Zwanger Bevalling Advertorial

Relaxed bevallen met hypnobirthing & mindfulness

dinsdag, 17 oktober 2017

Kun je echt een relaxte bevalling hebben zonder angst en met minder pijn?

Voor sommigen is dit misschien ondenkbaar, maar het kan echt. Ik ben zelf twee keer bevallen met hypnoBirthing en mindfulnesstechnieken en dat heeft geresulteerd in hele mooie, en bijzondere bevallingen. Tijdens mijn bevallingen was ik gefocust en relaxed en kijk zeker niet terug op een extreem pijnlijke gebeurtenis. Sterker nog het is het mooiste en meest bijzondere dat ik ooit heb meegemaakt!

Nu is mij dit niet zomaar komen aanwaaien. Ik heb er wel wat voor moeten doen. Het begon eigenlijk met de realisatie dat ik tijdens mijn zwangerschap veel negatieve bevallingsverhalen om mij heen hoorde. Ik besloot dat ik deze niet meer wilde aanhoren omdat het mij alleen maar bang maakte voor de bevalling. Mijn wens was om relaxed te bevallen.

Ik ging op zoek naar positieve geboorteverhalen en werd door een vriendin van mij gewezen op de HypnoBirthing methode en filosofie van Marie Mongan. Dit was echt een eyeopener voor mij. HypnoBirthing is gebaseerd op de gedachtegang dat de bevalling net zo een natuurlijk proces is als de zwangerschap en een vrouw tijdens de bevalling vooral rustig en ontspannen moet blijven zodat het lichaam de baby kan baren. Als een vrouw die ontspanning tijdens de bevalling kan behouden zal het lichaam endorfinen aanmaken. Dit hormoon is 2 keer zo sterk is als morfine. Het zorgt er tijdens de bevalling voor dat je de druk die op je baarmoedermond ontstaat als de baby geboren wordt aankunt en dit niet als een extreem pijnlijk ervaart. Deze gedachtegang is niet zomaar verzonnen maar jarenlang onderzocht door de Engelse verloskundige Grantley Dick Read.

Het grote probleem dat ervoor zorgt dat de bevalling voor sommige vrouwen wel een pijnlijke en soms traumatische gebeurtenis is heeft grotendeels te maken met ANGST. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam geen endorfinen kan aanmaken en vooral adrenaline aanmaakt. Dit veroorzaakt stress wat er toe leidt dat je verkrampt en je baarmoederspieren niet goed met elkaar kunnen samenwerken om de baby geboren te laten worden. Het geboorteproces wordt hierdoor vertraagd en de blokkade van de baarmoederspieren doet veel pijn. Deze theorieen van Grantley Dick Read zijn best begrijpelijk maar helaas zit veel angst voor de bevalling in ons onderbewuste. We hebben het soms niet eens door.

Nu komt de ‘Hypno’ uit HypnoBirthing. Marie Mongan was hypnotherapeute en besloot zelfhypnose technieken te gebruiken om vrouwen weer vertrouwen te geven in hun lichaam en tijdens de bevalling geconcentreerd en rustig te kunnen blijven. Het gebruik van zelfhypnose bleek goed te werken en de hypnobirthing methode werd een wereldwijd succes.

Wat mij ook erg aansprak van de Hypnobirthing methode en het gedachtengoed van Grantley Dick Read was dat zij beiden een cursus hadden ontwikkeld die je samen doet met je partner en waarin wordt benadrukt dat je de bevalling samen doet en de rol van de partner erg belangrijk is. De partner bewaakt vooral het natuurlijke geboorteproces en helpt de vrouw om zich veilig te voelen en ontspannen te blijven.

Voor mijn eigen bevallingen heb ik hypnobirthing technieken gebruikt en heb hier ook wat mindfulnesstechnieken aan toegevoegd. Na mijn twee relaxte bevallingen heeft mijn verloskundige gevraagd of ik dit niet wilde overdragen aan andere vrouwen. Dat leek me eigenlijk wel leuk en een mooi streven. Na een training in Engeland heb ik de cursus ‘Relaxed Bevallen met hypnobirthing en mindfulness’ opgezet en geef dit nu al een aantal jaren. Ik heb ondertussen gezien dat niet alleen ik maar ook de vrouwen die ik heb begeleid prachtige en relaxte bevallingen kunnen hebben zonder angst en extreme pijn.

Dit heeft mij geïnspireerd om hier een boek over te schrijven. Vooral omdat ik nog een concreet en praktisch Nederlands boek over hypnoBirthing en mindfulness bij de bevalling miste. Ik besloot dit zelf te schrijven en al mijn ervaring en expertise in dit boek te verwerken. Een aantal maanden geleden heb ik het boek ‘Ik ga Relaxed bevallen’ uitgebracht. In 5 stappen beschrijf ik hoe je relaxed kunt bevallen en wat je daarvoor moet doen. Hierin heb ik ook de technieken van Grantley Dick Reed en Marie Mongan verwerkt, maar zelf ook nog wat toegevoegd over mindfulness en het loslaten van angst voor pijn. In het laatste deel van het boek staan een aantal geboorteverhalen zodat je kunt zien hoe het in de praktijk werkt.

Ik hoop dat ik jou als zwangere vrouw erop heb kunnen wijzen dat een bevalling niet persé een hele pijnlijke en stressvolle gebeurtenis hoeft te zijn maar een bijzondere ervaring die je noot meer zal vergeten. Vind je het leuk om hier meer over te lezen of heb je interesse in het boek kijk dan op www.relaxtbevallen.nl.