Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je een gezond voedingspatroon aanhoudt en gevarieerd eet. Op deze manier krijgt je baby de juiste voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om te groeien. Maar wat is een gezond voedingspatroon? Wij leggen je het uit.
Het fenomeen voor twee eten tijdens de zwangerschap is een fabel en zorgt voor een onnodige stijging in je gewicht. En denk dan: na je bevalling ben je die overtollige kilo’s liever weer kwijt! Maar let op: het is ook niet gezond om af te vallen tijdens je zwangerschap. Daarom is het belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te houden.
Een zwangerschap vraagt veel meer energie van een vrouwelijk lichaam, maar dat betekent niet dat je automatisch veel meer moet eten. De meeste zwangere vrouwen bewegen minder dan normaal waardoor er ook minder energie wordt verbruikt. Het gevolg is dat je minder verbrandt dan voor je zwangerschap.
Je kunt een keuze maken uit het enorme aanbod aan light producten en zoetstoffen die tegenwoordig verkrijgbaar maar zorg dat je de aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt. Door tijdens je zwangerschap een gevarieerd voedingspatroon aan te houden, zorg je ervoor dat je voldoende (en meer) vitaminen en mineralen binnenkrijgt dan normaal.
Hoe kun je voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon tijdens je zwangerschap zorgen? We hebben het voor je op een rij gezet:
Het is voor sommigen even afzien, maar er is helaas een aantal producten die je beter niet kunt eten, omdat ze schadelijke stoffen voor je ongeboren kind bevatten. Ook is het beter om sommige drankjes even te laten staan voor wat het is. Zo kan alcohol schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby.
Hieronder een kort overzicht van de producten die je als zwangere beter kunt vermijden:
Sommige producten kunnen alleen gegeten worden tijdens de zwangerschap als deze goed verhit worden. Dit heeft te maken met een gevaar op besmetting van bacteriën en parasieten. Rauwe eieren, rauwe kiemgroente, rauwe, verse melk en rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees kan gegeten worden tijdens de zwangerschap mits deze producten goed verhit zijn. Door het goed verhitten van deze producten worden de bacteriën en parasieten die de producten bevatten gedood. Ook rauwe en gerookte vis en zachte kaas gemaakt van rauwe melk moeten eerst goed worden verhit voordat een zwangere vrouw deze producten kan eten.
Bij een aantal producten wordt geadviseerd om een bepaalde hoeveelheid hiervan te eten of te drinken. Zo kunnen zwangere vrouwen bijvoorbeeld beter geen leverworst of leverpaté eten. Als je dit toch wil eten als je zwanger bent is het advies om maximaal één keer per week een boterham met een dun laagje leverworst of leverpaté te eten.
Ook is het belangrijk dat een zwangere vrouw niet teveel cafeïne binnenkrijgt. Een zwangere vrouw mag maximaal 200 mg cafeïne per dag binnenkrijgen. Dit staat ongeveer gelijk aan maximaal twee kopjes koffie per dag.
Als je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hebt, is het verstandig om helemaal geen drop te eten en geen zoethoutthee en sterrenmix te drinken. Als je een gezonde bloeddruk hebt, zit er een maximale inname per dag aan het eten van drop. Als zwangere vrouw mag je maximaal acht dropjes per dag eten.
Van sojaproducten mag een zwangere vrouw ook niet teveel binnenkrijgen. Eet maximaal twee keer per week sojaproducten zoals tofu of sojabonen. Overschrijd ook niet de hoeveelheid van maximaal vier glaasjes van 150 ml van sojadrink of sojayoghurt per dag.