Musthaves

Babykamer inrichten: déze benodigheden mogen niet ontbreken!

dinsdag, 14 maart 2023

En dan is het zover… tijd om de babykamer in te gaan richten! Want wanneer de kleine komt, wil je natuurlijk helemaal ready zijn, maar waar moet je beginnen? Wat komt er allemaal bij  kijken en wat mag absoluut niet ontbreken in de kamer van je kleine? Lees hier alles over dé musthaves voor je babykamer!

Babykamer inrichten met een klein budget

Er zijn een hoop mogelijkheden voor het inrichten van de babykamer. Gelukkig hoeft dit echt niet al te duur te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld babykamer inspiratie opdoen bij Ikea, of kies voor tweedehands items via bijvoorbeeld Marktplaats. Tip: Kijk van te voren hoeveel de items kosten die je wilt aanschaffen  en vergelijk verschillende merken. Sommige items vind je tweedehands online vaak terug voor een fractie van de reguliere prijs, zoals een comfortabele stoel om in te voeden, een commode of een wieg. Combineer deze met een nieuw matras of verschoonkussen en je bent zo een stuk voordeliger uit!

Denk verder goed na over welke spullen je écht nodig hebt voor de baby. Een kleine babykamer staat al snel te vol en het is fijn als er voldoende bewegingsruimte over is. Op de babykamer komt je kleine tot rust. Het is dan ook belangrijk dat het er niet te druk is. Meet van de voren te ruimte op zodat je tijdens het shoppen precies weet wat wel en wat niet in de kamer past!

Let op de veiligheid

Het belangrijkste bij het inrichten van je babykamer is dat deze veilig is. Het is belangrijk dat alle meubels aan veiligheidseisen voldoen, maar er is nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat de kamer goed wordt verwarmd en geventileerd. Bij continue ventilatie ligt de optimale tempratuur tussen de 16 en 18 graden. Baby’s hebben nog geen volledige controle over hun lichaamstempratuur en kunnen makkelijk oververhit raken of het juist te koud krijgen. Plaats daarom het bedje niet in de volle zon, tegen de verwarming of vlak naast het raam. Daarnaast is het raadzaam om beschermplaatjes voor alle stopcontacten te monteren. Zo kan je kleine zijn of haar vingertjes er niet in stoppen.

6 items die niet mogen ontbreken bij het inrichten van de babykamer

Wat heb je nou echt nodig in de babykamer? Een wieg of ledikantje die in hoogte verstelbaar is met een goed matras mag niet ontbreken. Ook een commode met aankleedkussen is onmisbaar zodat je je baby kunt aankleden en verschonen. Daarnaast heb je een onder- en bovenlaken en trappelzak nodig. Koop liever geen dekbed of kussen. Dit is niet goed voor kinderen onder de twee jaar. De standaard matrasmaat voor een wiegje is 40x80 centimeter. Voor een ledikantje is de standaardmaat 60x120 centimeter. 

Maar welke items mis je nu nog die niet mogen ontbreken? Wij zetten ze op een rijtje:

1. De babyfoon

Ben je vaak beneden in de woonkamer terwijl je kindje ligt te slapen op een andere verdieping? Dan is een babyfoon op de kinderkamer wellicht een rustgevend idee, zodat je je kleine in de gaten kan houden. Kies je voor een babyfoon met camera zodat je je kindje niet alleen kunt horen, maar ook zien, of zonder camera?

2. Wasmand en luieremmer

Een onmisbaar item in de babykamer: een luieremmer waar je direct alle vieze luiers in kunt deponeren. Zet naast de commode ook een wasmand, zodat je vieze rompertjes tijdens het verschonen hier meteen in kan gooien.

3. Nachtlampje 

Goede verlichting in de babykamer is belangrijk. Naast een goede plafondlamp is een nachtlampje ook handig. Een nachtlampje geeft een veilig gevoel waardoor je kindje makkelijker in slaap valt. Ook is een nachtlampje of wandlampje zeker handig als je ’s nachts in de babykamer moet zijn, zodat je kleine niet wakker wordt van fel licht.

4. Stoel 

Zet in de babykamer een comfortabele stoel neer. Zo kun je makkelijk bij je baby zitten of ’s nachts borstvoeding geven.

5. Gordijnen

Baby’s vallen makkelijker in slaap in een donkere kamer. Wanneer het donker of schemerig is, maakt je kindje het hormoon melatonine aan Dat is een stofje waar je makkelijk mee in slaap kunt vallen. Kies daarom voor verduisterende gordijnen zodat je kindje lekker kan slapen. 

6. Opbergmogelijkheden 

Als er nog ruimte is in de babykamer kun je een mooie kast neerzetten waar je veel in kwijt kunt. Leg in deze kast alle babykleertjes, verzorgingsspulletjes, handdoeken en overige spulletjes die je niet in het zicht wilt hebben.

Weten wat je verder allemaal nodig hebt voor je baby? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de complete baby uitzetlijst!

Ook leuk om te lezen: