Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam zware taken te vervullen
Tijdens de 40 weken durende zwangerschap heeft je lichaam zware taken te vervullen; je baby wordt volledig gevoed via de navelstreng en moet voortdurend van voedingsstoffen voorzien worden. Kortom, je lichaam bevindt zich in een uitzonderlijke toestand en draait op volle toeren. Uitgerekend nu is een gezonde voeding even belangrijk als preventieve onderzoeken en beweging in de open lucht.
Voldoende voedingsstoffen zijn belangrijk
Alles wat je baby nodig heeft, haalt het uit de bloedsomloop van de moeder. Wanneer nodig, zal het ook de reserves van het moederlichaam aanspreken. foliumzuur, jodium, ijzer enz. bevorderen zijn geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Indien deze stoffen in voldoende mate voorhanden zijn, kan het kind zich optimaal ontwikkelen en komt de moeder ook niets te kort. Moeder en kind hebben er dus beide evenveel baat bij, dat de moeder zich goede voedt.
Denk eraan dat ook tijdens de borstvoeding veel van je lichaam verlangd wordt. Daarom is dan ook belangrijk dat je evenwichtig eet en voldoende voedingsstoffen tot je neemt.
De oude regel dat je moet eten voor twee, klopt echter niet
De oude regel dat je moet eten voor twee, kloptniet. Tijdens de eerste drie maanden heeft een zwangere vrouw geen extra energie nodig. Pas daarna, dus vanaf de vierde maand, mag je per dag ca. 250 kcal meer eten. Dat stemt overeen met een extra kommetje muesli of een belegd broodje.
Wat kun je doen om ‘goed’ te eten? Wat telt, is de inhoud van de voedingsmiddelen. Jouw eten moet zoveel mogelijk verschillende vitamines en mineralen bevatten en zo weinig mogelijk calorieën. Niet de kwantiteit telt, maar de kwaliteit.
Experts hebben het in dat verband over een hoge voedingsstofdichtheid. Dat wil zeggen: dagelijks vers fruit, groenten, sla, aardappelen, volkorenproducten, magere melkproducten, regelmatig zeevis voor de omega-3-vetzuren en occasioneel vetarm vlees – dat is het ideale dieet tijdens de zwangerschap. Het is ook belangrijk genoeg te drinken.
Maar ook als je bewust eet, is het mogelijk dat er tekorten ontstaan van bepaalde voedingsstoffen. Vooral foliumzuur en jodium en omega-3-vetzuren met een lange keten (DHA) zijn vaak in onvoldoende mate in de voeding aanwezig.
Daarom raden voedingsdeskundigen aan tijdens de zwangerschap en de borstvoeding voedingssupplementen te nemen die exact afgestemd zijn op de behoeften van zwangere en borstvoeding gevende vrouwen. Vraag raad aan je gynaecoloog.
Beter minder maar vaker
Eet niet meer dan anders, maar beter. Je mag alles eten waar je zin in hebt, maar de maaltijden moeten goed gespreid zijn over de dag:
- overvloedig ontbijt
- 's middags een hoofdmaaltijd
- 's avonds een kleine, lichte maaltijd
- één tot twee kleine snacks tussendoor