Verzorging

Hoe kleed je je baby goed aan in de winter?

dinsdag, 8 december 2020

We moeten er toch echt aan geloven: de winter komt er weer aan. Voor sommigen de fijnste tijd van het jaar, voor anderen kan de winter niet snel genoeg voorbij gaan. Toch gaat de winter komen en dan is het fijn om te weten hoe je je (pasgeboren) baby in de winter het beste kleed. Wanneer doe je een extra laagje kleding aan en wanneer laat je juist het extra laagje kleding achterwegen? Wij hebben handige tips voor je baby in de winter. 

Wanneer heeft je baby het te warm of te koud?

Een baby heeft, vanzelfsprekend, nog niet het verbale vermogen om te laten weten dat hij of zij het te koud of te warm heeft. Dat kan best lastig zijn in de winter, je ziet namelijk niet altijd of je baby het bijvoorbeeld te koud heeft aan zijn of haar gezichtje. Om dit wel goed te controleren is er een hele handige manier, namelijk: door met je blote hand in het nekje van je baby te voelen. Als het nekje warm aanvoelt, heeft je baby precies de goede temperatuur en heeft hij/zij het niet te koud of te warm.

Als het nekje koud aanvoelt is het belangrijk om nog een laag winterkleding aan te doen of een mutsje op te zetten. Je baby heeft niet voldoende aan om het warm te krijgen.
Als het nekje zweterig aanvoelt, heeft je baby het te warm. Hoog tijd om een laagje winterkleding uit te trekken en ervoor te zorgen dat je baby precies de juiste temperatuur krijgt. Door de dag heen kun je deze makkelijke methode gebruiken om elke keer te polsen of je baby de juiste temperatuur is.

Zorg voor een mutsje bij pasgeboren baby

Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet warmhouden. De baby komt net uit de warme buik en zo is de overgang van heerlijk warm naar winterse temperaturen heel groot. Het is erg belangrijk om je baby dan ook zo warm mogelijk te houden. Via het hoofdje verliest je kindje veel warmte, zorg dus voor een lekker warm mutsje. Ook voor oudere baby’s is een mutsje in de winter buiten fijn om zo geen warmte te verliezen.

Doe je baby verschillende laagjes kleding aan

Je kunt door het aantrekken van verschillende laagjes in de winter goed de temperatuur van je baby goed regelen: heeft hij of zij het te warm? Trek dan een laagje uit. Heeft hij of zij het te koud? Trek dan een extra laagje aan. Ook kun je in het bedje een lekkere warme kruik leggen, zorg wel dat de kruik niet te warm of heet is. Leg een kruik ook niet in de wandelwagen tijdens het wandelen. De kruik kan verschuiven en zo tegen de huid van je kindje aan komen te liggen.

Welke laagjes kleding doe je je baby aan in de winter?

Het eerste laagje wat je aan kunt doen tijdens de winter bij je kleintje is een rompertje, eventueel met lange mouwen. Het tweede laagje bestaat uit de bovenkleding. Denk hierbij aan een dikke trui, shirtje met een vestje, jurkje met maillot of broekje. Doe ook lekker warme sokjes en/of slofjes aan. Deze twee lagen zijn in principe prima voor thuis.
Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat winterkleding ook comfortabel is voor je baby. Een truitje met capuchon is leuk, maar alles behalve prettig omdat baby’s voornamelijk liggen.

Ga je ’s winters de deur uit of merk je dat je kleintje het te koud heeft thuis, kun je een derde laag kleding toevoegen. De derde laag thuis kan bijvoorbeeld een extra vestje zijn. Ga je naar buiten, doe dan een goede jas, muts en handschoentjes aan.
Als het buiten vriest kun je kiezen voor een ski- of sneeuwpak. Of ga (ook nog) voor een dekentje of slaapzakje als vierde laag.

Vuistregel: hetzelfde aantal lagen + 1

Een handige vuistregel als je naar buiten gaat ‘s winters met je baby is: doe hetzelfde aantal lagen aan als jij aan hebt, plus één extra laag. Als je baby in een draagzak of draagdoek zit, is een extra laag zoals een slaapzakje, niet altijd nodig.

Check continue de temperatuur van je baby

Denk er wel aan om geregeld te voelen of de temperatuur van je baby nog goed is. Ga je winkelen met je baby of gaan jullie na een koude wandeling met de auto naar huis? Doe het slaapzakje en/of jasje dan open. Te veel temperatuurswisselingen is niet goed voor je baby. Door het jasje en/of slaapzakje open te doen, zorg je ervoor dat je baby het niet opeens te warm krijgt.

Extra tip

Let er tijdens de wintermaanden goed op dat je baby geen te wijde of te grote kleertjes draagt, dit kan er voor zorgen dat er warmte makkelijker ontsnapt. Kijk goed naar de maten voor de leeftijd van je baby. Je bent helemaal klaar voor de winter samen met je baby. Fijne winter!