takje van de kerstboom, kerstlichtjes in huis of buiten aan te zetten, bellen te laten rinkelen en kerstmuziek op te zetten worden de zintuigen van je baby goed geprikkeld en ontwikkeld. Als je baby oud genoeg is voor een hapje kun je lekkere kersthapjes geven. Denk dan aan lekkere kruiden zoals kaneel. Zo is het voor je baby ook een feestje!

10. Geef je baby extra aandacht

Tijdens de kerstdagen kun je je baby lekker veel aandacht geven. Hij of zij zal daar erg van genieten en de tijd van samen zijn met je baby zonder verplichtingen zal jij ook fijn vinden. Zorg dus voor genoeg ‘vrije’ tijd tijdens de kerstdagen.