Voedingspatroon
Wat is een gezond voedingspatroon tijdens je zwangerschap?
Voeding

Wat is een gezond voedingspatroon tijdens je zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je een gezond voedingspatroon aanhoudt en gevarieerd eet. Op deze manier krijgt je baby de juiste voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om te groeien. Maar wat is een gezond voedingspatroon? Wij leggen je het uit.

Het fenomeen voor twee eten tijdens de zwangerschap is een fabel en zorgt voor een onnodige stijging in je gewicht. En denk dan: na je bevalling ben je die overtollige kilo’s liever weer kwijt! Maar let op: het is ook niet gezond om af te vallen tijdens je zwangerschap. Daarom is het belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te houden.

Gezond en gevarieerd voedingspatroon

Een zwangerschap vraagt veel meer energie van een vrouwelijk lichaam, maar dat betekent niet dat je automatisch veel meer moet eten. De meeste zwangere vrouwen bewegen minder dan normaal waardoor er ook minder energie wordt verbruikt. Het gevolg is dat je minder verbrandt dan voor je zwangerschap.

Je kunt een keuze maken uit het enorme aanbod aan light producten en zoetstoffen die tegenwoordig verkrijgbaar maar zorg dat je de aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt. Door tijdens je zwangerschap een gevarieerd voedingspatroon aan te houden, zorg je ervoor dat je voldoende (en meer) vitaminen en mineralen binnenkrijgt dan normaal.

Gezonde producten die goed zijn om te eten als je zwanger bent

Hoe kun je voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon tijdens je zwangerschap zorgen? We hebben het voor je op een rij gezet:

  • Probeer een stuk vlees en groente per dag te eten, zodat jij en je baby voldoende vitaminen binnenkrijgen.
  • Eet veel volkoren producten om verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals foliumzuur, vitamine B1, B6 en ijzer. Ook zorgen de vezels, die in volkoren producten zitten ervoor dat je minder last krijgt van obstipatie tijdens je zwangerschap.
  • Door iedere dag een handje ongezouten noten te eten als je zwanger bent, krijg je voedingsstoffen zoals calcium, ijzer en vetzuren zoals omega 3 en omega 6 binnen. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een goede ontwikkeling van je baby.
  • Peulvruchten zijn goed om te eten, omdat ze vol vezels, eiwitten, vitamines en mineralen zitten.
  • Door iedere dag voldoende melk, yoghurt of kwark te eten krijg je voldoende kalk binnen. Kalk zorgt voor sterke botten en helpt om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen als je een hoge bloeddruk hebt.
  • Door één keer per week een vette vis te eten en één keer per week een magere vis, verkleint het de kans dat je baby te vroeg wordt geboren.
  • Tijdens de zwangerschap heb je meer vocht nodig dan normaal, omdat het vocht de afvalstoffen afvoert. Daarom is het belangrijk om minimaal 1,5 liter vocht per dag binnen te krijgen. Denk dan aan water, thee zonder suiker, melk en limonade zonder suiker.

Producten die een zwangere vrouw niet mag eten

Het is voor sommigen even afzien, maar er is helaas een aantal producten die je beter niet kunt eten, omdat ze schadelijke stoffen voor je ongeboren kind bevatten. Ook is het beter om sommige drankjes even te laten staan voor wat het is. Zo kan alcohol schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby.

Hieronder een kort overzicht van de producten die je als zwangere beter kunt vermijden:

  • Soorten vis (krab, paling, sardine, garnalen, tonijn en makreel)
  • Lever
  • Kalebaskalk
  • Kruidenpillen
  • Alcohol
  • Thee dat venkel, anijs of kaneel bevat en borstvoedingsthee dat venkel of anijs bevat

Producten die een zwangere vrouw alleen mag mits deze goed verhit zijn

Sommige producten kunnen alleen gegeten worden tijdens de zwangerschap als deze goed verhit worden. Dit heeft te maken met een gevaar op besmetting van bacteriën en parasieten. Rauwe eieren, rauwe kiemgroente, rauwe, verse melk en rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees kan gegeten worden tijdens de zwangerschap mits deze producten goed verhit zijn. Door het goed verhitten van deze producten worden de bacteriën en parasieten die de producten bevatten gedood. Ook rauwe en gerookte vis en zachte kaas gemaakt van rauwe melk moeten eerst goed worden  verhit voordat een zwangere vrouw deze producten kan eten.

Producten waarvan een zwangere vrouw niet meer dan een bepaalde hoeveelheid mag

Bij een aantal producten wordt geadviseerd om een bepaalde hoeveelheid hiervan te eten of te drinken. Zo kunnen zwangere vrouwen bijvoorbeeld beter geen leverworst of leverpaté eten. Als je dit toch wil eten als je zwanger bent is het advies om maximaal één keer per week een boterham met een dun laagje leverworst of leverpaté te eten.

 

Ook is het belangrijk dat een zwangere vrouw niet teveel cafeïne binnenkrijgt. Een zwangere vrouw mag maximaal 200 mg cafeïne per dag binnenkrijgen. Dit staat ongeveer gelijk aan maximaal twee kopjes koffie per dag.

 

Als je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hebt, is het verstandig om helemaal geen drop te eten en geen zoethoutthee en sterrenmix te drinken. Als je een gezonde bloeddruk hebt, zit er een maximale inname per dag aan het eten van drop. Als zwangere vrouw mag je maximaal acht dropjes per dag eten.

 

Van sojaproducten mag een zwangere vrouw ook niet teveel binnenkrijgen. Eet maximaal twee keer per week sojaproducten zoals tofu of sojabonen. Overschrijd ook niet de hoeveelheid van maximaal vier glaasjes van 150 ml van sojadrink of sojayoghurt per dag.

Lees ook: